Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024.06.11. | Dr. Kaibinger Tamás
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderül, hogy mi a közös a kékfrankosban és a champagne-ban…


Küzdelmes biodinamika

Az esős nyár ­– különösen virágzás előtt-alatt-után – küzdelmes időszak a szőlőben. Esik, süt a nap, meleg felhőben úszik a szőlő. Ebben a párás ködtakaróban vidáman várakoznak a gombák, jó esetben a talajon, hogy megkezdhessék romboló munkájukat a szőlőnövényen. A magas talajtakaró növényzet megvédi tőlük a szőlőt – a talajra hulló esőcseppek nem pattannak vissza és szállítanak potyautasokat a szőlőre, mert elakadnak a növényzeten –, de megnehezítik a munkánkat. A traktor alig halad a sorok között, a tengelyére tekerednek a növények, és az ember nyakig vizes, ha esik egy kicsit. Ez az ára annak, hogy kompromisszumok nélkül dolgozunk. Így az embernek és a gépnek a legnehezebb.

Együtt kóstolni sokkal jobb! - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész

Közben levelezzük a szőlőt, lazítjuk a lombkoronát, különösen azokon a tőkéken, amelyek elérték a tizenkét leveles állapotot. Befűzzük a rakoncátlan hajtásokat, és ha az idő engedi, megelőzés céljából permetezünk. Virágzás közben is. Nem bánjuk, ha ritkásabb lesz a fürt és kevesebb lesz a termés. Csak egészséges legyen. Hiszen csak az egészséges, szép szőlőből lesz egészséges és szép bor, ha a modern vegyipar kényelmes eszköztárát száműzzük a pincéből. Márpedig a vegyipar remekei jó messzi száműzetésben vannak. A természettel keressük az egyensúlyt.

Bor, mámor, dűlőtúra

Üde színfolt volt a dűlőtúránk. Délután indultunk, és talán a Kálvária-templom melletti hűs hársfák alatt pihenő, kezében forró villámokat tartó, mindig éber Donátusznak köszönhetjük, hogy megmenekültünk a viharoktól. A dűlőtúrát három órakor kezdtük: reggel és délután három óra között összesen három vihar vágtatott át kis hegyi házunk felett. Láttuk, ahogy először eltűnik a távolban Szombathely, majd Kőszeg is, végül belemerül a villogó felhőbe a házunk, mint egy hajó a háborgó tengeren a hullámokban.

Együtt kóstolni sokkal jobb! - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész

Háromkor ugyanúgy vágtázott a soros vihar felénk. Akik Szombathelyről jöttek, fel is frissülhettek út közben. Ez a vihar azonban már nem érkezett meg Kőszegre, kedvesen kikerült minket. Így nem kellett elbújni a hegy gyomrában lévő pincében, hanem elindulhattunk a mélyúton a hegyre. Ez a szoros határolja a Szultán-dombot, amelynek a mélyút felőli részét „Knappel”-nek, magyarosan Knáplinak hívnak. A szó egyébként németül szorost jelent. A magas sziklafalak által határolt mélyúton feltárulnak előttünk a Kőszegi-hegy ásványai.

Az út a Kincs-villa mellől indul. Amikor beléptünk a sziklafalak közé, olyan volt, mintha egy megkövesedett őslény belsejében jártunk volna. Lábunk alatt kis patak a korábbi esőtől, a szűk hegyi út a fák árnyékától sötétbe borult, és oldalt megmutatta magát az a hullámos palás, fillites kőzet, amely legalább olyan értékes számunkra, mintha arany lenne.

Együtt kóstolni sokkal jobb! - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész

Aztán a barátainkkal meglátogattuk a dűlőket, ahol a borok virágként nyíltak ki a pohárban, hiszen ott mesélnek magukról a legtöbbet, ahol készültek: a szőlőben.
Dűlőtúra közben olykor felmerül a kérdés: mi lesz a következő bor? Természetesen kékfrankos. Elsőre lehet, hogy soknak tűnik ugyanabból a fajtából többet is megkóstolni egymás után, de ezért még nem volt panasz. A kékfrankos izgalmas, és elmeséli minden dűlő egyedi történetét. A természetes módon készült bor különösen.

Mindig jó a pozitív visszajelzéseket hallani, különösen olyan barátoktól, akik először merülnek el a természetes borok világában, vagy először kirándulnak a Kőszegi-hegy dűlőin. Volt már, hogy úgy kezdtük, hogy valaki nem kedvelte a vörösbort, de volt benne nyitottság, és megkóstolta. Mondjuk, sok fehérrel nem tudtuk volna megkínálni. A séta végére megszerette a kékfrankost. A dűlőtúra nálunk egy izgalmas boros-kulináris utazás a természetben és a természetes borok világában. Bárkinek szívesen ajánljuk, bármelyik borvidéken is jár.

Együtt kóstolni sokkal jobb! - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész  

Ezen a napon nem csak a borokat volt jó megkóstolni, de annak is nagyon örültünk, hogy számunkra kedves barátok látogattak meg minket, és időt tudtunk tölteni együtt. A bort lehet egyedül is, de együtt kóstolni sokkal jobb.

Úri huncutságok

A héten volt lehetőségem újra megkóstolni néhányat ifjúkorom toszkán csúcsboraiból, valamint egy olasz borászzseni Etna Bianco tételét. Az „Idda 2022”, Angelo Gaja carricantéból készül tétele jó volt, de egyelőre elmaradt azoknak a boroknak minőségétől, amelyeket Piemontban készít. Pedig az Etna a világ egyik legizgalmasabb termőhelye. Néhány hete egy FineWines kóstoló keretében Terre Nere borokat kóstoltunk, amelyek sokkal nagyobb hatással voltak rám.

Aztán jött egy-egy palack a legendás toszkán Antinori családtól: Tignanello 2019, Guado al Tasso 2020. Tíz éve még ezek voltak az álomboraim. Most is jó megkóstolni őket, úri huncutság, de hova tűnt belőlük az izgalom? Én változtam vagy a borok? Valószínűleg én változtam. Az erő most is ott van bennük, csak rám már kevésbé hatnak. Az izgalmi faktor az este folyamán Thibault Liger-Belair 2020-as, rendkívül fiatal Chambolle-Musigny pinot noirjával érkezett el. Frissesség, elegancia, könnyű test, magas koncentráció. Régi, legendás boraim elhalványulnak és újak születnek.

Még több úri huncutság: Champagne

Együtt kóstolni sokkal jobb! - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész

A mai estém is FineWines borokkal telt, ugyanis Bruno Paillard champagne-okat kóstoltunk. A játék lényege egyfelől az volt, hogy Tar Feri (borkereskedő, a kóstoló vezetője) olyan premier cuvée-ket gyűjtött össze, amelyeket különböző időben degorzsáltak, majd egy Assemblage vertikális sorral zártunk. Ezeknek a champagne-oknak a törékeny eleganciája már sokkal közelebb áll hozzám, mint a nagy testű, magasabb alkohollal készült borok világa. Folyamatosan változó illat, mélységek, amelyek az érésnek és az évjáratnak köszönhetőek, rétegek, amelyeket meg lehet fejteni, vibráló energia. Ezt jelenti nekem a champagne. És ezt jelenti a kékfrankos is.

Hát ez történt az elmúlt két hétben.
 
Előző rész: Képek és gondolatok
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Évek bűvöletében

2024.03.19. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 13. rész
Pincemustra Bakó Ambrussal, spontán kóstolás otthon, borvacsora a szombathelyi Modamban – dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 13. részében szó lesz mindezekről, de néhány gondolat erejéig…
Vendégoldal

Eljött a húsvét

2024.04.03. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész
Portfóliókóstoló a Tati étteremben, metszés a szőlőben, palackozás a pincében, tavasz a szívekben. Dr. Kaibinber Tamás bornaplójának 14. részében nosztalgiával gondolunk a régi húsvétok…
Vendégoldal

Áprilisi nyár

2024.04.16. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 15. rész
Tombol a tavasz, a korán jött áprilisi nyárban ezer színben pompázik a természet. Bornaplójának 15. részében az aktuális munkákról, az élő szőlőhegy szépségeiről és a tenger ritmusáról…
Vendégoldal

Szent György-nap környékén

2024.04.30. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 16. rész
Végre kiderül, hogy mit kezd a preparátumokkal egy biodinamikus elvek szerint dolgozó borosgazda, mire jó a „jövés”, és megint jön néhány „korty” Spanyolország dr. Kaibinger Tamás borna…
Vendégoldal

Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak

2024.05.14. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 17. rész
Az aranyat érő májusi eső, a toszkánai kezdetek, séta és borozás a dűlőben, aztán zivatar, az „Easy like” mint életérzés és Leó első szülinapja – egyebek között ezeket a témákat érinti…
Vendégoldal

Képek és gondolatok

2024.05.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következi…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)