Vissza
Vendégoldal

Vészhelyzetben a borágazat

Vészhelyzetben a borágazat című cikk borítóképe
2025. 09. 26. | Borsmenta
Az aranyszínű sárgaság fitoplazma aggasztó terjedése miatt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Szőlő Fitoplazma Csoport kétnapos szakmai konferenciát tartott Zalaszentgróton. A szakértők hangsúlyozták: a járvány megállításához legalább kétfrontos beavatkozásra van szükség…

Lezárult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Szőlő Fitoplazma Csoport által szervezett kétnapos szakmai konferencia, amelynek középpontjában az aranyszínű sárgaság fitoplazma (Flavescence dorée, FD) járványszerű terjedése állt. Az esemény Zalaszentgróton zajlott, és a szőlősgazdák, borászok, szakemberek, valamint döntéshozók széles körét szólította meg.


A betegség mára a magyar szőlő- és borágazat egyik legsúlyosabb fenyegetésévé vált: közvetlenül tizedeli az ország szőlőültetvényeit, és borászati vállalkozásokat értékteleníthet el. A szőlő nem csupán agrártermék, hanem tájalkotó kultúra, a gasztronómia és a nemzeti identitás meghatározó eleme – ennek elvesztése a „bornemzeti” önazonosság megszűnését is jelentené.

Az idei évben a fertőzés látványosan berobbant Magyarországon: július közepéig már 15 hazai borvidékről jelentettek eseteket. A helyzet fokozatosan és gyorsan romlik.

A konferencia résztvevői rámutattak: a probléma súlyosságát több tényező okozza. A fertőzés vektora, az amerikai szőlőkabóca ideális élőhelyet talált a Kárpát-medencében, mivel az egyre enyhébb telek már nem pusztítják el a petéit. Ezzel párhuzamosan az EU zöldítési politikájának szigorodó környezetvédelmi előírásai, a hatékony rovarölő szerek kivonása és a szigorú támogatási keretek egyre inkább szűkítik a védekezés lehetőségeit.

A szakértők hangsúlyozták: a járvány megállításához legalább kétfrontos beavatkozásra van szükség – egyrészt a fertőzött ültetvények felderítésére, a szőlőtőkék időben történő eltávolítására és a felhagyott ültetvények felszámolására, másrészt a kabócák állományának alacsony szinten tartására új, környezetbarát, de hatékony növényvédelmi megoldásokkal.

„A járványügyi inga túlzottan kilendült: egyszerre magas a fertőzött tőkék és a kabócák száma. Ez a betegség robbanásszerű terjedéséhez vezet, ami nem csak a szőlő- és borágazat gazdasági életképességét veszélyezteti, hanem több ezer család megélhetését, a helyi turizmust, a gasztronómiát, a foglalkoztatottságot és végső soron Magyarország nemzeti kulturális értékét, a 22 borvidéket és a magyar bort” – hangzott el a konferencián.

A rendezvény üzenete egyértelmű: a szőlő egészsége a bor jövője, és megőrzése közös felelősségünk. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szőlőtermelőkkel és a borászokkal együttműködve készen áll a kormányzattal és a hatóságokkal együtt kidolgozott védekezési, megelőzési intézkedések végrehajtására.

Fotó:
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Iszunk
Szürkebarát Párbaj és párbeszéd Badacsonyban című cikk borítóképe

Szürkebarát Párbaj és párbeszéd Badacsonyban

2025. 09. 23. | Nádasi Eszter
Huszonnégy borászat harminckilenc tétele bizonyította a fajta sokszínűségét augusztus elsején a badacsonytördemici Faluházban…
Iszunk
A pozitív gondolatok kadarkája című cikk borítóképe

A pozitív gondolatok kadarkája

2025. 09. 13. | Szabó Edit
Különleges bor készült az egri Tóth Ferenc Pincészetben. A 2023-as évjáratú Kadarka Superior nagy formátumú, tartalmas, mégis könnyen iható, elegáns tétel, és vonzza a pozitív gondolatokat!
Iszunk
Csúcspontszám Lenkey Gézáék aszújának Jancis Robinson lapjában! című cikk borítóképe

Csúcspontszám Lenkey Gézáék aszújának Jancis Robinson lapjában!

2025. 08. 05. | Szabó Edit
A mádi Lenkey Pincészet legelső, 1999-es aszúbora húszból húsz pontot kapott a világ legismertebb borkritikusa, Jancis Robinson lapjában. „Könnyek szöktek a szemembe” – írta értékelésében a szakértő, Tamlyn Currin…
Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Iszunk
Keverjünk borkoktélt! című cikk borítóképe

Keverjünk borkoktélt!

2023. 08. 05. | Szabó Edit
„Keverd és Kóstold!” címmel borkoktél-kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az italokat Schöck Norbert bartender alkotta meg, remek ízléssel. Íme a részletek…
Iszunk
Fókuszban a furmint című cikk borítóképe

Fókuszban a furmint

2021. 05. 28. | Borsmenta
A furmintnak mára valóságos kultusza lett a sommelier-k és a séfek körében. Fedezzük fel Caroline Gilby Master of Wine-nal, hogy milyen sokoldalú borok készülnek ebből az igazán nemes fehér szőlőből!