Három tokaji aranyérem született Londonban!

2022.05.12. | Szabó Edit
Lezajlott a világ egyik legrangosabb borversenye, az International Wine Challenge (IWC), ahonnan három magyar bor hozott haza aranyérmet. A részletekről a zsűri egyik tagját, Szentkirályi Orsi borszakértőt kérdeztük…

Az idén 52%-kal több magyar indulóval zajlott a világ egyik legrangosabb borversenye, a Londonban megrendezett International Wine Challenge. A boraink 3 arany-, 13 ezüst- és 9 bronzérmet hoztak el a megmérettetésről.

Nem meglepetés, hogy az idén is a tokaji természetes édes borok kerültek a mezőny elejére, viszont a három aranyérmes tokaji közül csak az egyik aszúbor. A Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja mellett a Disznókő Pincészet 2018-as késői szüretelésű bora, valamint a Royal Tokaji Borászat 2016-os fordítása kapott aranyat a bíráktól.



Az ezüstérmesek táborát is a Tokaji borvidék vezeti 5 díjazott borral, de itt már négy másik borvidék is helyet kapott a listán. Egerbe és Szekszárdra 2-2, a Mátrába, a Somlóra és Sopronba 1-1 ezüstérem jutott.

A 9 bronzérmes bor közül 4 tokaji, 2 tolnai, a másik három érem a Mátrába, a Somlóra és Szekszárdra került.

A legeredményesebb borvidék tehát ebben az évben is Tokaj, ami azért sem meglepő, mert – ahogyan a verseny történetében mindig – a legtöbb minta is innen érkezett.

A legeredményesebb pincészet a Disznókő, amely mindhárom éremből begyűjtött egyet, a Patricius Borházhoz egy arany és egy ezüst jutott, a Royal Tokaji Borászat pedig két bronzérmet hozott haza az aranya mellé. Szép siker, hogy a Lajvér Borház és a Tűzkő Birtok egyaránt 2-2 ezüstéremmel lett gazdagabb.



 
A versenyről, az eredményekről és a várható trendekről Szentkirályi Orsi borszakértőt kérdeztük, aki az idén is tagja volt a zsűrinek.

Hogyan zajlik a verseny, mi a menete?

Mivel nagyon sok minta érkezik, az IWC-n két forduló van. Az elsőn kiszórják a gyengébb minőségű borokat, és a második körben már csak a színvonalasabbakat kóstoljuk. Én az idén azon a héten működtem közre, amikor az érembírálat zajlott, így a gyengébb minőségű tételekről nem tudok nyilatkozni. Tapasztalataim szerint az általam kóstolt borok korrektek voltak, panelenként 1-3 aranyérmet osztottunk ki naponta.

Hány panellel működik a verseny? Mennyire szigorúak az éremhatárok?

Napi 18 panel van, és mindegyikben 4-5 bíra foglal helyet. Az értékeléshez a verseny egyik alapítójának, Charles Metcalfe-nak a tanácsát szoktuk alapul venni:

„Ha a bort elvinnéd magaddal egy házibuliba a barátaidhoz, akkor az nagyjából bronzérmes. Ha te magad is szívesen innál belőle egy pohárral, akkor az ezüst. Ha pedig felbontás után megpróbálnád elrejteni a palackot, hogy esetleg ihass még egy pohárral belőle, mielőtt benyakalják, akkor az a bor számodra aranyérmes.” Természetesen a végső eredmény és a pontszám az összes bíráló konszenzusán alapul, a panelek demokratikusan működnek.



Mi volt a tapasztalatod, milyen borok szerepeltek jól a megmérettetésen?

A tiszta, egyensúlyos, önazonos borok mindig jó értékelést kapnak a bírálat során, viszont a borhibákkal – amilyen például a brett, az illósság, az oxidáció, a redukáltság, a fénykárosodás – egyre kevésbé megengedőek a szakemberek. Örömteli, hogy sok tiszta, borhibáktól mentes narancsbor és héjon tartott fehérbor szerepelt a mezőnyben. Ami a vörösöket illeti: nem divat a tölgyfatea, a túlzott, dominálóan újhordós jegyeket mutató tételeket kevésbé értékelte a zsűri.

A beérkező nevezések számából lehet arra következtetni, hogy milyen borkategóriák a legnépszerűbbek?

Egyre több a rozé és a pezsgő, úgy tűnik, hogy ezen kategóriák népszerűsége még mindig felfutóban van.



Hogyan szerepeltek a magyar borok?

Tokajiban vagyunk a legjobbak, azt hiszem, a tokaji édes borok érik el a verseny legmagasabb átlagpontszámát minden évben. Viszont látható, hogy érdemes lenne több egyszerű, tiszta, könnyen érthető száraz bort is nevezni, mert nem feltétlenül a „nagyágyúk” a legsikeresebbek egy ilyen versenyen. Ott van például az Aldi által nevezett aszú vagy a Danubiana „rozé” szürkebarátja, mindkettő ezüstérmet nyert. Továbbra is arra biztatok minden magyar borászt, hogy küldje el a tételeit nívós nemzetközi versenyekre, mert ez egy remek lehetőség, hogy valóban hozzáértő, gyakorlott szakemberek véleményét kapják meg a nevezési díj fejében, az eredményes szereplés után pedig sokkal jobban figyel rájuk a piac.



Az International Wine Challenge 2022-es eredménylistája az alábbiak szerint alakult (a pincészetek felsorolása nem a kapott pontszámok szerinti sorrendben, hanem betűrendben történt):

 
ARANYÉRMESEK:
Disznókő Pincészet: Disznókő Tokaji Late Harvest 2018 (Tokaj)
Patricius Borház: Patricius Tokaji 6 Puttonyos Aszú Hárslevelű 2017 (Tokaj)
Royal Tokaji Borászat: Royal Tokaji By Appointment Fordítás 2016 (Tokaj)
 
EZÜSTÉRMESEK:
Aldi: Saint Stephan's Crown Tokaji Aszú 2017 (Tokaj)
Balassa István: Tokaji Aszú „Villő” 6 Puttonyos 2017 (Tokaj)
Danubiana Pincészet: Villa Agata Wine from Hungary Blush Pinot Grigio 2021
Disznókő Pincészet: Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014 (Tokaj)
Dobogó Pincészet: Dobogó Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2017 (Tokaj)
Kreinbacher Birtok: Kreinbacher Prestige Brut NV
Lajvér Borház: Lajver Signum Prémium Bikavér 2019 (Szekszárd)
Lajvér Borház: Lajver Bikavér 2019 (Szekszárd)
Patricius Borház: Patricius Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2017 (Tokaj)
Steigler Winery: Steigler Kékfrankos 2020 (Sopron)
Thummerer Pince: Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg dűlő 2018 (Eger)
Tornai Pincészet: Top Selection Aranyhegy Juhfark 2015 (Somló)
Tóth Ferenc Pincészet: Egri Kadarka 2019 (Eger)

BRONZÉRMESEK:
Disznókő Pincészet: Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2018 (Tokaj)
Dubicz Borászat & Szőlőbirtok: 1014 Irsai Olivér 2021 (Mátra)
Lajvér Borház: Lajver Rosé 2021 (Szekszárd)
Royal Tokaji Borászat: Royal Tokaji Furmint Special Reserve 2020 (Tokaj)
Royal Tokaji Borászat: Royal Tokaji Furmint Vineyard Selection 2018 (Tokaj)
Tokaj-Hétszőlő: Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (Tokaj)
Tornai Pincészet: Top Selection Grófi Juhfark 2019 (Somló)
Tűzkő Birtok: Tűzkő Traminer 2021 (Tolna)
Tűzkő Birtok: Tűzkő Riesling 2021 (Tolna)
 
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

Vendégoldal

Magyar borok kóstolója Angliában

2017.09.22. | Borsmenta
Harminc magyar bor mutatkozik be az angliai Bath városában szeptember 23-án, szombaton. A kínálatban egyebek között a Szent Donát, a Figula, a Vesztergombi, a Heumann és a Zsirai pincés…
Beszélgetünk

Hiszek a pozitív példa erejében

2018.05.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Patricius Borház építése a kétezres évek elején kezdődött a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben. A birtok ma már a környék egyik gyöngyszeme, boraik komoly sikereket aratnak a világversen…
Vendégoldal

A világ legjobb pezsgői

2020.12.11. | Borsmenta
Bár különleges körülmények között, de az idén is megrendezték a pezsgők legnagyobb nemzetközi versenyét, a Pezsgő-világbajnokságot. A 2004-es Louis Roederer Cristal Rosé magnum az abszo…
Iszunk

Három magyar bor kapott aranyérmet Londonban

2021.05.18. | Szabó Edit
Közzétette eredményeit az egyik legrangosabb nemzetközi borverseny, az International Wine Challenge. Az idén a nevezett 33 magyar bor közül két tokaji és egy somlói kapott aranyérmet, é…
Iszunk

Tokaji: a folyékony arany

2021.07.19. | Borsmenta
A Tokaji borvidék világhíres, nektárszerű borait évszázadok óta csiszolják értő kezek, hogy különféle árnyalatokban zárják palackba a botritisz áldását. Caroline Gilby Master of Wine ír…
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a to…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)