Vissza
Szarvas megér egy kitérőt!
2022.11.11. | Szabó Edit
Gasztronauták, figyelem! Ketyeg a gasztrobomba Szarvason! Az idén nyáron nyitott Újváros Bisztró kívül-belül csuda, és kényeztetésünkről a legkiválóbb szakemberek gondoskodnak. A helyet Szabó Edit látogatta meg…
Az épület szinte lebeg a mocsárciprusok ölelésében
Nagyvonalú. Ez a szó jut először eszembe, amikor megpillantom a délceg üvegpalotát a szarvasi Holt-Körös partján. Az árnyat adó fák között magasodó modern épület lehetne hivalkodó is, de nem az. Csupa üveg „falain” átjár a fény, ablakai a zöld lombot és a kék égboltot tükrözik vissza, megsokszorozva a természet amúgy is bőkezűen mért áldásait. Nem olvad bele a környezetébe, ó dehogy. Annál sokkal jobbat tud: a környezetet olvasztja magába. A védett mocsárciprusokat, a szemközt emelkedő, lassú enyészetében is impozáns Bolza-kastélyt, de még a Millenniumi emlékművet is (amelyről a magam részéről boldogan lemondanék).
A TIBA Építész Stúdió által tervezett nem mindennapi épület egyébként funkcióját tekintve a GREE légkondicionálók hazai márkaképviseletének irodaháza. Intelligens rendszerek által vezérelt csoda, amelyben a fűtést megújuló energia biztosítja, a belépési jogosultságot arcfelismerő rendszer ellenőri. Az emeleti irodarész tágas és világos (a különleges világítótesteket kifejezetten ide gyártották), a földszinti tárgyalók tetszés szerint összenyithatók, így az épület akár konferenciák, nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. És akinek van olyan szerencséje, hogy beléphet a mosdókba, annak leesik az álla, de hagyok néhány bonbont az építészettel és belsőépítészettel foglalkozó szaklapok számára is.
![Újváros Bisztró, Szarvas - borsmenta.hu](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-kulso-1.jpg)
És hogy miért írok én a Borsmentán egy modern irodaházról? Mert a földszintjén nyitotta meg kapuit az utóbbi hónapok egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb és minden kétséget kizáróan legígéretesebb vendéglátóhelye, az Újváros Bisztró.
A szarvasi ékszerdoboz mindenből a legjobbat kapja
Hogy ebben a nem mindennapi épületben magas színvonalú bisztrókonyha is működjön, az a GREE klímaberendezések hazai importőre, Szin Csaba ötlete volt. Szarvasi lakosként úgy gondolta, szívesen adna a városnak valamit, ami egyediségével, innovatív megoldásaival felkelti az emberek figyelmét. Így jött létre a cég központjaként a pazar üvegpalota és benne a bisztró, ami egész nap várja a vendégeket; jó idő esetén nem csupán a belső térben, hanem a vízparti oldalon kialakított kellemes teraszon is.
Ahogyan a cégnek, úgy a bisztrónak is a Szin testvérpár, Csaba és Bence a tulajdonosa. Mindketten rajonganak a minőségi gasztronómiáért, és pontosan tudják, hogy a vendéglátás jó ideig inkább viszi, mint hozza a pénzt. Üzleti tervet készítettek, és feltett szándékuk, hogy szarvasi kis ékszerdobozuk mindenből a legjobbat kapja.
![](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-belso.jpg)
És látszik, hogy ez egyelőre így is van. Az aulában hosszan csodálom a két méter magas chilei araukária bonsait, amely repülővel érkezett a tulajdonosok megrendelésére, de akkor gyökerezik csak igazán a földbe a lábam, amikor belépek a bisztróba. Esztétikusan elrendezett márványkockákon lépkedek (a ravennai székhelyű Sicis kerámiacég egyedi alkotása, kifejezetten ide tervezve), Európa legjelentősebb palotáit díszítették hasonlók a 12-13. században. Szin Csaba leplezetlen büszkeséggel mutat egy-két csillogó mozaikot a művészien kivitelezett burkolat elemei között, amelyek 24 karátos aranyból készültek. Azt, ugye, már mondanom sem kell, hogy a gondosan megválogatott, egyedi bútorok tökéletesen illenek a tér hangulatához.
Várvizi Péter és Piltz Zoltán neve garancia
Várom, hogy mikor kezdek izgulni, mikor kerít hatalmába az „én nem ide tartozom” érzés, ami mindig elfog a procc helyeken, de a szorongás ezúttal elmarad, talán mert érezhető, hogy a felsoroltak ellenére nem a luxus, hanem a profizmus, nem a hivalkodás, hanem a színvonal az értékmérő. Szin Csaba egy kényelmes asztalhoz kísér, és helyet foglalunk. Nem mondtam még, de az ő meghívására érkeztem (nem, nem fizetett a cikkért). Egy régi barátom kötött össze bennünket, aki fél lábbal szarvasi, és ódákat zengett a helyről rögtön a nyitás után.
![](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarva-szin-csaba-borsmenta_hu.jpg)
Az Újváros Bisztró reggelit, ebédet, vacsorát és bárfalatokat is kínál, így gyakorlatilag bármelyik napszakban érkezhetünk, biztosan kerül étel az asztalunkra. Nem is akármilyen! Mert a hely nem csupán a külsőségekre ad, a csapatot is körültekintően válogatták össze. A kiszolgálás rendkívül előzékeny, szakszerű, ugyanakkor fesztelen. Pincérünkben nincs semmi felesleges szertartásosság, de a szakma a kisujjában van, az arca pedig csupa derű. Mintha tényleg örülne, hogy finom ételeket hoz elém, és az nekem ízlik. Szokatlan élmény.
Szin Csaba nem hagy esélyt a véletleneknek. Az már önmagában nagy dobás, hogy a konyhát a Londonban, majd a budapesti Fricskában séfhelyettesként edződött fiatal szakácsra, Piltz Zoltánra bízta, de hogy mellé sikerült megnyernie Várvizi Pétert kreatív séfnek, felér egy főnyereménnyel. Ráadásul úgy hírlik, hogy a két szakember imád együtt dolgozni, talán ennek is köszönhető, hogy az asztalra érkező ételek alaposan átgondoltak, szépen tálaltak, innovatívak és nagyon-nagyon finomak.
![](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-3%20(2).jpg)
Hogy azon az augusztus végi napon mi minden került a tányéromra, nem is fontos igazán. Elmondhatnám, hogy az előételként érkező görögdinnyés, szőlős, feta sajtos fogáshoz meglepő módon Egly Márk furmintját kínálták, és a páros működött. Hogy a harcsafilé tökéletesre volt sütve, jól állt neki a zsályás-citromos-sáfrányos szósz, és esküszöm, hogy illett mellé az egri Nap-Völgy Borászat syrah-ja, amit magamtól soha nem választanék egy ilyen étel mellé. De kérhettem volna malactarját káposztás rétessel, bárányt currys lencsével vagy bármit az étlapról, mert borítékolható, hogy ízlett volna. A többnyire helyi és környékbeli alapanyagokkal dolgozó konyha remek.
![](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-foetel-borsmenta_hu.jpg)
A borválaszték is a Szin testvéreket dicséri. Mindketten sokat utaznak, volt tehát honnan tapasztalatokat gyűjteni. A borlapon a hazai termelők remekeire helyezik a hangsúlyt, és nem borvidékenként, hanem fajták szerint csoportosítanak. Fontosnak tartják, hogy kisebb, feltörekvő pincészeteket is bemutassanak, és bár egyelőre a nagyok felé billen a mérleg nyelve, bízunk benne, hogy néhány hónapon belül ezen a téren is javul az egyensúly.
Kávé mesterfokon
![Újváros Bisztró, Szarvas - borsmenta.hu](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-kave(1).jpg)
Az ebéd végén Szin Csaba kávét ajánl, és amíg elkészül, lelkesen meséli, hogy a kávészekció is kiemelt figyelmet kap a bisztróban. A csapatot a hazai specialty kávés szcéna egyik legismertebb képviselője, Fazekas Andrea tréningezte, a kávé pedig, nos, az egy Dalla Corte XX – Zero Anniversary Dark gépen készül, ami 2021-ben formatervezési díjat kapott, és amelyből Csaba állítása szerint ez az egyetlenegy létezik az országban. Kérhetnék speciális kávét is, 24 karátos aranyporral a tetején, de önmérsékletet tanúsítok, és a választást Csabára bízom. Ruandai kávét iszom, amit az olasz Rubens Gardelli egyedi pörkölése tett világhírűvé. Nem magamtól vagyok ilyen okos, a feketét ízléses fatálcán szolgálják fel, és kapok mellé három kicsi bonbont (nagyon finomak), valamint egy kártyát, amelyen minden fontos információ elolvasható a kávéról. Remek ötlet, érdemes lenne máshol is bevezetni.
Jócskán benne járunk a délutánban, de még mindig csak ülünk és beszélgetünk. Közben a Körösön egymást érik a hajók és a csónakok. Nagy a vízi élet, és ettől egészen különleges a város atmoszférája. Csaba tele van elképzelésekkel, ötletekkel. Imádja Szarvast, borkóstolókat, exkluzív esteket álmodik a falak közé, és őszintén bízik benne, hogy az itt élő emberek megszeretik az Újváros Bisztrót.
![Újváros Bisztró, Szarvas - borsmenta.hu](/userfiles/ujvaros-bisztro-szarvas-koktel-borsmenta_hu.jpg)
Vajon mit szólnak mindehhez a Michelin-ellenőrök?
Már búcsúznék, de lássuk be, koktél nélkül nem mehetek haza. A hely koktéljait Ódor András bartender alkotta meg, és ahogy elnézem a szombat délutáni teraszon poharazgató vendégeket, elég népszerűek. A választást ismét Csabára bízom, és egy Bellissimót kapok. Mint kiderül, az ital főleg a hölgyek körében népszerű – meg a férfiak körében, csak ők nem vallják be. A gin, a málna és a vanília tökéletes összhangot alkot, élvezem az ízeket, és arra gondolok, milyen jó, hogy nem kell autóba ülnöm.
![Újváros Bisztró, Szarvas - borsmenta.hu](/userfiles/mocsarciprusok-szarvas-borsmenta_hu.jpg)
Az estét Szarvason töltöttem, barátaim vízparti házában. Úsztam egy nagyot, aztán elmentünk egy csónaktúrára. A vízről újra alaposan szemügyre vehettem az Újváros Bisztró épületét, amely épp a lemenő napot tükrözte vissza kacéran. Szurkolok ennek a helynek, és őszintén bízom benne, hogy megtalálja a közönségét. A gasztroturistáknak üzenem, hogy Szarvas megér egy kitérőt, arra pedig, hogy vajon a hely belekerül-e a következő évi Michelin-kalauzba, már most érdemes fogadásokat kötni.