Nagy jövő áll a birtok előtt

2024.03.24. | Szabó Edit
Günzer Zoltán neve sok borkedvelő számára cseng ismerősen, a Günzer Családi Birtokon azonban ma már a családfő fia, Norman is kiveszi a részét a munkából. Szabó Edit vele beszélgetett az Ördögárok Cuvée legújabb évjáratának megjelenése alkalmából…


A Günzer Családi Birtok neve régóta cseng ismerősen a borkedvelő közönség számára. Mikor született a pincészet?

Apa, vagyis Günzer Zoltán alapította a birtokot 1991-ben, mindössze fél hektárnyi szőlőterülettel. A végzettsége szerint ugyan elektrotechnikus, és dolgozott is a szakmájában, de izgatta a szőlőben rejlő lehetőség. Két évig igyekezett helytállni mindkét területen, de 1993-tól csak a szőlőnek és a bornak él. A fél hektárból származó bevételt mindig visszaforgatta a vállalkozásba, így fejlesztette a borászatot lépésről lépésre.

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

Hol tartunk most?


Ma már 25 hektáron gazdálkodunk és 200.000 palack bort készítünk évente. Az első komolyabb fejlesztésünk 2011-ben történt, amikor vettünk egy bogyóválogató berendezést, és ez hatalmas minőségi változást eredményezett a borokban. Addig is kézzel szüreteltünk és nagyon ügyeltünk a tisztaságra, de az új berendezés fontos erénye, hogy nem törik a bogyó, nem sérül a kocsány és még tisztábban lehet dolgozni. 2022-ben készült el az új pincénk, ahol modern eszközökkel, ideális feltételek mellett végezhetjük a borászati munkákat, a tárolókapacitásunk pedig éppen a duplája annak, amire jelenleg szükségünk van.

Ez azt jelenti, hogy növekedni fog a birtokméret?

Aligha. Szeretem, hogy ez a mennyiség még átlátható, és az értékesítés is biztonságos. Jó érzés, hogy minden palack borunknak meg tudjuk adni a szükséges gondoskodást, figyelmet.

Te mikor álltál be édesapád mellé?

Közgazdásznak készültem, a műszaki egyetemre jártam, de itt nőttem fel a szőlőben, a borkészítés mindig az életem természetes része volt. A tanulmányaim végeztével azonnal rohantam haza és bekapcsolódtam a pincészet mindennapjaiba. 2019 óta erősítem a csapatot. Kezdetben csak a marketing tartozott hozzám, a borok megjelenése, a címkék, a weboldal, a rendezvények és a kiállítások, de aztán elkezdtem belefolyni az értékesítésbe is, amit most már teljes egészében én viszek. Apa gondja a szőlő, a pincében pedig igyekszünk mindketten helytállni.

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

Azt mondtad, biztonságos az értékesítésetek. Ez manapság nagy szó! Hol találnak vevőre a boraitok?


Amikor bekapcsolódtam a munkába, a palackjaink 90%-a belföldön kelt el, és nagyon büszke vagyok rá, hogy azóta sikerült betörnünk a nemzetközi piacra is. Az arány ma már 60-40%, igaz, még mindig a belföld javára, de szerintem ez így rendben van.  A saját webshopunknak jó a forgalma, a Bortársaság pedig nemcsak a boltjaiban kínálja a borainkat, de legalább 200 étterembe is bekerültünk nekik köszönhetően, ami nagyon fontos számunkra. A legnagyobb külföldi partnerünk egy amerikai importőr, aki csak prémium borokat vásárol. Furcsa elképzelni, de Dallas több mint 200 éttermében rajta vagyunk a borlapon. Tavaly már kiment egy konténer, a héten indítom útjára a másodikat. Nagyon ígéretes kezdet.

Tehát 25 hektárnyi terület tartozik a birtokhoz. Hol vannak ezek a szőlők?

A legnagyobb része a Villányi borvidék emblematikus dűlőiben, a Bocorban, a Jammertalban és az Ördög-árokban. Mindegyik kiváló fekvésű, jó kitettségű ültetvény.

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

A két évvel ezelőtti első alkalom után most újra meghirdettél egy izgalmas kóstolót, amelyen az Ördögárok Cuvée tíz évjáratát mutatjátok be a közönségnek. Sokszor elmondtuk már, hogy az Ördög-árok különleges termőhely, de pontosan mi adja az értékeit?


Az Ördög-árok egy 60 hektáros katlan, és ez a „katlanhatás” a kulcs. A meleg levegő megreked a völgyben, ezért a termés biztonságosan beérik még a nehéz évjáratokban is. A talaja agyagos lösz, némi mészkőtartalommal, ami optimális ahhoz, hogy komoly vörösboroknak való alapanyagot szüreteljünk róla. Mi egy 5,5 hektáros területtel rendelkezünk ezen a termőhelyen, ahol cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot terem. Ebből készül az Ördögárok Cuvée nevű klasszikus bordeaux-i házasításunk, amelynek minden évben nekifutunk, de csak érlelés közben döntjük el, hogy palackozzuk-e ezen a néven. Ez a kivételes termőhely kimagasló minőségű bort érdemel, ezért csak akkor jelenünk meg vele, ha minden szempontból megfelelőnek tartjuk.

Hány évjárata volt eddig az Ördögárok Cuvée-nek?
A 2004-es telepítés után 2006-ban ajándékozott meg bennünket a terület az első termésével. Azóta 18 szüret múlt el felettünk, és négy olyan év volt, amikor nem jelent meg a bor: 2010, 2013, 2014 és 2018. Most a 2019-es a legfrissebb, a 20-as még hordóban van, a későbbi évjáratokról pedig egyelőre korai lenne nyilatkozni.

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

Miért tartottad fontosnak, hogy szervezz egy dűlőtúrával egybekötött eseményt az Ördögárok Cuvée legfrissebb évjáratának megjelenésekor?


Mert hiszem, hogy ez a bor tényleg különleges, és az új évjárat megjelenése mindig ünnep. És mert ilyenkor van egy apropónk, hogy a korábbi évjáratokat is visszakóstolva képet kaphassunk arról, hogy hol tart és merre halad a pincészet. Erre az alkalomra szakmai érdeklődőket, állandó vásárlókat és spontán érdeklődőket egyaránt hívunk, de mindig itt vannak a családtagjaink is, hiszen a régebbi évjáratok visszakóstolása számukra is ritka lehetőség.

A mostani eseményen a 2020-as hordómintát, a 2019-es, a 2017-es, a 2015-ös, a 2012-es, a 2011-es, a 2009-es és a 2006-os bort lehetett megkóstolni, valamint a 2016-os évjáratot normál palackban és magnumként. Tehát összesen tíz bor került a poharunkba. Elégedett vagy az eredménnyel?

A legmesszebbmenőkig. Nagy öröm számomra, hogy még a 2006-os is jól tartotta magát, kár, hogy többször már nem tudjuk kóstolni, ezek voltak az utolsó palackok. Apa kedvence a 2007-es volt, de sajnos abból mostanra már nem maradt, a két évvel ezelőtti kóstolón nyitottuk ki az utolsó kettőt. Nálam a 2017-es a favorit, szerencsére abból még van, félre is tettem 150 palackot, hogy még sokáig örülhessünk neki. De számomra az is megnyugtató, hogy neked a 2011-es normál és a 2016-os magnum volt a kedvenced, mert ez is azt bizonyítja, hogy a borok többsége még mindig állja a sarat, és nem mindennapi élménnyel ajándékoz meg bennünket.

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

Igaz, hogy az időjárás ma nem volt kegyes hozzánk, de az Ördög-árok-dűlő szélén állni még szitáló esőben is nagy élmény. Máskor is kiviszitek oda a vendégeiteket?


Igen, de nemcsak mi, hanem a többi borászat is, mert az a hely tényleg lenyűgöző. Aki Villányba jön, annak át kell élnie ezt az élményt.

Szerencsére Villány még mindig a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé tartozik, a borkedvelő emberek örömmel töltenek itt egy-egy hétvégét. Aki eljön hozzátok, azt szívesen látjátok dűlőtúrára, kóstolóra, de szálláshelyetek egyelőre nincs. Terveztek ilyen fejlesztést a jövőben?  

Nagy jövő áll a birtok előtt - Beszélgetés Günzer Normannal

Ez már nagyon régi vágyunk, és remélem, hogy előbb-utóbb megvalósul. Most a borászatot fejlesztjük egy kicsit, új hordókat, tartályokat helyezünk el és trezort alakítunk ki, de a rajzok már elkészültek, és a következő ötéves terv része, hogy egy tízszobás szálláshelyet alakítunk ki a pincészet fölött, mert az az igazi házigazda, aki marasztalni tudja a vendéget. Egyébként pedig tesszük a dolgunkat, folyamatosan javítjuk a boraink minőségét és törekszünk a soha el nem érhető tökéletességre. Én hiszek abban, hogy nagy jövő áll a birtok előtt, és ebben a biztos tudatban végzem a munkámat minden nap.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Utazunk

Laza hétvége Villányban

2020.07.15. | Vargha Márk
Borkóstoló Preisendorf Gábor szervezésében, látogatás Polgár Zoltánnál, csillagnézés a Vylyan Teraszon, csúcsvörösök Kiss Gáborral, túrák, ízek, kalandok. Fedezzétek fel Villányt! Érdem…
Vendégoldal

Villányba menni menő!

2021.07.05. | Borsmenta
Idén 10. alkalommal rendezik meg Villányban az ország „legrózsaszínűbb” eseményét, a Villányi Rozé Fesztivált, amely a rozéborhoz illő lendületes programokkal várja a „bor városába” érk…
Iszunk

Villányi Aranykóstoló

2022.11.10. | Vargha Márk
A bőség zavarával küzdhetett, aki ellátogatott a Borjour Villányi Aranykóstolójára. A megbízhatóan jó hazai vörösborokon túl a horvátországi fehérek is gondoskodtak róla, hogy a bőséghe…
Beszélgetünk

Nem vagyok feladós típus

2022.12.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Norberttel
Új főborásza van a villányi Csányi Pincészetnek. Lőrincz Norbert nem ismeretlen a Pannon borrégióban, hiszen korábban Szekszárdon és Villányban is dolgozott már borászként. Pályájáról,…
Beszélgetünk

Bátran nézek előre

2022.12.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Noha a Vylyan Pincészet az idén ünnepelte a 30. születésnapját, fiatalabbnak tűnik, mint valaha. A változásról, a nehézségekről, az új irányokról és az ünnepvárás szépségeiről a birtok…
Beszélgetünk

Ünnepélyes fogadalmat tettem!

2023.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Günzer Tamással
Günzer Tamás lett 2023-ban az Év Bortermelője. A villányi borász büszke az elismerésre, és örül, hogy ezt a pillanatot az édesapja is megérhette. Szabó Edit a díjátadó után beszélgetett…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)