Vissza
Eszünk

Ensō – a felső kategóriás gasztrokocsma

Ensō – a felső kategóriás gasztrokocsma című cikk borítóképe
2022. 11. 16. | Gáspár Dávid
Hogy mik vannak a budapesti 8. kerületben! Az Ensō egy Baross utcai bérház belső udvarából nyílik, véletlenül odatalálni lehetetlen, mégis jobb, ha mindjárt asztalt foglalunk. Gáspár Dávid elmondja, hogy miért…

Az Ensōba gyakorlatilag lehetetlen csak úgy beesni. Erről egyrészt az elhelyezkedése tehet – a nyolcadik kerületi elhagyatott mosodahelyiség egy társasház belső udvaráról nyílik –, másrészt az étterem szokatlan, keddtől péntekig tartó nyitvatartása se könnyíti meg a látogatást. Mégis, a 2020-ban megnyitott ázsiai-magyar fúziós étteremnek már törzsközönsége van, és a folyamatos telt ház se lep meg senkit.

Az Ensōban enni több mint egy átlagos étteremlátogatás, inkább egy gasztronómiai és kulturális kaland. A tágas, indusztriális teret nyerstégla falak keretezik, és egy üvegen át a konyhai történésekre is ráláthatunk. Egyszerű asztaloknál foglalunk helyet, de a dekorációból nem hiányoznak a japán szimbólumok, a tévében a Pokemon sorozat is ismerős. Keleti fűszerek illata keveredik a levegőben.

Szokatlan élmény Budapesten, hogy a pincérek érezhetően szerves részét képezik az étteremnek – lelkesen elmagyarázzák a menüt, tisztázzák a japán fogalmakat, és segítenek az ízek kiválasztásában is. Nem kell rohanni a választással. Nagyban megkönnyíti a rendelést, hogy a felszolgáló mosolyogva, őszintén a segítségünkre akar lenni. Bátran ajánlom, hogy használja ki mindenki a szakértelmüket.

Az Ensō étlapja gyakran változik – persze, bizonyos klasszikusok mindig elérhetőek, de a szezonalitás és a séfek (Nádudvari Martin, Tenner Benjámin, Ruff Dávid) folyamatos kísérletezése gyakran tartogat meglepetéseket (pár hete a legmeglepőbb új fogás a jeges csiliramen volt). Az étteremben a kacsa és a vegán ramen leves régi kedvenc, de a játék a hőfokkal új dimenzióba emelte a híres japán fogást.

A rameneken túl elsősorban kisebb és nagyobb előételek szerepelnek az étlapon: ezt a keleti „tapasérzést” legjobban társaságban lehet kiélvezni. A kisebb tálakon kívül wagyu és Angus steak és egyedi desszertek színesítik a választékot.

Ahogy a japán konyhában megszokott, sok tengeri herkentyűt kóstolhatunk az Ensōban. Ezek közül is kiemelkedik a friss osztriga, mely többféle szokatlan ízesítéssel is kérhető, például yuzus sóval vagy comtéval.

Az étlapon természetesen elmaradhatatlan a kimchi és az edamame, de érdemes olyan specialitásokat is megpróbálni, mint a brokkoliyaki (hosszú szárú, omlós vadbrokkoli füstösen, szarvasgombás majonézzel) vagy a pão de queijo (puha, sajtos brazil pogácsa).

Nem meglepő, ha sokaknál az est fénypontja a Kyoto chikintakosu lesz – a taco ázsiai újraértelmezése csirkével, chimichurrival és comté sajttal verhetetlen kombináció.

Ha még marad hely pár falatra, ajánlom az Ensō bonbonválogatását az este zárásaként. Hét édes trüffel a legkülönbözőbb ízekben (csokoládé, banán, magvak stb.): új szintre emeli a desszertélményt.

Természetesen nem szenved hiányt az sem, aki az ázsiai életérzést az italokban is átélné – izgalmas hideg/meleg teák, távoli országok ginjei és szakéi is választhatóak.

Bár régóta pletykálják, hogy az Ensō még Michelin-csillagot is kaphat, az árak egy korrekt felső-középkategóriás étterem színvonalán mozognak – persze a négyszemélyes poliptál (17500 Ft) vagy a 100 grammos wagyu steak (9500 Ft) megdobja a végösszeget. A ramenek 4000, a kisebb és nagyobb tapasok 1500–4500, míg a desszertek 1500 Ft környékén elérhetőek.

Az Ensō étterem megtalálta a célközönségét Budapesten, kiváló ételekkel és rendszeresen változó, kísérletező étlappal csábítják el a távol-keleti ízekre és váratlan kombinációkra nyitott ínyenceket. Ahogy az elhelyezkedésük és a nyitvatartásuk is mutatja, céljuk nem a minél több beeső vendég elérése, hanem egy szűkebb, kifinomultabb törzsközönség kiépítése. Az Ensō izgalmas választékát és egyedi helyszínét megtapasztalni mindig frissítő felfedezés – sok hasonlót a városba!

Megjegyzés: a Freeszfe művészetkommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy vendéglátóhelyről. Az elkészült írásokat a Borsmenta folytatásokban közli. Gáspár Dávid írása a sorozat 1. része.

Fotó:
facebook

Eszünk
Szarvas megér egy kitérőt! című cikk borítóképe

Szarvas megér egy kitérőt!

2022. 11. 11. | Szabó Edit
Gasztronauták, figyelem! Ketyeg a gasztrobomba Szarvason! Az idén nyáron nyitott Újváros Bisztró kívül-belül csuda, és kényeztetésünkről a legkiválóbb szakemberek gondoskodnak. A helyet Szabó Edit látogatta meg…
Eszünk
Vendéglő a Szőlőhegyen című cikk borítóképe

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022. 07. 16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvények idején…
Eszünk
A Gusto13 állja a próbát című cikk borítóképe

A Gusto13 állja a próbát

2022. 05. 21. | Németh Judit
Eszünk
Myrtus a pohárban című cikk borítóképe

Myrtus a pohárban

2022. 04. 30. | Szabó Edit
A tarcali Fő utcán nyílt Myrtus Borbár Tokaj-Hegyalja kellemes színfoltja. A két tulajdonos, Pataky Orsi és Keresztes Ákos szívesen látja a vendégeket, és nyugodtan vihetjük a kutyánkat is…
Eszünk
Akit a pizza füstje megcsapott című cikk borítóképe

Akit a pizza füstje megcsapott

2022. 02. 15. | Upor László
Little Italy Budapesten, a Király utcában. Számtalanszor jártunk náluk, de a desszertig csak egyszer jutottunk. Nem hiányzott. Ilyen egy autentikus pizzéria a hetedik kerületben…
Eszünk
Szarkaláb Mádon című cikk borítóképe

Szarkaláb Mádon

2021. 08. 31. | Szabó Edit
Mediterrán hangulat, buja kert, kékre festett székek, halk zene. Lehetnénk akár Toszkánában vagy Provence-ban is, de Mádon ülünk, a falu végén, és nem tudjuk, hogy mikor éreztük magunkat utoljára ennyire jól…