A magyar bor sokkal több egy exportcikknél

2022.03.14. | Szabó Edit
Eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervez a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakemberek számára az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit részleteiről Ondré Pétert, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjét kérdeztük…


Az Agrármarketing Centrum 2022. március 20-24. között első ízben rendezi meg a „Hungarian Wine Summit” elnevezésű szakmai programot. Mit takar pontosan a kifejezés, milyen jellegű rendezvényre készülnek?

A magyar borok csúcstalálkozójának alapját egy ötnapos, közel száz főből álló szakértői csoport beutaztatásán alapuló rendezvény adja. A nemzetközi meghívottak – kereskedők, a HoReCa szektor képviselői, szakújságírók, sommelier-k – borvacsorákon vesznek részt, bejárják az ország borrégióit, megismerik a borászok, a pincészetek történetét, a magyar borok és borvidékek sokszínűségét. A hazai és a nemzetközi szakmai közönségnek is lehetősége lesz csatlakozni a programhoz március 22. és 24. között, a Hungexpo területén, a Sirha Budapest rendezvényen, ahol borszemináriumokkal, sétálókóstolókkal, tokaji bor- és pezsgőbárral várjuk a borszakma képviselőit. 


 
A programra komoly nemzetközi borszakértők, szakírók, kereskedők, sommelier-k érkeznek. Lehet már tudni, hogy honnan jönnek legtöbben? Vannak közöttük ismert nevek?

Közel 20 országból érkeznek meghívottak, főként Európából. Ha a szakértők számát nézzük, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Németország kiemelten képviselteti magát, de például kínai, amerikai, indiai borszakmai képviselők is lesznek az eseményeinken.

A borszemináriumi előadók olyan idehaza és nemzetközileg is elismert szaktekintélyek, akik a magyar borokat értik és szeretik, például a furmint szerelmese, Caroline Gilby Master of Wine, a rozészakértő Elizabeth Gabay Master of Wine vagy a Villány-rajongó Peter McCombie Londonban élő, új-zélandi Master of Wine, aki a nagyvilág cabernet franc-jainak szakértője. Előadást tart emellett – a teljesség igénye nélkül – Romsics László, Győrffy Zoltán, Saša Špiranec, Balassa István, Gál Tibor, Sebestyén Csilla, Mészáros Gabriella, Wojciech Bońkowski és Horkay András is.


 
Hol zajlanak majd a szakmai programok? A magyar borászok utaznak a fővárosba, vagy borvidéki túrákat is tesznek a vendégek, hogy a helyszínen ismerkedhessenek a borokkal?

Mindkettő szerencsés párosítását szeretnénk megvalósítani. A nemzetközi delegáció a szélrózsa minden irányába indulva kis csoportokban, személyesen is ellátogat egy-egy borrégióba, hogy megismerkedjen az egyes területek sajátosságaival, a pincészetek történeteivel. A lehető legtöbb helyszínt, borfajtát és borstílust szeretnénk nekik megmutatni, ami csak a két napba belefér – ennek persze korlátai vannak.

Az összes magyar borrégió március 22-24. között, a Sirha Budapest rendezvényen felállított közösségi standunkon várja a vendégeket. A sétálókóstolón több mint nyolcvan borászat mutatkozik be a hazai és a nemzetközi közönségnek.


 
Mely borvidékek, borászatok lesznek jelen a rendezvényen?

A csatlakozási lehetőséget a borászok körében teljeskörűen meghirdettük, hiszen célunk, hogy minél több borászatnak biztosítsunk lehetőséget, a kisebb pincészetektől a nagy vállalkozásokig. A vezetett túrák helyszíneit pedig szakmai szempontok szerint választottuk ki, hiszen minél többfajta borélményt szeretnénk a vendégeinknek átadni. Egy-egy borkóstolón nem kizárólag egy pincészet borait kínáljuk majd, sokkal inkább a területek, technológiák, fajták sokszínűségére helyezzük a hangsúlyt. 
 
Említette, hogy a fővárosban mesterkurzusok és sétálókóstolók is várják a nemzetközi szakmai közönséget. A tematikák megalkotásánál melyek voltak a legfontosabb szempontok?

A magyar borok sikeressége szerintünk az egyediségben és az ezerarcúságában rejlik, így a borszemináriumok tematikája is ezt követi. A tokaji aszú mellett a furmint, a kékfrankos, az olaszrizling, valamint a bikavér (Egerből és Szekszárdról) mind olyan kiváló tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek erősíthetik pozíciónkat a világban.
 
Milyen eredményeket várnak a rendezvénytől?  

Hiszek abban, hogy a magyar bor sokkal több egy exportcikknél, ugyanis a helyi hagyományokból táplálkozva, a gazdák történeteivel együtt születik. A bort meg kell ízlelni, szagolni, sőt nézni is. Szerintem a nagyvilág előtt igazán sikeresek hazai környezetben lehetünk, hiszen így építhetünk a magyar gasztronómiára, a hagyományainkra, a borvidékeink szépségére is.
Célunk, hogy az exportpiacunkat stabilan tartsuk, és ezen belül átrendeződést érjünk el a palackos borok javára. Szeretnénk a magyar borokat abba a prémium szegmensbe pozícionálni, ahol szerintünk a megérdemelt helyük van. Jelenleg a külföldön értékesített mennyiség kétharmadát a folyóbor teszi ki, árbevételben viszont már a palackos borok jelentik a kétharmadot. Ezen az arányon szeretnénk változtatni, hiszen a magasabb hozzáadott érték jobb pozíciót, nagyobb fejlődési lehetőséget is jelent.


 
A Hungarian Wine Summit egyszeri alkalom, vagy szeretnének minden évben ehhez hasonló lehetőséget teremteni a magyar borok nemzetközi megismertetéséhez?

A rendezvényt hagyományteremtő céllal szervezzük. Azt látom, hogy fontos munkát végzünk, beszéljünk akár a borászok, a fogyasztók számára elérhető itthoni képzésekről, vagy külföldi megjelenési lehetőségekről, üzletfejlesztési találkozókról. Elmondhatjuk, hogy a nemzetközi szintéren már most fontos eredményeket értünk el; két meghatározó szakmai magazin – a német Meininger és az angol Decanter – is a magyar borokat népszerűsíti Európában. Ezeket a megjelenéseket már korábbi szakmai kapcsolatainknak köszönhetjük. Emellett 2022. március 23-24-én egy helyen, a Sirha Budapesten lesz a Bocuse d’Or Európai Döntője és a Hungarian Wine Summit. Jelentős sikernek számít, hogy idén először a Bocuse d’Or rendezvényein is magyar borokat kínálnak majd.
 
Az írás megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

 
Fotó:
Fabien Lainé
Vargha Márk
Wines of Hungary UK
Agrármarketing Centrum

Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Vendégoldal

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből… &nbs…
Vendégoldal

Magyar borok a nemzetközi online térben

2021.06.11. | Borsmenta
A Hungarian Business Wine Program keretében Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum szervezésében.
Vendégoldal

Boraink lenyűgözték a litván szakértőket

2021.06.21. | Borsmenta
A magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be Vilniusban, az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen…  
Beszélgetünk

Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!

2021.10.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Toronyi Zsuzsával
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi…
Beszélgetünk

A win-win helyzetek megteremtése az erősségem

2021.12.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Bő öt éve már, hogy Romsics László ül a Csányi Pincészet vezérigazgatói székében. Az azóta bekövetkezett változásokról, az újdonságokról és a tervekről kérdeztük…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)