2020.10.07. | Borsmenta
Országszerte zajlik a szüret. A minőségre nem lehet panasz, de a vártnál kevesebb bor lesz az idén – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közleményéből…
 


A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némelyik vörösboros borvidéken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakról. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret felénél úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.


 
Szüreti körkép
 
A Pannon borrégióban a szüret augusztus közepén megkezdődött, a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került. Növényegészségügyi problémák nem jelentkeztek, a csapadékhiánynak köszönhetően azonban a termés kisebb lett, miközben kiváló mustfokokat mértek.
 
A Balatonboglári borvidéken a fehér szőlők szüretét befejezték, már a pincékben forrnak az olaszrizlingek és a rajnai rizlingek is. A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól, de a szőlő kiváló minőségű, ami annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.
 
A Kunsági borvidéken a tavalyihoz képest később kezdték a szüretet, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér-fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak. Már csak a kövidinka, a kékfrankos és a két cabernet maradtak a tőkéken.
 
A Pannonhalmi borvidék borászai bizakodóan nyilatkoztak az idei szürettel kapcsolatban. A fehér szőlők minőségével és mennyiségével elégedettek, magas cukortartalom és szép savak jellemzik a termést. Minden adott, hogy jó borok készüljenek, és kiváló évjáratnak könyvelhessék el az idei évet. A tőkéken maradt fürtök és a késői kék szőlők szedése még várat magára.


 
Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, de lassan végeznek a korai fehér fajták (sárga muskotály, kabar) szedésével, és egyes dűlőkben már elkezdődött a száraz fehérbor alapjául szolgáló furmint és hárslevelű szüretelése. A mennyiséget tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményekre még várni kell. Az aszúsodás szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Iszunk

Szüreti sör

2016.09.15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…  
Iszunk

Aszúkisokos

2016.11.16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyaszt…
Beszélgetünk

Szüreti körkép

2017.10.14. | Szabó Hajnalka
Az ősz derekán járunk, sokan már végeztek a szürettel, mások még kint szorgoskodnak a tőkék között. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy hol tartanak, milyennek látják az évjáratot, és mi…
Beszélgetünk

Imádok kísérletezni

2020.06.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok…
Iszunk

Megszületett a Pécsi Egyetemi Birtok zenit pezsgője!

2020.09.04. | Németh Ágnes
Tudták, hogy egy mediterrán hangulatú pécsi kertben található a világ 6. legnagyobb szőlőgénbankja? És azt, hogy itt bor, sőt újabban tradicionális pezsgő is készül? Németh Ágnes meg is…
Iszunk

Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten

2020.09.16. | Németh Ágnes
Horgásztó, állatfarm, mintaültetvény, borászat – minden itt van egy helyen. Gál Csaba és felesége, Dignisz Éva az egyetem óta egy pár. Szigetcsépi birtokuknak és boraiknak ma már minden…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)