Vendégoldal

Eljött a búcsú ideje

Eljött a búcsú ideje című cikk borítóképe
2024. 09. 26. | Dr. Kaibinger Tamás
Véget ér egy évig tartó utazásunk az Unger Bormanufaktúra és a természetes borok világában. Bornaplója 24., befejező részében dr. Kaibinger Tamás elbúcsúzik az olvasóktól, de a borai által továbbra is velünk marad…

Úton a teljesség felé

A természet körforgása a szőlőben lassan véget ér: úton a teljesedés felé. Járjuk a szőlőt, kóstolunk, beszélgetünk. Minden szőlőfürt külön univerzum, minden szőlőszem egy bolygó. Mint a szorgalmas csillagászok, akik éjjelente a távcső mellett állnak, és magányosan kémlelik távoli galaxisok titkait, úgy kémleljük mi a bor titkát, amely minden szőlőszemben ott rejlik. Kóstoljuk a szemeket, darabokra szedjük és újra összerakjuk azokat, miközben nem érdekelnek a részletek, csak a harmóniát keressük, a teljességet, és hagyjuk, hogy a harmónia megtaláljon minket. A szőlőszemek beszélnek hozzánk. Elképzeljük, milyen bor születik majd belőlük. Mesélnek nekünk a tavaszról, a forró nyárról és erről a furcsa őszről, az üdítő és áztató esőkről, az aszályról, a kövekről és a madarakról, amelyek között eddig éltek, az erdő és a virágok illatáról, a hegyikristály csendes magányáról és a traktor zúgásáról.

A vihar és az eső elvonult. A szőlő jól van. Vártunk néhány napot, hagytuk, hogy újra magára találjon minden ültetvény. Miután többször bejártuk az Ördögárkot, a Csúcsi magasan fekvő sorait és a Kálvária-hegyen lévő ültetvényt, a Fiatal Kálvária esetében éreztük azt, hogy eljött az idő. Előbb szerettünk volna szüretelni, mint tavaly. Idén vajon mit jelent az előbb? Nem tudom. De úgy éreztük, hogy ez a szőlő elérte a potenciálja határát, és nem élvezné már a hideg éjszakákat és a hűvös napokat, amelyek jönnek. Az Ördögnek és a Csúcsinak pedig éppen az kell, hogy kiteljesedjen.

Közben a pince mélyén különböző tételek erjednek és lassan kiforrnak. Hamarosan préselni kell a narancsbort, palackozni a Pét-Natot, feltárni az egész fürtöt a 10 napja szüretelt Szultánban, hogy szárazra erjedjen, és préselni tudjuk.

Úton a természetes borok felé

Remélem, el tudtam nektek mesélni az elmúlt évben, hogy mit jelent nekünk a természetes bor, ami él, a szőlő, ami nincs egyedül a hegyen, hanem sok más növénnyel él és működik együtt, és megismertétek a Kőszegi-hegy titkait, megszerettétek az ezerarcú kékfrankost, amiből egyedi terroirborok készülnek nálunk. Örülök, hogy elkísértetek minket ezen az úton!

Befejezés

Izgalmas utazás volt az elmúlt egy év, és jó lesz visszanézni majd az írásokat, ha 2023-2024-re gondolok. Az írás kicsit lelassított és gondolkodásra késztetett a szőlőről, a borokról és azokról az élményekről, amelyek értek. Jó volt kicsit megállni, kilépni a jövőből, ahol általában járok, és megérkezni a jelenbe, majd visszanézni, mi is történt az elmúlt két hétben. Aztán vissza a jövőbe.

A Borsmenta hasábjain a bornapló stafétáját örömmel adom át Zsirai Katának, akinek a történetét régóta követem. Öröm lesz olvasni majd az írásait!

Ezek történtek az elmúlt két hétben. Ha érdekel Titeket, hogy alakul a sorsunk, kövessétek az Unger Bormanufaktúra Insta-oldalát, ahol néha képek segítségével, néha szavakkal mesélünk.

Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal
Fülledt erotika című cikk borítóképe

Fülledt erotika

2024. 09. 13. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
Kőszegre is korán beköszöntött a szüret, van munka bőven, de azért most is kinyílt egy izgalmas bor Demeter Zoltántól, és a Drop Shop kóstolója is hozott maradandó élményeket. Erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. részében…
Vendégoldal
Egyre jobbak a kőszegi borok! című cikk borítóképe

Egyre jobbak a kőszegi borok!

2024. 07. 23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
Perzselő hőség, koccintás Szent Donátus napján, költészet a szőlőben, nyitott pincék, nyitott emberek – ezen gondolatok köré szerveződik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 22. része…
Vendégoldal
Csak előre nézünk című cikk borítóképe

Csak előre nézünk

2024. 07. 09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. rész
Támad a peronoszpóra, a birtokon újabb döntéseket kell hozni, de szerencsére egy laza párizsi hétvége feledteti egy időre a kihívásokat. Francia gasztronómiai és boros élményekről is mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. részében…
Vendégoldal
A napfény íze című cikk borítóképe

A napfény íze

2024. 06. 25. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
Csonkázzunk vagy ne? Hogyan járja át jobban a bogyót a napfény íze? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 20. részében, aztán zarándokútra indulunk Máriacellbe. Tartsanak velünk!
Vendégoldal
Együtt kóstolni sokkal jobb! című cikk borítóképe

Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024. 06. 11. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderül, hogy mi a közös a kékfrankosban és a champagne-ban…
Vendégoldal
Képek és gondolatok című cikk borítóképe

Képek és gondolatok

2024. 05. 28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következik. Fogadjátok szeretettel…