Vissza

Helló, Siófok!

2023.06.19. | Németh Judit
Megtaláltuk a Balaton déli partjának egyik legromantikusabb helyszínét. Az Egy Csipet Nádas az, Siófok természetvédelmi területén. Jó konyha, barátságos vendéglátás, madárfütty, boldogság! A helyet Németh Judit látogatta meg…


Balatonmáriafürdő és Balatonföldvár felfedezése után irány a déli part egyik legismertebb települése, Siófok! A város nevének hallatán vajon kinek jut eszébe a csend-nyugalom-romantika hármasa? Való igaz, a Balaton déli partjának „fővárosa” egész nyáron a buliktól hangos, de elég tíz percet autóznunk a központból, és a kontraszt megdöbbentő. Siófok Töreki nevű része a város nyugati határán, egy 300 hektáros természetvédelmi terület szívében található, itt nyitotta meg kapuit az Egy Csipet Nádas. Már az ide vezető út is romantikus; aki teheti, induljon neki gyalogosan vagy kerékpárral, úgy sokkal nagyobb élmény felfedezni a buja növényzetet és a tájat. A Pannon-tenger levonulása után lankás löszdombok alakultak itt ki, közöttük csordogál a Cinege-patak, a környék egyetlen Balatonba torkolló vízfolyása. Van itt tó, mocsár, kaszáló, erdő, továbbá egy 9 kilométeres tanösvény is, amit bejárva megismerkedhetünk a környék élővilágával.

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

Az idilli csendet csak a madárfütty töri meg, szebb környezetet elképzelni sem lehet egy vendéglátóhely számára. A tulajdonos, Majoros Attila kedvesen invitál, így elindulunk a nádfedeles oázis felé. Séta közben kiderül, hogy a helyet eredetileg csárdának szánta a család idősebb generációja – az övék egyébként a klasszikus, magyaros világot képviselő Piroska csárda a 7-es út mentén –, de végül a fiatalok vállalták az üzemeltetést, akik a saját elképzeléseik szerint alakították ki az Egy Csipet Nádas külső és belső világát.

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

A hangulatos épület teljes téliesítésére még nem került sor, de „lassan erre is megérik a helyzet” – ahogy Attila fogalmaz. Egyelőre szezonálisan tartanak nyitva – májusban még csak péntektől vasárnapig, de júniustól a hétfői szünnap kivételével bármelyik napon érkezhetünk hozzájuk. A fedett terasz mellett a kertben is leülhetünk – a zöld környezet csodálatos hátteret varázsol, legyen szó családi összejövetelről (gyermekekkel érkezőknek hatalmas plusz pont lehet a bekerített kert) vagy egy romantikus kiruccanásról. Azok számára lesz talán a legüdítőbb ez a hely, akik vágynak a lelassulásra, a természet közelségére, és nyitottak arra, hogy a magyar konyha remekei mellett fúziós ételekbe is belekóstoljanak.

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

Mi előételként vitello tonnatót kérünk (ez a jellegzetes piemonti előétel főtt borjúhúst rejt fehérborral, hagymával és zellerrel marinírozva, tonhalszósszal fedve), mellé marinált garnéla érkezik avokádóval és bulgurral. A nyári szezonban akár isteni nápolyi pizzát is rendelhetünk a kertben álló food truck kemencéjéből, de mi maradunk most a klasszikus vonalnál, és parmezánbundába bújtatott, roston sült csirkemellel folytatjuk, mellé pedig ropogós malaccsászárt kóstolunk sárgaborsópürével.

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

Vegetáriánus vendégeknek karfiolszték vagy akár ázsiai ihletésű tészták jelenthetnek alternatívát, de az egészséges fogásokat előnyben részesítőknek sem kell komoly kompromisszumot kötniük: a pisztrángfilé beluga lencsével és sült céklával egyszerre ízletes és alacsony kalóriatartalmú fogás. A bőséges főételek után túlzásnak tűnt még a mákos gubát is megkóstolnunk, de milyen kár lett volna kihagyni (azóta sem tudjuk eldönteni, hogy a fehér csokoládé vagy a croissant-alap bolondította-e meg jobban…).

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

Nagyon szimpatikus, hogy a megszokott üdítőitalok helyett házi szörpök és limonádék szerepelnek csak az itallapon, és a borlapon is arra törekszenek, hogy a környékbeli, valamint a legkiválóbb hazai pincészetek tételeit sorakoztassák fel.

Helló Siófok - Egy csipet nádas - borsmenta.hu

Idilli a környezet, színvonalas a konyha, barátságos a vendéglátás. Itt talán még a nyári főszezonban is el lehet bújni, ha az ember a nagy nyüzsgés után egy kis nyugalomra vágyik. Kívánunk még sok ilyen helyet a déli partnak!
 
Fotó:
facebook
Németh Judit

Eszünk

„Házikoszt” a Balatonnál

2020.09.07. | Vargha Márk
Két pince, jó borok, emlékezetes ételek. A Balaton déli partján a Kékajtó Borászat, északon pedig a PAP Wines vendéglátását élveztük…  
Eszünk

30 éves a Kistücsök!

2022.12.07. | Szabó Edit
Kulináris programsorozattal ünnepelte 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök étterem. A nemrég Bib Gourmand minősítést kapott vendéglátóhely és tulajdonosa, Csapody Balázs az elt…
Eszünk

Boldog születésnapot, Kistücsök!

2023.02.01. | Barossné Koós Andrea
A 30. születésnap mindig sorsfordító érzés az ember életében. Ezt a különleges alkalmat ünnepelte a balatonszemesi Kistücsök étterem a törzsvendégek és a Stílusos Vidéki Éttermiség séfj…
Eszünk

Kristinus Borbirtok – Lokal47

2023.04.07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról m…
Eszünk

Helló, Balatonmáriafürdő!

2023.05.10. | Németh Judit
A Balaton déli partja kicsit mostohagyerek, pedig nagyszerű helyek várják itt a családokat, a gasztroturistákat vagy a borok szerelmeseit. Kezdjük a térség felfedezését a leghosszabb st…
Iszunk

Helló, Balatonföldvár! Helló, Kékajtó!

2023.05.16. | Németh Judit
A Balaton déli partját bemutató minisorozatunk második részéből kiderül, hogy mit rejt a kék ajtó, és hogy a borászkodás lehet „gyerekjáték”…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)