Vissza

Keverjünk borkoktélt!

2023.08.05. | Szabó Edit
„Keverd és Kóstold!” címmel borkoktél-kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az italokat Schöck Norbert bartender alkotta meg, remek ízléssel. Íme a részletek…


Évről évre folyamatosan csökken a honi borfogyasztás, és ez a tendencia a fiatal felnőttek körében a legszembetűnőbb. Nagy múltú nemzeti italunk szerepét az alkoholos italok frontján sokaknál a sörök vagy a kevert italok vették át, ezért is határozott úgy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) néhány éve, hogy kiemelten foglalkozik a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének lehetőségeivel.

Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu
 
„Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is. A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető, minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk” – fogalmazta meg stratégiáját a HNT.
 
E gondolat mentén szerveződik tehát a „Keverd és Kóstold!” kampány, amelyet a szervezet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutatott be a szakmai közönségnek.
 
A koktélok megkomponálására Schöck Norbert bartendert kérték fel, aki italaihoz az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé- és vörösborát, valamint pezsgőjét használta, természetesen egy sereg kiegészítővel. A Neo-Spritzerhez a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2022-es Irsai Olivérje, az Epres Frozéhoz a Csóbor Pincészet 2022-es Agárdi Syrah Roséja, a Bubble Teahez Garamváriék Pannon Imperial Extra Dry pezsgője, a Red Right Handhez pedig a Schieber Borászat 2021-es Karma Syrah-ja adta az alapot

Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu
 
A bemutatott koktélok hatalmas sikert arattak a szakmai közönség előtt, ezért a HNT úgy döntött, hogy augusztustól a fogyasztók körében is népszerűsítő kampányt indítanak. Receptekkel és videókkal biztatják az embereket arra, hogy az italokat otthon is készítsék el, de a nyár és a korősz során három olyan rendezvény is lesz, ahol a fogyasztók személyesen találkozhatnak a HNT borkoktéljaival.
 
Aki szeretné megkóstolni a koktélokat, az alábbi rendezvényeken teheti meg:

Szentendrei Bornapok – Kőhegyi Pincészet stand 2023. augusztus 25.
Budafoki Borfesztivál – Garamvári Pincészet stand 2023. szeptember 02.
Budapest Borfesztivál – VINCE Magazin stand 2023. szeptember 08.
 
Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu

Frittmann János, a HNT elnöke hangsúlyozta, hogy a kampány indítása előtt tanulmányozták a fogyasztói szokásokat, valamint a trendek változásait, és az eredményből egyértelműen leszűrhető, hogy a piac elmozdult a könnyedebb, színes, de ugyanakkor magas minőséget képviselő italok felé. Éppen ezért jósol nagy jövőt a boros koktéloknak, és Borbély Tamás elnökségi taggal együtt komolyan hisz a sikerben.
 
Mi is arra biztatunk mindenkit, hogy merjen kísérletezni. Az alábbiakban közöljük a Schöck Norbert által összeállított receptúrákat, de senki ne feledje: ez csupán néhány lehetséges variáció. Az a legjobb, ha mindenki megtalálja azt, ami neki a legjobban tetszik. Kalandra fel!
 
 

NEO SPRITZER

Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu 

A jól megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére: friss, bodzavirág illatú Irsai Olivér, édes fehér vermouth és szóda 3:1:4 arányban.
 
Hozzávalók:
20 ml édes fehér vermouth
60 ml Irsai Olivér (vagy más illatos fehérbor)
80 ml szódavíz
citromhéj, szőlőszem, mentalevél a díszítéshez
 
Az összetevőket a megadott sorrendben öntsük egy előhűtött pohárba.
Nyessünk le egy darabot a kezeletlen citom héjából, és a benne lévő olajat nyomjuk az italba, majd kenjük meg a héjjal a pohár szélét, és végül dobjuk a héjat az italba.
Szőlőszemmel, mentalevéllel díszítve kínáljuk.
 

EPRES FROZÉ
 
Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu

Igazi gyümölcsbomba. A syrah rozé pirosbogyós jegyeit felerősíti az eperpüré és a rebarbarás, gyömbéres gin. Az ebből készült jégkása pedig felvidít és felfrissít a nyári melegben.
 
Hozzávalók:
90 ml rozé
20 ml eperpüré
30 ml gin
zúzott jég
 
Az összetevőket tegyük mixerbe, turmixoljuk össze, majd töltsük pohárba.
Liofolizált vagy friss eperrel díszítve kínáljuk.
 


BUBBLE TEA
 
Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu

Ebben az italban a pezsgő elegáns ízjegyei és savassága egy kis teával és citrusokkal egészül ki. Igazi frissítő a nyári melegben, de vendégváró italnak is tökéletes.
 
Hozzávalók:
90 ml száraz pezsgő
10 ml tealikőr
10 ml Rooibus tea szirup
10 ml citromlé
 
Az összetevőket a pezsgő nélkül rázzuk össze, szűrjük pohárba, majd öntsük fel a pezsgővel.
Bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
 


RED RIGHT HAND
 
Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu

A vörösbor gyümölcsössége remekül hozzásimul az érlelt rum, az édes vörös vermouth és az olasz keserű likőr hármasához.
 
Hozzávalók:
40 ml gyümölcsös vörösbor
20 ml érlelt rum
20 ml olasz keserű likőr
10 ml édes vörös vermouth
 
Tegyünk jeget a pohár aljára, öntsük rá az összetevőket és keverjük fel.
Naranccsal díszítve tálaljuk.

Keverjünk borkoktélt! - borkoktél-kampányt indított a HNT - borsmenta.hu
 
Kellemes kísérletezést, jó borkoktélos élményeket kívánunk!
 
Fotó:
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Vendégoldal

Új ginek az Agárditól!

2019.06.28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…  
Iszunk

Jönnek a magyar ginek!

2019.11.21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartende…
Iszunk

Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon!

2022.04.04. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Egyre többen hódolnak a ginkészítés szenvedélyének hazánkban. Az Ihászi Dániel által megalkotott Gay Hussar márkanevű ital a legújabb a sorban. Mi is megkóstoltuk, íme a véleményünk…
Iszunk

Milyen ízű a női lélek?

2022.09.19. | Szabó Edit, Szöllősi Edit
A legjobb magyar gyümölcsalapú ital díját, valamint a design kategória ezüstérmét is elhozta a World Liqueur Awardsról a Woman Spirit fantázianevű magyar likőr. Az italt Szöllősi Edit p…
Iszunk

Ezek a legjobb pálinkák és ginek az idén!

2023.04.24. | Szabó Edit
Megvan a legjobb hazai gin, a legjobb pálinka, és már azt is tudjuk, hogy ki lett a Scientia Master Spirit Competition 2023 abszolút győztese. Az okleveleket jó hangulatú ünnepségen kap…
Iszunk

Ramsay-nek már ginje is van!

2023.08.01. | Szabó Edit
A skót sztárséf, Gordon Ramsay rövid időre kilépett a konyhából, és a jól ismert Eden Mill nevű lepárlóval közösen megalkotta saját ginjét. Az ital már Magyarországon is kapható…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)