Vissza
Vendégoldal

Etyeki sörök sikere Londonban!

Etyeki sörök sikere Londonban! című cikk borítóképe
2022. 11. 20. | Borsmenta
Egy ezüst- és egy bronzérmet is elhozott az Etyeki Sörmanufaktúra a világ legjelentősebb sörversenyként számon tartott International Beer Challenge-ről…

Az idén már 26. alkalommal rendezték meg a söripar legnagyobb seregszemléjének tartott International Beer Challenge nevű versenyt Londonban. A megmérettetés különlegessége, hogy ide kis- és nagyüzemi sörökkel egyaránt lehet nevezni.

Az idei versenyen több mint 40 ország közel 700 tételét értékelte vakkóstolással a söripari szakemberekből, sommelier-kből, séfekből, valamint kis- és nagykereskedelmi üzletláncok beszerzési vezetőiből álló zsűri.

A mezőny igen erős volt, ezért is nagy büszkeség, hogy az Etyeki Sörmanufaktúra Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale söre ezüstérmet, míg a Just for fun – Rozsos dupla IPA bronzérmet nyert. Az elismerés rangját emeli, hogy olyan tradicionális, évszázadok óta sört főző országok tételeivel szálltak közös ringbe a magyar sörök, mint például Németország, Belgium, Nagy-Britannia vagy az utóbbi évtizedben az úgynevezett kraftsörpiacot (kisüzemi, kézműves sör) letaroló Amerikai Egyesült Államok.

„A szőlőmustos sör megálmodásakor az volt a célunk, hogy az etyeki borászokkal közös pontokat, szinergiákat, fejlesztési lehetőségeket keressünk. Az Edeck sorozatot még 2019-ben indítottuk útjára az Etyeki Kúriával, a most ezüstérmet nyert sör pedig a Nádas Borműhellyel közösen készült. Ők szintén nyitottak az egyedi, különleges termékekre, és filozófiájuk is hasonló a miénkhez: a minőséget helyezik minden elé” – mondta el az ezüstérmes sörről Radványi Orsolya főzdevezető, az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa.

Az ital készítésekor a mustot a borász ajánlja, de a sörtípust már a főzde választja hozzá. „A szőlőmusttal készült sörök készítése sok türelmet és odafigyelést igényel, és különösen fontos az élesztőtípus megválasztása, hiszen itt többféle cukrot kell együtt erjeszteni, hosszabb, vontatottabb a folyamat, mint az egyszerű sörök esetében” – tette hozzá a főzdevezető.

A bronzérmet nyert szűretlen rozsos dupla IPA-t a különleges maláták mellett a négyféle komló teszi izgalmassá.

Az International Beer Challenge 2022 díjait nagyszabású gálaműsor keretében adták át Londonban, 2022. november 19-én.

Fotó:
facebook

Iszunk
Lengyel sör lett a győztes című cikk borítóképe

Lengyel sör lett a győztes

2022. 04. 15. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Kilenc ország 60 sörfőzdéjének 260 sörét nevezték a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének nemzetközi versenyére az idén. A bírák között munkatársunk, Szöllősi Edit is helyet foglalt. Íme a részletek…
Főzünk
Sertéssült barna sörrel című cikk borítóképe

Sertéssült barna sörrel

2021. 05. 05. | Szabó Edit
A barna sör és a sertéshús cseppet sem véletlen találkozása a sütőben. Az étel tökéletes lesz, és a maradék sör jól fog esni mellé…
Iszunk
Sörök a Hübristől című cikk borítóképe

Sörök a Hübristől

2019. 06. 19. | Szabó Edit
Egyszerűség, letisztultság, hétköznapi elegancia – leginkább ezekkel a kifejezésekkel jellemezhető Székesfehérár új kisüzemi sörfőzdéje. A Hübris nemrég mutatta be portfólióját a szakmai közönségnek…
Iszunk
Megkóstoltuk a MONYO boros söreit című cikk borítóképe

Megkóstoltuk a MONYO boros söreit

2019. 04. 23. | Vargha Márk
A Heumann Pincészet, a Márkvárt Pince, a Gizella Pince, a Pfneiszl Pincészet és a Bodrog Borműhely borai is részt vesznek a MONYO Sörfőzde legújabb kísérletében. Az eredmény több mint biztató…
Iszunk
Sörivóknak való című cikk borítóképe

Sörivóknak való

2017. 07. 13. | Bőti László
Mit is akarunk egyáltalán? Duplán hidegkomlózott ale-eket? Arclebontóan keserű IPA-kat? Vagy a nagyüzemieknél egyszerűen csak jobb, jól csúszó söröket? Ezen tűnődtünk, miközben teszteltük a szombaton nyíló First Kraft Beert…
Iszunk
Szüreti sör című cikk borítóképe

Szüreti sör

2016. 09. 15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…