Vendégoldal

Fülledt erotika

Fülledt erotika című cikk borítóképe
2024. 09. 13. | Dr. Kaibinger Tamás
Kőszegre is korán beköszöntött a szüret, van munka bőven, de azért most is kinyílt egy izgalmas bor Demeter Zoltántól, és a Drop Shop kóstolója is hozott maradandó élményeket. Erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. részében…

Korai örömök

Korai örömök, szőlészeti és borászati felvilágosító rovat. A Kőszegi-hegyet olyan tartós forróság öntötte el, amilyennel még nem találkoztunk. A fülledt erotika korai örömöket eredményezett: hűsítő szubalpin klíma ide vagy oda, szeptember elejére több szőlőnk beérett, így nekivetkőztünk, és elkezdtük a szüretet. Beértek a fehér fajták, amelyekből az „Oh” narancsborunk készül, az Öreg Kálvária és a guba-hegyi zweigelt és kékfrankos, melyek – évjárattól függően – a Pet-Nat és Glou Glou alapjai, és – taramm, nagy meglepetés nekünk is – a syrah! Legalábbis annyira, hogy siller készülhessen belőle. Valamint a szultán-dombi kékfrankosunk, ami az egyik legkülönlegesebb terroirunk. A szüretet tehát megnyitottuk, és rögtön a gázpedálra léptünk.

Kötéltánc

A szüret megnyitásával kötéltánc kezdődött: a sav, cukor, pH és az ízek/érettség sokszögében lavírozunk, próbáljuk kitalálni, mit és mikor szüreteljünk és mi készüljön belőle. Járom a szőlőt, hátamon a mini-labor, ülök a tőkék között, majd az asztalomon post-it sereg, rajta fajták, értékek, bornevek, számban a szőlők íze.

A borstílusunk alapja a jó sav, ami a bor gerince, a tiszta ízek és az egyensúly. Valamint az alacsony alkohol és a magas koncentráció. Ezekkel főzünk. Csakhogy a meleg égeti a savakat és az egekbe küldi a cukrot, ezzel az alkoholt a borban, és ha nem vigyázunk, a roppanós erdei gyümölcseinkből édes lekvárt készít. A lekvárt süteményben szeretjük, borban kevésbé.

A szőlőművelés a nyáron rémálom volt a sok eső és a meleg miatt. A betegség ott leselkedett a sorok között, de sikerült elkergetni. A melegdunsztos időt az augusztusi forró szárazság követte. De a szőlőnk egészséges – lenne teljesen, ha nem eszegetnék a darazsak, a madarak, a borz, a nyúl, a vaddisznó és az őz. A darazsak szúrása az esővel válik veszélyessé, és jelenleg úgy tűnik: megkezdődik az esős évszak. Bízom benne, hogy a meteorológusok csak rajta felejtették a kezüket az esőt jelző billentyűn, amikor az előrejelzést írták, mert a következő napokban annyiszor ismétlődik ez a kis szimbólum.

A szüret

A szüret mindig különleges. Ilyenkor sokszor eszembe jut az a nagyszüleimről készült fekete-fehér, elmosódott kép, amelyiken boldogan állnak egy káci mellett. Ők is sokat dolgoztak a hegyen. Még azokkal a szőlőtőkékkel is, amelyeket a szakcsoport művel ma is, és amelyek mellett sokszor elmegyünk. Vajon emlékeznek rájuk a tőkék? Milyen lenyomatot hagyunk magunkról térben és időben? Vajon hány generáció sétál itt fel és alá az őszbe hajló hegyen?

A szőlő megérett, a pincét kinyitottuk. A pincébe vezető út első és legfontosabb pillanata az, amikor a fürt kézbe kerül, és értő kezek leválogatják azokat a szemeket, amelyek nem tökéletesek. Csak egészséges szőlő lépheti át a pince küszöbét. Segítő kezek nélkül elvesznénk a hegyen. Ahogy a nagyszüleim, most Anyu és Apu szüretelnek velünk. Minden évben, fáradhatatlanul. És Balázs is, aki nélkül nincs szüret! És egészséges szőlő sem!

Őszhegy

A szüreti időszakban amolyan repülő borászként telnek a napjaim: „kocsiba be, ablakot le
könyököt ki, kettesbe be
…”, hogy aztán „Kétszázhúsz felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot” – ez utóbbit már nem kettesben. Nem is baj, hogy a budapesti valóságot ilyenkor elhagyom. Meg kell érkeznem Kőszegre.

Éjjel még beugrottam a pincébe, hogy magamba szívjam a hordókban és a tartályokban kotyogó murci émelyítő, édes illatát. Amikor megérkeztem, megszólított egy bor, hogy vigyem fel magammal a hegyre. Eredetileg burgundit kerestem, mert az autóban egy burgundi borászt hallgattam. Aztán rám nézett az Őszhegy, amelyet Demeter Zoltán készített 2013-ban. A kora őszi éjjelen így hangolódtam a hegyre, a másnapi szüretre. Az Őszhegy pedig mesélt a 2013-as évről, a maga mély-olajos-búgó-kőporos hangján.

Kékfrankoszsenik, zseni kékfrankosok

Hébenstreit Ádám (Drop Shop) portfóliókóstolóját mindig izgatottan várom: idén már az első alkalommal olyan magasra került a léc a Castellare di Castellina tételeivel, hogy csak nagyon kevés bor tudott hasonlót mutatni. Pedig felvonultak szép számmal a borvilág nagy nevei. Na jó, Vincent Girardin például tudott. És akik még tudtak: Umathum és Nittnaus (Hans und Anita). Mellettük öröm volt kóstolni a Hegymente Szőlőbirtok borait is.

Josef Umathum olyan végtelen lelkesedéssel és közvetlenül beszélt a borairól és a területeiről, az általa szelektált eisenbergi kékfrankosról, hogy ha nem lettem volna már kékfrankosmegszállott, akkor itt biztosan azzá váltam volna. Vannak emlékezetes kékfrankosok a fejemben: az egyik az ő Kirschgartenjük. A Nittnaus-borokról már többször írtam. Micsoda törékeny elegancia! És különleges volt az is, hogy a kékfrankosok nyelvén általam már ismert területeket Hans most elmesélte a fehérek nyelvén is. Furmint és chardonnay. A fajtákat csak azért tudom, mert elárulta, annyira a terroir hangján szólnak ezek a borok is!

És ha már leírtam azt a szót, hogy törékeny: olyan sokszor szembejött ez a szó az elmúlt napokban. Elsősorban angolul. Fragile. Lehet, hogy valamelyik borunkat kellene erre a névre keresztelni? Még nem tudom, de tetszene. Ízlelgetem a szót és a borokat is.

Ez történt az elmúlt két hétben.

Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal
Egyre jobbak a kőszegi borok! című cikk borítóképe

Egyre jobbak a kőszegi borok!

2024. 07. 23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
Perzselő hőség, koccintás Szent Donátus napján, költészet a szőlőben, nyitott pincék, nyitott emberek – ezen gondolatok köré szerveződik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 22. része…
Vendégoldal
Csak előre nézünk című cikk borítóképe

Csak előre nézünk

2024. 07. 09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. rész
Támad a peronoszpóra, a birtokon újabb döntéseket kell hozni, de szerencsére egy laza párizsi hétvége feledteti egy időre a kihívásokat. Francia gasztronómiai és boros élményekről is mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. részében…
Vendégoldal
A napfény íze című cikk borítóképe

A napfény íze

2024. 06. 25. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
Csonkázzunk vagy ne? Hogyan járja át jobban a bogyót a napfény íze? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 20. részében, aztán zarándokútra indulunk Máriacellbe. Tartsanak velünk!
Vendégoldal
Együtt kóstolni sokkal jobb! című cikk borítóképe

Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024. 06. 11. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderül, hogy mi a közös a kékfrankosban és a champagne-ban…
Vendégoldal
Képek és gondolatok című cikk borítóképe

Képek és gondolatok

2024. 05. 28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következik. Fogadjátok szeretettel…
Vendégoldal
Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak című cikk borítóképe

Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak

2024. 05. 14. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 17. rész
Az aranyat érő májusi eső, a toszkánai kezdetek, séta és borozás a dűlőben, aztán zivatar, az „Easy like” mint életérzés és Leó első szülinapja – egyebek között ezeket a témákat érinti dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 17. részében…