Vissza
Eszünk

Lássuk a medvét!

Lássuk a medvét! című cikk borítóképe
2022. 04. 01. | Szoruló Pál
Sokan még mindig nincsenek tisztában a medvetéliesítés alapvető szabályaival. Nekik segít ez a friss, hersegő kezdeményezés.

Medvehagyma-ültetés előjegyezhető. A tavaszi-nyári medveszezon végeztével szakértőink tanácsadással egybekötött bemutatót tartanak, hogyan kell az évelő medvék hagymáját helyesen téliesíteni (szakszerűen fogalmazva: felkészíteni a téli medvehagyma-álomra), majd a tavasz közeledtével a hagymákat értő gondoskodással újra elültetni, és várni, hogy a bumfordi bocsok lassan kinőjenek, majd meglett medvévé érjenek – amíg csak el nem jön az újabb hosszú álom ideje… Erre a tudásra mai világunkban egyre nagyobb szükség lesz, miután a veresegyházi medvemenhely lakói lassan kiöregszenek, hagymáik aszottá válnak, a brummogó utánpótlás biztosítása tehát alapvető kérdés.

Régóta ismert tény, hogy a medvehagyma avatatlan szem számára könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal. Talán ez adta az ötlelet néhány önjelölt kiskertésznek, hogy amatőr nemesítővé váljon. A kétféle hagyma egymás mellé dugványozásával nagy meglepetésre sikerült gazdag gyöngyhagymatermésre szert tenni (ennek a haladóbb szellemű vecsési savanyítók meglehetősen örültek), másrészt váratlanul virágmintás – sőt, gyöngyvirágillatú – bocsok lepték el a Gerecse lejtőit – mondanunk sem kell: az erdőjáró gyerekek nagy örömére.

Ettől vérszemet kapván néhány haszonleső és felelőtlen „gasztrohős” kétes kísérletbe fogott: a medvehagyma-dugványok közé krumpligumókat kevert – nem titkoltan bőséges pom-bear termés reményében. Vajh’ milyen biológiatanáruk lehetett? Tudvalevő, hogy efféle fékevesztett fajkeveredéséből legjobb esetben is csak hagymás tört krumpli sülhet ki.
Fotó:
Szántóvető Gábor

Iszunk
Szüret! Itt a fröccs! című cikk borítóképe

Szüret! Itt a fröccs!

2022. 04. 01. | Szoruló Pál
Kettő az egy bogyóban
Ha ez beválik, megugrik a fröccsfogyasztás, újjáéled a híres spritzer.
Beszélgetünk
Határ a csillagos ég című cikk borítóképe

Határ a csillagos ég

2018. 04. 01. | Szoruló Pál
Csípős tavaszi beszélgetés (????)
A „mackósok” bibliájának számító Nagy Széfkönyv és a Sokkal erősebb című fitneszútmutató után (mindkettőt Felvető Tábor tervezte) ismét nagy fába vágja a fejszéjét Zsabó Kredit, a Sorsmenta – csíp, mint a wasabi lapigazgatósági elnöknője.
Főzünk
Új, hullámos tejbegríz című cikk borítóképe

Új, hullámos tejbegríz

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Kell a csomó!
A tejbegríz az első szájból kiberrrregett-kifröcsögött kulimász, az első ölben landoló pottyanat, az első falra köpött pépes falat. Ilyenkor tejbepapi a neve.
Beszélgetünk
Felmásztunk a falvédőre című cikk borítóképe

Felmásztunk a falvédőre

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Lézerinterjú Horváth Gáborral
Konyha az egész világ, és magyar benne minden séf – ezzel a felirattal hímzett falvédők jelentek meg a kulinária fellegváraiban San Sebastiantól Palkonyáig, Kalocsától Tokióig.
Eszünk
A séfasztal alatt című cikk borítóképe

A séfasztal alatt

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Passzátszéll Tamás négy Michelin-csillagot, egy Vénusz étolajat és két Göncölszekeret adományozott Paul Bocuse francia séfnek.
Iszunk
Visszavágtak a Garciák! című cikk borítóképe

Visszavágtak a Garciák!

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Le a nőborok uralmával, egyenjogúságot a férfiaknak! A könnyűléptű tokaji borásznők sikerét megirigyelvén korszakos lépésre szánta el magát három borvitéz...