Vissza
Eszünk

Reggeli a Leo’s Bagelben

Reggeli a Leo’s Bagelben című cikk borítóképe
2025. 12. 07. | Vargha Márk
Ki ne vágyna egy igazi New York-i reggelire, természetesen bagellel, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Vargha Márk ezúttal Manhattanben bukkant rá egy remek delire, ahol állítólag a város legjobb bagelét sütik…

Egy pékáru, aminek a neve összeforrt New York városával: a bagel. Egy – vagy akár az összes – reggeli az amerikai metropoliszban elképzelhetetlen bagelezés nélkül. Története a 17. századi Lengyelország zsidó közösségeiben gyökerezik, ahol a gyűrű alakú kenyérféle a mindennapi élet és a szombati asztal része volt. A 19–20. század fordulóján a kelet-európai bevándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba, ahol New York lett a bagel új otthona, és az 1960-as évekre vált a városi élet egyik ikonikus ételévé.

A legfinomabbat sokak szerint a Leo’sban sütik, a Downtownban, a World Trade Centertől néhány utcányira. Jómagam is itt kóstoltam, annyiféle van, hogy addig sorolhatnám, mint Gombóc Artúr az általa kedvelt csokoládéfajtákat. Mindenképpen érdemes „cuccosabban”, azaz mindenféle finomsággal kérni, mert a Leo’s egyben csemegebolt, azaz deli is.

Október végén ebből lehetett választani: Rebecca néni (grillezett csirke, avokádó, lucernacsíra, mézes mustár), Hagyományos (kelet-új-skóciai lazac, krémsajt, paradicsom, Bermuda-hagyma, kapribogyó – lásd képünkön, én hazakacsintva mákosat kértem), Leonardo (pármai sonka, friss mozzarella sajt, sült paprika, olaj és ecet), The Shimmy (kelet-új-skóciai lazac, házi saláta fehér húsú halból, saláta, paradicsom, Bermuda-hagyma), Orchard Street (új-skóciai lazac és vajhal, natúr krémsajt, paradicsom, Bermuda-hagyma).

A Leo’sban nemcsak a filmekből ismert delik egy elegáns képviselőjét tisztelhetjük, hanem egy olyan helyet is, ami fényesen cáfolja azt a prekoncepciót, hogy Amerikában nem lehet frisset jó minőségben és elérhető áron enni.

Cím: NY 10004, New York, 3 Hanover Square

Fun fact: A bagel igazi otthonának címét a kanadai Montréal is a magáénak vallja. New Yorkban a bagel vastagabb, levegősebb és sósabb, a tésztát malátás vízben főzik, majd gőzös kemencében sütik – ez adja a híresen rugalmas belsőt és fényes héjat. Montréalban ezzel szemben kisebb, sűrűbb és kissé édeskés bagel készül, amelyet mézes vízben főznek, majd fatüzelésű kemencében sütnek, enyhe füstös ízt adva neki. A két iskola közti különbség nem pusztán technológiai, hanem kulturális is. A montreáliak szerint az amerikai bagel túl nehéz, míg a New York-iak a kanadai változatot „desszertnek” csúfolják.

Fotó:
Vargha Márk
Leo’s Bagel

Eszünk
Reggeli a Hattenában című cikk borítóképe

Reggeli a Hattenában

2025. 12. 03. | Vargha Márk
Hogy mi a Hattena? Egy olyan ankarai reggelizőhely, aminek hihetetlen kínálatától még a hétpróbás utazóknak is eláll a lélegzete. A helyszínen Vargha Márk járt, de a beszámolót olvasva mindannyian szívesen cserélnénk vele…
Eszünk
Reggeli a Róka és Mackóban című cikk borítóképe

Reggeli a Róka és Mackóban

2025. 11. 30. | Vargha Márk
A Hármas-Körös holtágának partján fekvő barátságos város, Szarvas mindig kínál felfedeznivalót. Az igen színvonalas Újváros Bisztróról már ejtettünk szót, most pedig a Róka és Mackóban költöttünk el egy reggelit. Íme Vargha Márk beszámolója…
Eszünk
Reggeli a Vietnámi Gulyásban című cikk borítóképe

Reggeli a Vietnámi Gulyásban

2025. 11. 26. | Vargha Márk
Ma már igazán kiváló reggelizőhelyek között válogathatunk, sőt, egy-egy hétvégére a budapesti Vietnámi Gulyás is beáll ezek sorába. Huszár Krisztiánék remek napindító ételeit Vargha Márk kóstolta meg, és alig várja, hogy újra része legyen benne…
Eszünk
Szarvas megér egy kitérőt! című cikk borítóképe

Szarvas megér egy kitérőt!

2022. 11. 11. | Szabó Edit
Gasztronauták, figyelem! Ketyeg a gasztrobomba Szarvason! Az idén nyáron nyitott Újváros Bisztró kívül-belül csuda, és kényeztetésünkről a legkiválóbb szakemberek gondoskodnak. A helyet Szabó Edit látogatta meg…
Utazunk
Öt jó dolog New Yorkban című cikk borítóképe

Öt jó dolog New Yorkban

2022. 09. 16. | Vargha Márk
A város, amely sosem alszik. Vargha Márk kollégánk nyáron New Yorkban töltött egy hetet, és felfedezett nekünk néhány izgalmas helyet. Íme 5 tipp annak, aki ellátogat a Nagy Almába…
Utazunk
Pécsi szuper ötös című cikk borítóképe

Pécsi szuper ötös

2018. 11. 03. | Borsmenta
Egy kis ismétlés
A Borsmenta különítménye az elmúlt hónapokban feltérképezte Pécs étkezőhelyeit. Íme az öt általunk legizgalmasabbnak ítélt célpont…