Képek és gondolatok

2024.05.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következik. Fogadjátok szeretettel…
 


Időnként célszerű a járt utat járatlanra cserélni. Ez a naplóbejegyzés is amolyan járatlan út. Képek és gondolatok, amelyek utazások, beszélgetések, szőlőben vagy repülőn való üldögélés során születtek. Nem „füves könyv”. Nem szeretne gyógyítani vagy kérdéseket megválaszolni. Legfeljebb inspirálni, elgondolkoztatni. Mivel ez egy bornapló, a legtöbb gondolat a szőlő és a bor kapcsán született.

1. Fejben mindig gyereknek maradni, és játszani, játszani, játszani…

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Ültünk a tengerparton, és néztük, hogy játszanak a gyerekek gondtalanul. Úgy futottak a homokban, mint ahogy a sirályok cikáznak a levegőben: könnyedén, gyakran irányt váltva, naptól csillogó tollal. Mellettünk Leó játszott hasonló lelkesedéssel. Szabadon, megvalósítva önmagát, elmerülve a percben, élvezve azt, ami körülötte van. A tengert, a szél hangját, a meleg homokot. Vajon mi mennyit játszunk egy nap? Tudunk-e még gyerekek lenni, és korlátok nélkül felfedezi a világot?

2. Visszanyúlni a klasszikusokhoz, megkeresni a klasszikus szépséget, arányokat, elfelejteni a modernitást.

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

A klasszikus szobrokból egyedülálló harmónia sugárzik, szépség, tökéletes arányok. Kőbe faragott illékony istenek és a megkövesedett idő. Istenek, akik olykor ugyanolyan esendőek, mint mi, emberek.
 
3. Hinni a gondolat teremtő erejében, és gyakorolni azt.
 
Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

A gondolat szabad. A pozitív gondolat teremtő erővel bír. A gondolat ereje, amit az imagináción keresztül érezhetünk meg, végül fizikai formát ölt. Évekkel ezelőtt elképzeltem, hogy lesz szőlőm a Kálvária-hegyen, Kőszegen. Lett. Hogy megmutatkozik a borunkban Kőszeg kivételes és egyedi ízvilága. Megmutatkozik. Hogy a természettel közösen, a természet rendjét követve termelünk szőlőt és készítünk bort. Természetes bort készítünk. Hogy ezek a borok eljutnak a világ legjobb éttermeibe. Úton vannak.
 
Az a legjobb, hogy az imaginációt a budapesti teraszunkról is tudom gyakorolni, ahol most ülök. A gondolat szabad, és nem ismer sem távolságot, sem határokat. Lehetetlent főleg nem.
 
4. A lehetetlen nem létezik.

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Vajon valóban léteznek határok, vagy mi teremtjük magunknak azokat? Gúzsba kötő elvárások, céltalan szabályok, a normalitás hamis illúziója, hitetlenség, saját korlátjaink tárháza. Miért ne sikerülne? A lehetetlen nem létezik, ahogy a határok is fikciók. Lehetőségek léteznek, amikkel vagy élünk, vagy nem – ha nem próbáljuk meg, az a bukás.  

5. Lelassulni a városi forgatagban, tollat ragadni, és lassú képeslapot írni sms helyett, tücsökzenét hallgatni a csillagok alatt.
 
Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

A sokszor bejárt utcák számos titkot rejtenek. Elrohanunk napközben a házak gazdag homlokzata alatt, és nem látjuk a minket figyelő szobrokat. Elmegyünk mellettük, és mellettünk is elmegy az élet, ha nem lassítunk. Slow food, slow wine, slow life.
 
6. Közösen álmokat megvalósítani egy baráttal, és vakon megbízni benne, a lehetetlen helyett a lehetőségekkel találkozni.

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Mások vagyunk. De van egy közös álmunk, amit együtt valósítunk meg. Nap mint nap megküzdünk érte. Nem mindig egyszerű a kommunikáció sem. De a fontos kérdések eldöntéséhez nem kellenek szavak: a bizalom a legfontosabb. Jó vakon megbízni egy barátban!     
 
7. Benne maradni a boldog pillanatokban, szeretni és szeretve lenni.
 
Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Felfedezni a szeretet új és végtelen formáit.
 
 
8. Reggelente piacra járni, és kipróbálni magad valami újban.

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Elvarázsol az olasz és spanyol piacok forgataga, a prizmapikkelyes csillogó halak, a pislogó piros rákok, narancssárga narancsok, ezerízű fűszerek. Legszívesebben mindent megkóstolnék, és mint egy gyerek, habzsolnám ezeket a tiszta ízeket.   
 
9. Mások munkáját megcsodálni, és tisztelni az útjukat akkor is, ha az elképzeléseink eltérnek.
 
Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Nem megítélni és ítélni, csak felismerni és elismerni.
 
10. Megborzongani az étel és a bor ízétől. Hagyni megérkezni és hatni az ízeket. Csukott szemmel, lassan, újra és újra.

Képek és gondolatok - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész

Szeretem nézni az embereket, amikor egy korty bor megérkezik, és új dimenziókat nyit meg. Megváltozik az arcuk, és abban a pillanatban csak ők vannak és a bor. István barátom Kőszegről úgy írja le ezt az érzést, hogy zsibbad a homloka. Ilyenkor becsukja a szemét, hátradől, és mélyen ráncolja a homlokát.
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Tavaszköszöntő

2024.03.05. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 12. rész
Felébredt téli álmából a szőlő, nyílik a kankalin, natúrkóstoló volt Szegeden, Natúr Műhely Sütő Zsoltnál. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 12. részében mindezek mellett még sok minden…
Vendégoldal

Évek bűvöletében

2024.03.19. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 13. rész
Pincemustra Bakó Ambrussal, spontán kóstolás otthon, borvacsora a szombathelyi Modamban – dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 13. részében szó lesz mindezekről, de néhány gondolat erejéig…
Vendégoldal

Eljött a húsvét

2024.04.03. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész
Portfóliókóstoló a Tati étteremben, metszés a szőlőben, palackozás a pincében, tavasz a szívekben. Dr. Kaibinber Tamás bornaplójának 14. részében nosztalgiával gondolunk a régi húsvétok…
Vendégoldal

Áprilisi nyár

2024.04.16. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 15. rész
Tombol a tavasz, a korán jött áprilisi nyárban ezer színben pompázik a természet. Bornaplójának 15. részében az aktuális munkákról, az élő szőlőhegy szépségeiről és a tenger ritmusáról…
Vendégoldal

Szent György-nap környékén

2024.04.30. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 16. rész
Végre kiderül, hogy mit kezd a preparátumokkal egy biodinamikus elvek szerint dolgozó borosgazda, mire jó a „jövés”, és megint jön néhány „korty” Spanyolország dr. Kaibinger Tamás borna…
Vendégoldal

Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak

2024.05.14. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 17. rész
Az aranyat érő májusi eső, a toszkánai kezdetek, séta és borozás a dűlőben, aztán zivatar, az „Easy like” mint életérzés és Leó első szülinapja – egyebek között ezeket a témákat érinti…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (296) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (9) fehérbor (114) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (23) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (20) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (13) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (9) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (265) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (107) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (236) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (35) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (22) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)