2023.08.05. | Szabó Edit
„Keverd és Kóstold!” címmel borkoktél-kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az italokat Schöck Norbert bartender alkotta meg, remek ízléssel. Íme a részletek…
Évről évre folyamatosan csökken a honi borfogyasztás, és ez a tendencia a fiatal felnőttek körében a legszembetűnőbb. Nagy múltú nemzeti italunk szerepét az alkoholos italok frontján sokaknál a sörök vagy a kevert italok vették át, ezért is határozott úgy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) néhány éve, hogy kiemelten foglalkozik a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének lehetőségeivel.
„Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is. A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető, minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk” – fogalmazta meg stratégiáját a HNT.
E gondolat mentén szerveződik tehát a „Keverd és Kóstold!” kampány, amelyet a szervezet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutatott be a szakmai közönségnek.
A koktélok megkomponálására Schöck Norbert bartendert kérték fel, aki italaihoz az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé- és vörösborát, valamint pezsgőjét használta, természetesen egy sereg kiegészítővel. A Neo-Spritzerhez a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2022-es Irsai Olivérje, az Epres Frozéhoz a Csóbor Pincészet 2022-es Agárdi Syrah Roséja, a Bubble Teahez Garamváriék Pannon Imperial Extra Dry pezsgője, a Red Right Handhez pedig a Schieber Borászat 2021-es Karma Syrah-ja adta az alapot
A bemutatott koktélok hatalmas sikert arattak a szakmai közönség előtt, ezért a HNT úgy döntött, hogy augusztustól a fogyasztók körében is népszerűsítő kampányt indítanak. Receptekkel és videókkal biztatják az embereket arra, hogy az italokat otthon is készítsék el, de a nyár és a korősz során három olyan rendezvény is lesz, ahol a fogyasztók személyesen találkozhatnak a HNT borkoktéljaival.
Aki szeretné megkóstolni a koktélokat, az alábbi rendezvényeken teheti meg:
Szentendrei Bornapok – Kőhegyi Pincészet stand 2023. augusztus 25.
Budafoki Borfesztivál – Garamvári Pincészet stand 2023. szeptember 02.
Budapest Borfesztivál – VINCE Magazin stand 2023. szeptember 08.
Frittmann János, a HNT elnöke hangsúlyozta, hogy a kampány indítása előtt tanulmányozták a fogyasztói szokásokat, valamint a trendek változásait, és az eredményből egyértelműen leszűrhető, hogy a piac elmozdult a könnyedebb, színes, de ugyanakkor magas minőséget képviselő italok felé. Éppen ezért jósol nagy jövőt a boros koktéloknak, és Borbély Tamás elnökségi taggal együtt komolyan hisz a sikerben.
Mi is arra biztatunk mindenkit, hogy merjen kísérletezni. Az alábbiakban közöljük a Schöck Norbert által összeállított receptúrákat, de senki ne feledje: ez csupán néhány lehetséges variáció. Az a legjobb, ha mindenki megtalálja azt, ami neki a legjobban tetszik. Kalandra fel!
NEO SPRITZER
A jól megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére: friss, bodzavirág illatú Irsai Olivér, édes fehér vermouth és szóda 3:1:4 arányban.
Hozzávalók:
20 ml édes fehér vermouth
60 ml Irsai Olivér (vagy más illatos fehérbor)
80 ml szódavíz
citromhéj, szőlőszem, mentalevél a díszítéshez
Az összetevőket a megadott sorrendben öntsük egy előhűtött pohárba.
Nyessünk le egy darabot a kezeletlen citom héjából, és a benne lévő olajat nyomjuk az italba, majd kenjük meg a héjjal a pohár szélét, és végül dobjuk a héjat az italba.
Szőlőszemmel, mentalevéllel díszítve kínáljuk.
EPRES FROZÉ
Igazi gyümölcsbomba. A syrah rozé pirosbogyós jegyeit felerősíti az eperpüré és a rebarbarás, gyömbéres gin. Az ebből készült jégkása pedig felvidít és felfrissít a nyári melegben.
Hozzávalók:
90 ml rozé
20 ml eperpüré
30 ml gin
zúzott jég
Az összetevőket tegyük mixerbe, turmixoljuk össze, majd töltsük pohárba.
Liofolizált vagy friss eperrel díszítve kínáljuk.
BUBBLE TEA
Ebben az italban a pezsgő elegáns ízjegyei és savassága egy kis teával és citrusokkal egészül ki. Igazi frissítő a nyári melegben, de vendégváró italnak is tökéletes.
Hozzávalók:
90 ml száraz pezsgő
10 ml tealikőr
10 ml Rooibus tea szirup
10 ml citromlé
Az összetevőket a pezsgő nélkül rázzuk össze, szűrjük pohárba, majd öntsük fel a pezsgővel.
Bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
RED RIGHT HAND
A vörösbor gyümölcsössége remekül hozzásimul az érlelt rum, az édes vörös vermouth és az olasz keserű likőr hármasához.
Hozzávalók:
40 ml gyümölcsös vörösbor
20 ml érlelt rum
20 ml olasz keserű likőr
10 ml édes vörös vermouth
Tegyünk jeget a pohár aljára, öntsük rá az összetevőket és keverjük fel.
Naranccsal díszítve tálaljuk.
Kellemes kísérletezést, jó borkoktélos élményeket kívánunk!
Fotó:
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa