Beszélgetünk

A borban találtam meg, amit kerestem

A borban találtam meg, amit kerestem című cikk borítóképe
2024. 05. 18. | Szabó Edit
Április végén etyeki székhelyén látta vendégül barátait és partnereit a Rókusfalvy Birtok. Az összejövetel apropójáról és a pincészet helyzetéről a borásszal, Rókusfalvy Palkóval beszélgettünk…

A találkozó azzal indult, hogy édesapád – aki lassan két éve tölti be a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosi posztot – mutatott egy régi fotót, amelyen ötéves korodban ülsz egy hordón itt, a régi pincében. Milyen emlékeid vannak ebből az időből?

Meglehetősen halványak, mert a gyerekéveim különböző helyszínekhez kötődnek. Apával hétvégente jöttünk Etyekre, és olyankor jól meg is néztem magamnak a pincét, de a bor és az akkor már meglévő étterem nem foglalkoztatott különösebben. A fesztiválok se villanyoztak fel, jobban szerettem, ha horgászni mentünk. Aztán 14-15 éves koromban már metszeni is kijártam a szőlőbe, és az az időszak sokkal mélyebb nyomokat hagyott bennem.

Emiatt lettél borász?

Többek között igen. Mindig az volt a vágyam, hogy valamiféle alkotómunkát végezzek, és a borban találtam meg, amit kerestem. Csapatjátékos vagyok, azt szeretem, ha egy jól működő közösség együtt hoz létre valamit, és arra a produktumra mindenki büszke. Mindez a mi pincénkben tökéletesen megvalósul.

Hol tanultad a szakmát?

A Szent István Egyetemen kaptam diplomát, utána az Egyesült Államokban és Új-Zélandon szereztem nemzetközi tapasztalatokat. Tetszett az ottani munkaszervezés, szimpatikus volt a minőség iránti mélységes elkötelezettségük, és persze az is fontos, hogy találkoztam a legmodernebb pincetechnológiákkal. A diplomamunkámat a pinot noirból írtam.



Édesapád 1997-ben jött először Etyekre, és nagyjából akkor kezdődött a birtok élete. Te 2016-ban kapcsolódtál be a folyamatokba, és szép lassan átvetted a pince irányítását. Mennyire volt zökkenőmentes az átmenet?

Nem volt zökkenőmentes, gondolom, sehol sem az, de természetesnek tekintettük. Mindketten erős egyéniségek vagyunk, és a bor a munka mellett mindkettőnk számára szenvedély is, ezért érzelmileg túlfűtöttek vagyunk, ha a pince sorsáról, a birtok működéséről van szó. A 2018-as volt az első olyan szüretünk, amit már én irányítottam, 2019-től én felelek a szőlészet és a borászat működéséért, tavaly óta pedig már ügyvezetőként dolgozom a birtokon. Noha a pincészet több tulajdonoshoz is kötődik, fontos, hogy valaki heti öt, vagy néha heti hét napban itt legyen, és elvégezze az operatív munkát. Ez vagyok én.



Milyen vágyakkal indultál ezen a pályán?

Zsebemben a friss diplomával azt gondoltam, hogy képes vagyok megváltani a világot. Voltam külföldön, láttam, hogy csinálják a profik, volt egy vízióm, de aztán el kellett fogadnom, hogy a valóság időnként felülírja a terveket, és a megszerzett tapasztalataimat a helyi paraméterek, a klíma, a szőlőfajták, a termőterület és a pincetechnológia adottságait figyelembe véve tudom csak meghonosítani. Szép kis hibrid lett, de nem vagyok elégedetlen. Lassan a generációs és szemléletbeli különbségek is összecsiszolódnak, így nyeri el a birtok a végső formáját.

Mekkora a termőterület tartozik a pincéhez?

Hat hektáron gazdálkodunk, ebből a sauvignon blanc, a pinot noir és a chardonnay a legtöbb. Mindegyik fajtának megvan a fő szerepe: a pinot noirból vörösbor és pezsgő készül, a sauvignon blanc-t zászlóshajó fehérbornak szánjuk, a chardonnay pedig szintén fehérbor és pezsgőalap.



Mennyire fontos számotokra a pezsgő?

Évről évre egyre nagyobb teret nyer és nem csak a mi pincészetünkben, hanem az egész etyeki borvidéken. Rengeteg időt töltünk vele, mert folyamatos a kísérletezés, a technológiai fejlesztés, de minél többet látunk, annál több a kérdés. Már 15 éve keressük a megfelelő arcát, hogy aztán az utánunk következő három generáció folytathassa a tökéletesítést. Kizárólag palackos erjesztésű, tehát méthode traditionnelle pezsgőket készítünk. Van belőle egy alapkategória, rövidebb érlelési idővel, a csúcson lesz a közösen megálmodott, eredetvédett Etyeki pezsgő, aminek a 2020-as évjáratával hamarosan kijövünk, és a kettő közé kerül egy évjáratos, amit csak magnum palackban hozunk majd forgalomba.

A rendezvényen nemcsak a borok legfrissebb évjáratát kóstolhattuk meg, de a palackok új ruháját is szemügyre vehettük. Mióta dolgoztok az új címkecsaládon?

Nyolc hónapon keresztül tartott a tervezés, és mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy az eredménnyel a pincészet minden tulajdonosa azonosulni tud. Egységesebb, letisztultabb lett a palackjaink megjelenése, és úgy tűnik, hogy sokaknak tetszik az új dizájn, mert eddig még csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Bízom benne, hogy a fogyasztóink is szeretni fogják.



A borász szakmáról sok fiatalnak vannak romantikus elképzelései. Te már lassan egy évtizede töltöd a mindennapjaidat a szőlőben és a pincében. Megtaláltad benne a romantikát?

Azt hiszem, igen. A borászkodással nagyjából ugyanúgy fejlődik együtt az ember, ahogyan egy párkapcsolattal. A nászutas időszakban még minden csodálatos, de egy párkapcsolat akkor működik jól, ha az ember akkor is meg tudja találni a maga kis örömeit, ha felszáll a rózsaszín köd, és jönnek a hétköznapok. Én egyelőre megtalálom a borászatban a magam örömét, sőt inkább az okoz problémát, hogy még mindig érzelmileg viszonyulok a szőlőhöz és a borhoz, holott ideje lenne néha munkaként kezelnem a birtokot. Jó érzés a kezünkbe fogni egy saját borral megtöltött palackot, hiszen számomra ez az az alkotás, ami miatt erre a pályára léptem.



Mi motivál, mi visz előre?

Az elképzeléseim megvalósításának vágya az észszerűség határain belül. Fontos számomra, hogy az általunk készített borok a saját ízlésvilágomat tükrözzék, de képes vagyok kompromisszumokat kötni, hiszen nem én fogom meginni az összeset. Előfordul, hogy nekem nagyon tetszik egy bor, sokat várok tőle, a közönség mégsem szeret bele, és ugyanennek a fordítottja is igaz lehet. Szeretnénk eladni a borainkat, ezért ki kell szolgálnunk egyfajta piaci igényt, de olyan bor biztosan nem hagyja el a pincét, amivel nem tudok azonosulni. Ezzel együtt persze minden évben adott a lehetőség, hogy elkészítsem azt a sauvignon blanc-t, azt a chardonnay-t, azt a pezsgőalapbort, amit a lehető legjobbnak gondolok, és ami méltó arra, hogy a borvidék kiválóságai között említsék. Ez egy nagyon erős borvidék, úgyhogy a cél nemes, nem is olyan könnyű elérni, de érdemes keményen dolgozni érte.

Fotó:
Rókusfalvy Birtok

Tesztelünk
Rókusfalvy Birtok: Brut Rozé Pezsgő 2019 című cikk borítóképe

Rókusfalvy Birtok: Brut Rozé Pezsgő 2019

2022. 04. 13. | Szabó Edit
A Rókusfalvy Birtok rozé pezsgőjéből összesen 600 palack készült. Aki szeretné megkóstolni, annak bizony el kell zarándokolnia Etyekre, ami nem is olyan nagy baj, hiszen álmodni se lehetne jobb tavaszi programot…
Tesztelünk
Rókusfalvy Birtok: Brut Pezsgő 2018 című cikk borítóképe

Rókusfalvy Birtok: Brut Pezsgő 2018

2022. 02. 16. | Szabó Edit
A Rókusfalvy Birtok pezsgője tartalmas és dús. Izgalmas lehet egy pezsgővacsora fő fogása mellett, mert a komolyabb húsok társaságában is jól érzi magát…
Iszunk
25 éves az Etyeki Kúria című cikk borítóképe

25 éves az Etyeki Kúria

2021. 09. 12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…
Beszélgetünk
Hernyákéknál lenni jó! című cikk borítóképe

Hernyákéknál lenni jó!

2020. 09. 19. | Gónusz Gabriella
Beszélgetés Hernyák Lászlóval és Valival
A délszláv válság elől jöttek Magyarországra, de olyan, mintha ősidők óta itt lennének velünk. A mindig derűs Hernyák házaspár nélkül elképzelhetetlen az etyeki Öreghegy, ráadásul a borok mellé ma már pezsgőt is kínálnak…
Vendégoldal
Rókusfalvy Pál Bussay László Emlékdíjat kapott című cikk borítóképe

Rókusfalvy Pál Bussay László Emlékdíjat kapott

2020. 01. 03. | Borsmenta
A Bussay László Emlékdíjat minden évben olyan ember kapja, aki sokat tett a magyar borkultúráért. A Pannon Bormíves Céh tagjai 2019-ben Rókusfalvy Pálra adták voksukat. A díjazottat Heimann Zoltán laudációjával köszöntjük…
Iszunk
Írok egy történetet című cikk borítóképe

Írok egy történetet

2016. 09. 03. | Szabó Edit
Rendhagyó kóstoló Rókusfalvy Pállal és Palkóval