Levante – mediterrán hangulat Budapesten

2021.07.27. | Vargha Márk
A budapesti bulinegyed közelmúltban nyílt étterme mediterrán ízekkel hódít, és a fogások mellé kiváló koktélokat párosítva várja a vendégeket…
 

Mediterrán. Mi jut eszünkbe a szóról? A napfény, a tenger, az olajfák egészen biztosan. A Földközi-tenger keleti medencéjéről, Levantéről kapta nevét a budapesti belváros egyik új színfoltja, ahol éppen ezt a hangulatot idézik meg a térségből származó ételekkel.


 
A Dohány utcai zsinagógával szemben lévő Levante tágas és átlátható: egyik végében a bárpult, másikban a konyha, a kettő között kényelmesen elfér a vendégsereg. A járvány harmadik hulláma előtt már megnyitott a hely, de gyorsan bezárni kényszerültek, most viszont új lendülettel fogadják a vendégeket, akik nem csak éhesek, de szomjasak sem maradnak, ugyanis a Levante koncepciója szerint a fogások mellé nem borokat, hanem koktélokat párosítottak – amiből természetesen alkoholmentes variációt is kérhetünk. Az itallapon persze szerepel más is, mégis jól tesszük, ha elfogadjuk a hely ajánlatát, és koktéllal kísérjük a választott menüt. Ez egy bátor, úttörőnek is nevezhető kísérlet Magyarországon, melynek nagyon izgalmas vendégként a részese lenni és az irányát véleményünkkel formálni.



Koktélt természetesen – mint minden „rendes” bárban – itt is rendelhetünk ételek nélkül is, és kérhetünk bármit, ha van hozzá alapanyag, teljesítik a kívánságunkat és elkészítik nekünk. Mi mégis azt mondjuk, hogy hagyatkozzunk bátran a bártender tudására, és kóstoljuk meg például a Dődikét. Ez a búzavirág egyik neve a számos közül, s ez a fantasztikusan frissítő ital búzavirággint, baracklikőrt, nádcukrot, friss citromlevet és proseccót tartalmaz.



Az újranyitás után új séffel és némileg más koncepcióval jelentkezik a Levante. Immár nemcsak az egyre divatosabb mezzés vonalat viszi, hanem főételnyi adagokat is kínál a közel-keleti finomságokból, így a „megosztós”, baráti társaságok összejövetelére modellezett hely immár hivatalos találkozókra vagy – ahogy esetünkben – születésnapok ünneplésére is bátran ajánlható. Ráadásul – s ez a turisták hatása, hiszen a belvárosban, a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában vagyunk – már magyaros ízek is megjelentek az étlapon.



Előételnek rákot választunk harisszában. A harissza szárított és tört pirospaprikából előállított csípős keverék, ezzel a pasztával vannak bevonva a sült rákok. Kellemes felütése a vacsoránknak, kis citromszelettel tovább variálhatók az ízek, ám ha valakinek a harissza túl határozott kezdés lenne, a rákot lágyabb formában is megízlelheti, hiszen nyáron különösen jól tud esni egy garnélás cézársaláta aszalt paradicsommal. Így a tunéziairól máris a délfrancia tengerpartra ugrunk. A tálon pedig mindenből van bőven, és – ami egy cézárnál különösen fontos – jó ízekkel és arányokkal, nincs okunk panaszra.



Főételeinket és desszertjeinket az „egy levantei – egy magyar” képlet alapján választjuk ki. Az egészben sült aranydurbincs görög citromos-mustáros steakburgonyával körítve érkezik. A hal nagyon szépen van sütve, a burgonya is igen jó ízű, bár kissé túlzó mennyiségével dominálja ezt a könnyed nyári fogást.



A borjúpaprikás itt sem létezhet megszokott körete, a pirított nokedli nélkül. Ez így, két nagy darab borjúhússal emberes adag, még a könnyítésnek szánt koktélparadicsom ellenére is. Persze, a mérettől függetlenül az ország bármely pontján követendő példaként mutogatnánk, nagyon finom.



Az étlapon szereplő mindkét édesség vonzó, úgy döntünk, hogy nem választunk, jöhet mind a kettő. A mahalabia nevű tejpuding, melyet sós pisztáciamorzsa, vérnarancsgél, pisztáciaszivacs és pirított kókusz kísér, valamint a rafináltan, étcsokoládéhabbal, sós csokimorzsával és marakujapürével elkészített csokoládémousse, melyet csokoládétuille és szumák tesz teljessé, egyaránt nagyon izgalmas. Bár levantei társa a hazai étterembe járóknak csábítóan hangozhat, mi mégis az „európaibb” desszertet ajánljuk. Bizton állíthatjuk, hogy életünk egyik legjobb csokoládés fogása, amely a textúrák váltakozásával és a frissítő passiógyümölccsel no meg a keleti fűszerrel egyszerűen rabul ejti az embert.



Lezárásként a koktéllap metaxás szekciójából választottunk egy italt, a gránátalmaszirup iránti szenvedélyünknek hódolva. A görög borpárlat nem elterjedt alapanyag a bártenderek körében, itt azonban mintegy öt tétel gerincét alkotja. Az általunk kóstolt Metadine nevű finomságban a Metaxán és az említett, egyébként házi készítésű szirupon kívül lime, Amaretto Disaronno likőr és J. Gasco gyömbérsör elegye robban a szánkban.



Jóllakottan és elégedetten vettünk búcsút a Levantétól. A következő hónapokban minden bizonnyal el kell dőlnie, hogy az ételekhez párosítanak koktélokat, vagy fordítva. Mindkét területen erős a hely, a kísérletezésnek pedig a bulinegyed kapujában van a leginkább helye. Az egyik fő cél, a magyar bárkultúra fejlesztése pedig igencsak üdvözlendő. Azt ajánljuk tehát olvasóinknak, hogy látogatásaikkal, véleményükkel a Levantéban (is) segítsék ezt a missziót.

 
Fotó:
Vargha Márk

Főzünk

Az olajbogyó

2016.08.04. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy 10 deka zöld olajbogyó tartalmazza a napi E-vitamin-szükségletünk közel harmadát, ugyanennyi fekete bogyóban pedig megtalálható a napi vasszükséglet csaknem fele… &…
Eszünk

Határok nélkül – a Dobrumba világa

2017.07.02. | Raab Zsuzsanna
Van Budapesten egy mediterrán-közel-keleti ételbár, ahol többek között Grúzia, Örményország, Libanon, Izrael, Törökország, Szíria, Olaszország, Portugália, Marokkó és Spanyolország kony…
Főzünk

Articsóka, ahogy mi szeretjük

2018.04.26. | Szabó Edit
Olaszországban mindenki imádja az articsókát. A zöldségpiacokon hatalmas halmokba rakva árulják, és tízesével pakolják kosárba a háziasszonyok. Mi is hoztunk haza Palermóból néhányat, h…
Főzünk

A gránátalma

2019.09.16. | Szabó Edit
A világ egyik legszebb gyümölcse, ráadásul finom és egyészséges is, jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni. Íme 7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani…  
Eszünk

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020.07.26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...  
Eszünk

Osamáék Byblosa

2020.10.25. | Horváth Ágnes
„Ez nem fine, hanem fun dining, ahol az a cél, hogy a vendégek barátságos, otthonos környezetben élvezzék az ételeket és az italokat” – foglalja össze Osama Kutaini az Astoria mellett t…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)