2020.04.16. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Bakonyi Péter, a villányi Bakonyi Pince borásza válaszol…
 


Bakonyi Péter öthektáros ültetvényt visz a Villányi borvidéken. A területet organikusan műveli, csilingelően tiszta, izgalmas, de sallangmentes borai az utóbbi időben egyre komolyabb elismeréseket vívtak ki a szakma és a közönség körében. Hitvallását nemesen és egyszerűen fogalmazza meg weboldalán: Első íz-illat élményeim megmutatták, hogy a borban van valami erős, szavakon túli üzenet arról, hogy a világ szebb annál, mint aminek látjuk. És hát én is vágyódom a szavakkal el nem mondhatóra, a megértésen túli átélésre.”
  


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
 
Éppen húsvétkor fakadt ki a szőlő. Kissé korai ez még, félő, hogy késői fagy tizedelheti meg a hajtásokat. A munkákkal kényelmesen tudtunk végezni, a talajok eléggé szárazak.
 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
Töltögetés, házasítás, derítés, előkészítés palackozásra.
 
Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
 
Debütálhatna, de sok értelmét nem látom. Pedig van egy pár száz palacknyi hárslevelű-furmint házasításom a siklósi ültetvényünk szűzterméséből.


 
Megcsappant az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?
 
Márciusban gyakorlatilag lenullázódtam. Azóta viszont a sokszorosát adom el.... Csakhogy nulla szorozva bármivel, az nulla.
 
Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?
 
Forgalmazza a Bortársaság, a Radovin borkereskedés, a Pinceképviselet, a Borfalu-Bortéka. Van egy Pír nevű borom az Aldiban is. Még februárban kérték be.
 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Eléggé zártan, de azért itt, a szőlő körül telnek a napjaim. Jelentős változás nincs, Pesten nem voltam több mint egy hónapja.


 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
Emberekkel találkozni.
 
Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Átgondolni, hogyan tovább, stratégiát alkotni, lelassulni.
 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
 
Azt, hogy beszéljek legalább még 5 idegen nyelvet anyanyelvi szinten, a pénznél magasabb rendű célokat mindenkinek, és még 3 ilyen aranyhalat.
 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Valószínűleg szolidárisabb, szerényebb, kevésbé individualista... Hadd legyek már ennyire optimista! Bár ez azt is jelenti, hogy ennél még jóval mélyebbre megyünk.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Kérésem van. Vegyétek a boraimat, mert a szőlőm bio, a boraim többek egybehangzó véleménye szerint humán fogyasztásra alkalmasak, és mert eltartok 3 tisztességes családot.
 
Fotó:
Bakonyi Pince

Tesztelünk

Bakonyi Péter: Liebling 2015

2018.05.11. | Szabó Edit
Jótékony bor, de nemcsak azért, mert minden palack megvásárlásával a Szent Ferenc Állatotthont támogatjuk, hanem azért is, mert 13%-os alkoholtartalma miatt már egy pohárkányi is jókedv…
Beszélgetünk

A közös fagyizás hiányzik legjobban

2020.04.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebestyén Csillával és Sebestyén Csabával
Karantén idején az interjú is más. Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Elsőként a szekszárdi Sebestyén…
Beszélgetünk

A Code és az Enigma után itt a Signal!

2020.04.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kiss Gáborral
A zajos kampány későbbre tolódik, de a Code és az Enigma mellé lépő Signal nevű cabernet sauvignonnak már most is örülhetnek a rajongók. Kiss Gábor villányi borászt az új borcsaládról é…
Beszélgetünk

Abban hiszek, hogy a bor örök

2020.04.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Katalinnal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője válas…
Beszélgetünk

A tét nem kicsi

2020.04.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Szilágyi Lászlóval
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince tulajdonos-borásza vá…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)