Jó embernek jó a bora

2023.08.01. | Schubert Ádám
Hogy mi a zsendülé, és mi a titka az ApróKertek ellenállhatatlan nérójának, kiderül az Aprónapló 26. részéből, de Schubert Ádám arról is mesél, hogy milyen lesz a Spontán Nyár augusztus 5-én a Bálint Boráriumban…  


Hogy készül a zsendülé?

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu


Elkezdődött a szüret! Na, nem a globális felmelegedés lépett ennyire a gázpedálra, még éretlen, zöld szőlőt szedünk most. A hozamkorlátozás egyik fontos eleme a fürtök válogatása és ennek során a felesleg eltávolítása. Ahol csinálnak ilyet, ezek nagy eséllyel a földre kerülnek, idő hiányában nálunk is történt már ilyen. De ha jól jön ki a lépés, megkímélhetem sváb őseimet a sírbanforgástól, és feldolgozzuk a termés ezen részét is. Megdaráljuk, kipréseljük, majd hőkezeljük a végterméket, amit hívhatunk franciásan verjus-nek (zöld lé), magyarosan zöldszőlő mustnak, de a legfrappánsabbat egy könyvben olvastam. Mivel a bogyók érésének ezen fázisát zsendülésnek nevezzük  – ami már önmagában is gyönyörű szó –, a kreatív szerző „zsendülé”-nek nevezte el. Aki még nem kóstolta, képzeljen el egy citromlére hajazó, savanyú és tömény folyadékot, citrom helyett szőlő aromatikával. A felhasználása is nagyon hasonló: limonádé, saláta, tea, mártások, halételek ízesítéséhez kiváló.

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu
 

Egy kicsit a néróról

Mindeközben lassan, de biztosan körbeér az év, az Aprónapló is a végéhez közelít, így meglehetős magabiztossággal írom: az utolsó „palackban a ...” kezdetű mondathoz értem. Minden borunkról írtam pár gondolatot a forgalomba kerülés vagy a letöltés kapcsán, így maradt a végére a nekem személyesen legfontosabb, mondhatni szívem csücske Néró.

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu

Közös történetünk kezdetét a mádi Barta pince tulajdonosának, Barta Károlynak a mádi Öreg Király-dűlő újratelepítése során elhangzott mondatával tudom a legjobban illusztrálni: „tudás akkoriban még nem homályosította el éleslátásomat.” Gyakorlatilag vakrepülésben, egy az ökológiai szőlőtermesztésről íródott német szakkönyv magyar mellékletének nyúlfarknyi leírása alapján választottam. Mint utóbb kiderült, a fajta számára kvázi tökéletes fekvésbe, talajra, térállásban. Véletlen. No persze...

2012-t írtunk akkoriban, a szőlőműveléshez annyi közöm volt, mint manapság az AI-hoz (láttam már valakit, aki már szagolta), februárban elfűrészeltem a tőkéket 40 cm magasan, Márkus Móni hozott oltócsapokat, és májusban átalakult az 1990-ben telepített hatszáz tőke. Készült aztán siller, rozé, majd az első vörös 2017-ben, dús idomú újhordós kandallóbor 2018-ban, végül 2021-ben csettintettem Lőrincz Gyurit idézve elégedetten, hogy úgymond: „aztakutyafáját”. Történt ugyanis, hogy „termőre fordultak” egy szintén átoltott szőlőskert 40 éves bakművelésű tőkéi, és adtak egy üvegballonnyi kiváló kékfrankost. Aki ismer, ezen a ponton már ki is találta a folytatást: igen, jött a próbaházasítás, méghozzá pontosan 85-15%-os arányban, persze a néró javára. Ekkora hányad „idegen” bort enged ugyanis a törvény egy fajtaborba házasodni. Az eredmény a számomra ideáltipikus stílust hozta: a néró egyedi karaktere megmaradt, de túlzásai eltűntek, a kékfrankos vibrálást, eleganciát hozott. Tartalmas, mégis jól iható lett.

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu

A 2022-es már az első pillanattól ezen „recept” szerint készült, és most palackba került, hogy ott még egy kicsit érlelődve várja az idei novembert, amikor színre léphet. Talán túl sok szót szenteltem neki, de az a helyzet, hogy „ha volna két életem”, további rezisztens hibridekből telepítenék 5-600 tőkéket. Amikor minden mezőgazdasági kultúra közül a szőlő kapja a legtöbb növényvédőszert, amikor kis és közepes birtokok tulajdonosai mondják: „csinálnám én is bióban, de ezt a kockázatot nem engedhetem meg”, akkor nem is kérdés, hogy óriási szükség volna ezekre a kísérletekre. Igen, ez egy felhívás keringőre.


„Spontán” randi Pázmándon

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu


Ha nem is az ellenálló fajták vagy a biotermesztés kapcsán, de hasonló értékek mentén gondolkozó kollégák gyűlnek össze augusztus 5-én Pázmándon. A „rangadó” a Bálint Boráriumban lesz, a spontán erjesztés égisze alatt, somlói és Velencei-tavi borászok részvételével. Jónéhány natúrbort, biobort, természethű tételt, különleges technológiákat és izgalmas fajtákat ismerhet meg, aki meglátogat bennünket. Nem beszélve a készítőikről, akik közül személyesen én sem ismerek mindenkit, de az a helyzet, hogy ebben a körben még sosem csalódtam. Ahogy Andrási Laci barátom mondja: „jó embernek jó a bora”.

Jó embernek jó a bora - Aprónapló 26. rész - borsmenta.hu

Szép, élményekben gazdag nyarat kívánunk a következő részig is, ami már a befejező lesz!
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot!

2023.05.09. | Schubert Ádám
Aprónapló 20. rész
Zsongás a szőlőben, csend a pincében, boros, zenei és gondolati aktivitás. Nagyjából ezen témákat érinti Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Aprónapló 20. részében. Figyelem, felnőtt…
Vendégoldal

Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Aprónapló 21. rész
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…
Vendégoldal

Csak egy ember a kertben

2023.06.07. | Schubert Ádám
Aprónapló 22. rész
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám…
Vendégoldal

Nincs veszve semmi

2023.06.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKerte…
Vendégoldal

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023.07.04. | Schubert Ádám
Aprónapló 24. rész
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fonto…
Vendégoldal

Forró napok

2023.07.18. | Schubert Ádám
Aprónapló 25. rész
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)