Vissza

Dűlőbisztrót nyitott a Harsányi Pincészet

2021.09.16. | Borsmenta
A Sárospatak közelében, a Megyer- és a Király-hegy ölelésében található Harsányi Pincészet festői Dűlőbisztróval várja a borra és helyi ízekre vágyó vándorokat…
 


 
Évszázados családi pincészet Tokaj-Hegyalja rejtekén



Tokaj-Hegyalja ezernyi izgalmas történetet tartogat. Szinte minden pincészetnek, dűlőnek megvan a maga fordulatokkal teli múltja; akármerre nézünk, térdig járunk a történelemben. Így van ez a Harsányi Pincészetnél is, ugyanis a birtok – a Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve van a család tulajdonában.



Az első területeket 1850 környékén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab, aki nemcsak a szőlőművelésben volt úttörő a környéken, hanem a város első patikáját is ő alapította. A birtok az ötvenes évekig szépen fejlődött, ám a háború után elkobozták, és csak a hetvenes években került vissza újra a család tulajdonába. Ma már négy környékbeli dűlő 13 hektárnyi területe tartozik a pincészethez.



Az egyedi mikroklímával rendelkező történelmi dűlők, a Királyhegy és a Megyer mellett a Kútpatka és a Ciróka szőlejében is a hagyományos tokaji szőlőfajtákkal, furminttal, sárga muskotállyal és hárslevelűvel találkozunk, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A kézművesség, az organikus szemlélet nemcsak a vegyszermentes feldolgozásban mutatkozik meg, hanem a szőlővel való gondos munkában is, hiszen a jó alapanyag a bor kulcsa, és az egyedi terroir szépen megmutatkozik benne, ha kellő odafigyeléssel és megfelelő gondoskodással készítik el.


A Harsányi Pincészet kínálata



A Harsányi Pincészet választékában egyebek között olyan friss, fiatalos, reduktív borokkal találkozunk, amelyek a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal születtek, ugyanakkor tiszteletben tartják Tokaj-Hegyalja múltját és hagyományait. A szortimenthez tartoznak továbbá az aszúk, a szamorodnik, a késői szüretelésű borok, illetve a dűlőszelektált tételek is. Kevesen tudják, hogy a birtokon nem csak bor készül, Harsányiék előszeretettel kísérleteznek különlegességekkel. Készítettek már többféle pálinkát, de mustmézet, borlekvárt is, és a birtokon termő valamennyi gyümölcsnek jut valamilyen fontos szerep.



A Dűlőbisztró



A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozóüzem, amely nemcsak a még magasabb minőségű borok készítéséhez elengedhetetlen, hanem azért is, mert így a feldolgozó tetején a család végre megvalósíthatta régi álmát, a Dűlőbisztrót. Most már a sárospataki Cuvée Rendezvényház mellett itt is van lehetőség a birtok tételeinek kóstolására, nem is akármilyen környezetben.



A Dűlőbisztró étlapján a térségre jellemző szezonális kedvenceket találjuk: a borokhoz tökéletesen passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei. Mindez a tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában. Érdemes egy sárospataki kirándulást vagy egy zempléni túrát eleve úgy szervezni, hogy itt érjen véget a nap!
 
:
Fotó:
Harsányi Pincészet

Iszunk

Kincsem, te drága!

2018.06.08. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 1.
Miközben a mádi dűlők nevét lassan álmunkból felkeltve is vidáman soroljuk, Tokaj-Hegyalja északi határáról sokkal kevesebbet tudunk. Pedig ez a csodás vidék Sárospatakkal, a hercegkúti…
Iszunk

Házasítás Megyer-módra

2018.06.21. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 2.
Naár Pincészet, Espák Pince, Harsányi Pincészet, Tokaj-Portius, Pajzos Tokaj. Az öt pincészet Sárospataki Borterasz néven egyesületbe tömörült, és azon fáradoznak, hogy bebizonyítsák: T…
Iszunk

Tokaj, ahogy a felvidéki fiatalok látják

2020.07.14. | Bott Zsuzsanna
Bár közülük kevesen jártak Tokajban, de hallottak róla, az ott születő borokat örömmel kóstolják és nem tartják drágának a borkedvelő felvidéki fiatalok. Íme nem reprezentatív felmérésü…
Vendégoldal

Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban

2020.09.27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…  
Iszunk

Szepsy István Életműdíjat kapott

2021.06.23. | Szabó Edit
A Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020-ban úgy döntött, hogy Életműdíjat adományoz Szepsy István mádi borásznak. A világjárvány miatt többször elhalasztott díjátadóra végül jún…
Iszunk

Tokaji: a folyékony arany

2021.07.19. | Borsmenta
A Tokaji borvidék világhíres, nektárszerű borait évszázadok óta csiszolják értő kezek, hogy különféle árnyalatokban zárják palackba a botritisz áldását. Caroline Gilby Master of Wine ír…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)