Vissza

Új, hullámos tejbegríz

2017.04.01. | Szoruló Pál
A tejbegríz az első szájból kiberrrregett-kifröcsögött kulimász, az első ölben landoló pottyanat, az első falra köpött pépes falat. Ilyenkor tejbepapi a neve.
A tejbedara amúgy eredetileg étel: könnyen emészthető, tápláló. De ez jut legkevésbé az eszünkbe róla. A tejbegríz a beteg gyerek ebédje. Az óvodát, iskolát vígan felejtő lázas lábadozóé. A kamasz utálkozva tolja félre, a felnőtt nosztalgikusan, bűntudattal kéri néhanap.
 
A klasszikus tejbegríz csomómentes, de kit érdekelnek a rigolyás öregek receptjei? Az a jó, ha csomós! A csomó benne a legjobb! Tessék jó nagy adagokban belegórni a darát a forrásban lévő tejbe, hadd álljon össze a grízes tóban sok kis galuskányi sziget, csócsálható csomó.


 
Na de lehet, hogy valaki azt se tudja, mi fán terem a tejbegríz, muszáj annak is valahogy elmagyarázni értelmesen, nehogy má’ eltolja, és elmenjen a kedve a főzéstől mindörökre!
 
Szóval: végy (így mondják a könyvben mindig: „végy”) valami tejfélét, öntsd bele a lábosba (jó, ha előtte elmosod, állítólag egészségesebb), kezdd el forralgatni (van, aki vizet is kever a tejbe, de szerintünk ez f… majdcsúnyátmondtam, szóval: fölösleges).Amikor már így-úgy bugyborog, zuttyants bele valamennyi izét (hívják gríznek is, darának is, de ne dőlj be, osz-posz ugyanaz a kettő). Ne kérdezd, mennyit, fogalmam sincs. Először is, mer’ mi sose főzünk kottából, aztán meg ízlés dolga. Meg a hangulaton is múlik. Van, hogy betonra akarja az ember, hogy a kanál bele se menjen. Máskor meg híg löttyösre lazítod, hogy elsüllyedjen rajta a szúnyog is. És az is van, hogy enni akarod-e, vagy ovisként szétbörrögni a négy égtáj fele – mert akkor nyilván a híg a nyerő. Szóval önts a szárazanyagból, amennyit akarsz!


 
Utána meg kavirgálni kell a fakanállal (műanyag is jó, de annak is fakanál a neve). Itt megint az a szitu, hogy ha konformista vagy, szorgosan kavirgálsz, hogy sima legyen. Ha meg hipszter nyúszkúl, netán extra ökoaktivista, akkor hagyod, hadd dagadjon magába’, ahogyan a jóisten megadja neki!
Na, és itt jön a legszebb rész. Amikor elkezd puttyogni, gejzírt játszani, a felszínt alulról kilyuggatva tejgőzpöffeneteket kilökni magából, hát az bazinagy élmény, direkt addiktív! Én a fél gyerekkoromat ott bambultam el.


 
Aztán egyszer csak elkezd összeállni. Ha türelmetlen voltál, ha kavirgálás közben nem hitted, hogy az a rengeteg kis pösszencs morzsapor bele fog nőni a tejbe, és folyton utántöltöttél – hát, akkor most szívás, mert egyszer csak besűrűsödik, mint a fene, és jé, kaptál kis lábosnyi fehér betont! (Mondjuk, hógolyózáshoz az is szuper a szomszéddal. Vagy lehet adni a macskának nagy galacsinokat, hadd labdázzon. Vagy fejbe dobni vele valakit a negyedikről.)
 
Itt kell elmondani, Dani, hogy van, aki a fortyogás második fázisában hozzáad egy kis tojást is. Az úgy megy, hogy a tikmony (ez jó szó, mi???) két fele még korábban varázsütésre szétvált (tőled jön a varázsütés, ne örülj!), aztán a világosabbik részt addig verte a delikvens, amíg dacból meg nem keményedett, a sötétebb részt meg mostanáig nem is bántja, viszont amint a főtrutymó kipöfögte magát, finoman belekeveri. A makacs, megkeményedett világosabbat meg már amikor hűl az egész szotty kifele.
 


Plusz kifelejtettem persze a cukrot (meg ne kérdezd, mennyi kell), pedig az rohadt fontos. Meg aki akar, nyomathatja a vaníliás cukrot (vanilincukor a neve papíron – és „rendes” vaníliarúddal nekem senki ne nagyképűsködjön!) vagy/és a reszelt citromhéjat. Szóval, valamikor az is kell bele (mármint cukor), még a vége előtt, de inkább az elejefelé.
 


Na, elkészült a tejbegríz. Olyan, amilyen, tökmindegy. Akkor jön rá még valami. A valami nagykönyv szerint kakaópor (jól be lehet szippantani, és félórát köhögni tőle) vagy lekvár (málna, eper, satöbbi). A Mars csokis, bountys konzumtársaság még nutellával is képes összekenni, fúj. Szóval, amit ráteszünk, az megy aztán bele az egész anyagba. Kanalanként, vagy csontra belekeverve. A belekeverés külön nagy szám: lehet spirált csinálni, Tejútrendszert, Csendes-óceánt, vértócsát, vagy gyanús trutyit, hogy senki ne akarjon beleenni. Figyelem: a mégvalamit a tejbegrízbe bele lehet kavarni, de kikavarni már sose tudjuk!
 


A múltkor mutattam valami pakisztáni havernak, azt mondja, nem rossz, de mér’ nem próbálod meg curryvel vagy kaporszósszal. Hát nem tudom. Talán majd ha legközelebb beteg leszek.
A Borshanta többi cikkét itt találod:

Felmásztunk a falvédőre Interjú a Mádagaszkárra készülő Horváth Gáborral
Visszavágtak a Garciák A Három Grácia mintájára új „férfibor” született
Tehéndombi Tőgyei Fehér Frissitő a hétköznapokra
A séfasztal alatt Exkluzív tudósítás egy díjátadóról
Utazz magadban!  Úti tipp
Jaj, te vendég! Ne menj még! Szemelvények a Vendégkönyvből
:
Fotó:
Vető Gábor

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)