Vendégoldal

Megvan a kiváló évjárat lehetősége!

Megvan a kiváló évjárat lehetősége! című cikk borítóképe
2020. 10. 07. | Borsmenta
Országszerte zajlik a szüret. A minőségre nem lehet panasz, de a vártnál kevesebb bor lesz az idén – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közleményéből…

A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége.A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némelyik vörösboros borvidéken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakról. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret felénél úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.

Szüreti körkép

A Pannon borrégióban a szüret augusztus közepén megkezdődött, a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került. Növényegészségügyi problémák nem jelentkeztek, a csapadékhiánynak köszönhetően azonban a termés kisebb lett, miközben kiváló mustfokokat mértek.

A Balatonboglári borvidéken a fehér szőlők szüretét befejezték, már a pincékben forrnak az olaszrizlingek és a rajnai rizlingek is.A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól, de a szőlő kiváló minőségű, ami annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.

A Kunsági borvidéken a tavalyihoz képest később kezdték a szüretet, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér-fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak. Már csak a kövidinka, a kékfrankos és a két cabernet maradtak a tőkéken.

A Pannonhalmi borvidék borászai bizakodóan nyilatkoztak az idei szürettel kapcsolatban. A fehér szőlők minőségével és mennyiségével elégedettek, magas cukortartalom és szép savak jellemzik a termést. Minden adott, hogy jó borok készüljenek, és kiváló évjáratnak könyvelhessék el az idei évet. A tőkéken maradt fürtök és a késői kék szőlők szedése még várat magára.

Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, de lassan végeznek a korai fehér fajták (sárga muskotály, kabar) szedésével, és egyes dűlőkben már elkezdődött a száraz fehérbor alapjául szolgáló furmint és hárslevelű szüretelése. A mennyiséget tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményekre még várni kell. Az aszúsodás szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten című cikk borítóképe

Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten

2020. 09. 16. | Németh Ágnes
Horgásztó, állatfarm, mintaültetvény, borászat – minden itt van egy helyen. Gál Csaba és felesége, Dignisz Éva az egyetem óta egy pár. Szigetcsépi birtokuknak és boraiknak ma már mindenki csodájára jár…
Iszunk
Megszületett a Pécsi Egyetemi Birtok zenit pezsgője! című cikk borítóképe

Megszületett a Pécsi Egyetemi Birtok zenit pezsgője!

2020. 09. 04. | Németh Ágnes
Tudták, hogy egy mediterrán hangulatú pécsi kertben található a világ 6. legnagyobb szőlőgénbankja? És azt, hogy itt bor, sőt újabban tradicionális pezsgő is készül? Németh Ágnes meg is kóstolta. Íme a beszámoló…
Beszélgetünk
Imádok kísérletezni című cikk borítóképe

Imádok kísérletezni

2020. 06. 14. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok borászatát egy nagyszerű nő, Nyúlné dr. Pühra Beáta vezeti…
Beszélgetünk
Szüreti körkép című cikk borítóképe

Szüreti körkép

2017. 10. 14. | Szabó Hajnalka
Az ősz derekán járunk, sokan már végeztek a szürettel, mások még kint szorgoskodnak a tőkék között. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy hol tartanak, milyennek látják az évjáratot, és mi okozta az idén a legnagyobb meglepetést…
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.
Iszunk
Szüreti sör című cikk borítóképe

Szüreti sör

2016. 09. 15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…