Beszélgetünk

Az év legjobb borai között a Barakonyi Hárs!

Az év legjobb borai között a Barakonyi Hárs! című cikk borítóképe
2022. 01. 24. | Borsmenta
Az angol Decanter bormagazin évek óta megtartja az „Év legjobb borai” választást. Az idén a Tokaj Nobilis hárslevelűje is bekerült a legjobbak közé. A verseny menetéről Caroline Gilby MW-t kérdeztük...

Megjelent a boros körökben irányadónak számító brit szaklap, a Decanter magazin 2021-es „Wines of the Year” listája, amelyen legnagyobb örömünkre egy magyar bor is szerepel. A Tokaj Nobilis 2018-as Barakonyi Hársa 95 ponttal került be az év legjobbjai közé. Száraz tokaji borral ilyen magas pontszámot elérni egy nemzetközi vakkóstoláson fantasztikus eredménynek számít.


A bort Caroline Gilby Master of Wine jelölte a mezőnybe, őt kérdeztük a jelölés mikéntjéről és a verseny menetéről.

Caroline Gilby és Ujvári Vivien borász a Wines of Hungary UK által szervezett Furmint February rendezvényen, Londonban.

Pontosan hogyan zajlik az „Év legjobb bora” választás a Decanternél? Mennyi bort neveznek? Mi alapján választanak?

A Decanter felkéri a saját újságíróit, szerkesztőit világszerte, hogy nevezzék meg azt a három bort, amit az év során a legjobbra értékeltek az általuk kóstoltak közül. Most a 2021-es év borai közül válogattak, és 126 bort neveztek a szakemberek az alábbi kategóriákban:

  1. klasszikus – a bor széles közönség számára elérhető a tömeges értékesítési csatornákon;
  2. újdonság – szokatlan szőlőfajta, borkészítési eljárás vagy terület, csiszolatlan gyémánt, nem a fő sodorba tartozó bor;
  3. jó ár-érték arányú – 25 angol font, 27 euró vagy 30 amerikai dollár alatti áron forgalomba kerülő tétel.

Én mindig a saját kóstolási jegyzeteim alapján jelölöm a borokat, azt tartom szem előtt, hogy melyek voltak a legkiemelkedőbbek, de nem csupán a szakmai szempontokat veszem figyelembe. Az is fontos, hogy nekem mennyire szerzett örömöt az adott tétel, és hogy kapható-e még, hogy az olvasók megtalálhassák, megkóstolhassák, és így osztozhassunk az élményben.


A Barakonyi-dűlő

Hogyan történik a borok értékelése, az „Év legjobb bora” lista összeállítása?

A borok végső sorrendjét három szakértő dönti el, vakkóstolással. Ők nem tudnak semmit az árról, de még arról sem, hogy melyik kategóriában nevezték az adott tételt, tehát kizárólag a minőséget tartják szem előtt.

Tudjuk, hogy te nevezted a versenybe a Tokaj Nobilis 2018-as évjáratú Barakonyi Hársát. Elmondanád, hogy miért döntöttél így? Hol kóstoltad a bort?

A bort 2021 júliusában kóstoltam Londonban, egy olyan rendezvényen, amelyet Toronyi Zsuzsa szervezett, a Wines of Hungary UK égisze alatt. A program során hárslevelű borok mutatkoztak be a brit borszakértők és kereskedők előtt. A kóstoló során találtunk néhány remek bort, amelyek mind jól reprezentálják, milyen egyedülálló bortermő hely Magyarország, és van néhány kiemelkedő szőlőfajtájuk, na meg jó néhány kiváló borászuk, akik megérdemlik a figyelmet. A hárslevelű régóta a szívem csücske, ez volt az egyik legelső bor, amit Bárdos Saroltától, a Tokaj Nobilis tulajdonos-borászától megismertem néhány évvel ezelőtt. Csodálatos száraz bor készíthető ebből a szőlőfajtából, és jó látni, hogy nem csupán a kezdet volt ígéretes. Ezt a bort a gyümölcsössége, a jó savai, a tisztasága, az eleganciája és a hosszan tartó, rafinált utóíze miatt szerettem.

Miért lehet fontos a Decanter elismerése egy borászat, egy bor számára?

Erre a kérdésre nyilván a borászatnak is van egy válasza, de én azt hiszem, hogy egy kiemelkedő szereplés a Decanter vaktesztjén a borászat és a borvidék számára egyaránt komoly elismerés. Ez a hárslevelű remekül megállta a helyét sok jól ismert szőlőfajta és híres bor között. Azt hiszem, hogy a kereskedők és a vásárlók egyaránt nagyra értékelik a Decanter versenyén jól szereplő borokat, mert a bírálat rendkívül magas színvonalú. Én pedig örömömet lelem abban, ha meglepetést szerezhetek az embereknek azzal, hogy a bortermelésben kevésbé ismert országok kiemelkedő minőségű boraira hívom fel a figyelmet.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Beszélgetünk
Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran! című cikk borítóképe

Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!

2021. 10. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés Toronyi Zsuzsával
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi Zsuzsát kérdeztük…
Beszélgetünk
Az álmodozások korának vége című cikk borítóképe

Az álmodozások korának vége

2021. 10. 22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét kérdeztük…
Iszunk
Három magyar bor kapott aranyérmet Londonban című cikk borítóképe

Három magyar bor kapott aranyérmet Londonban

2021. 05. 18. | Szabó Edit
Közzétette eredményeit az egyik legrangosabb nemzetközi borverseny, az International Wine Challenge. Az idén a nevezett 33 magyar bor közül két tokaji és egy somlói kapott aranyérmet, és egyikük elhozott egy trófeát is…
Iszunk
Nem is lehettünk volna jobb helyen! című cikk borítóképe

Nem is lehettünk volna jobb helyen!

2020. 02. 07. | Szabó Edit
Furmint February, 2. rész
Ilyen volt a londoni Furmint February 2020 a kiállítók szemével…
Iszunk
Ismét Furmint Február Londonban! című cikk borítóképe

Ismét Furmint Február Londonban!

2020. 01. 27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén ismét bemutatkoznak Londonban a magyar furmintok. A Wines of Hungary UK által szervezett találkozónak a város egyik legrangosabb rendezvényhelyszíne, a Merchant Taylors’ Hall ad otthont…
Iszunk
Magyar kékfrankosok Londonban című cikk borítóképe

Magyar kékfrankosok Londonban

2019. 11. 11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képviseletében Toronyi Zsuzsanna szervezte…