2022.07.05. | Klich Zsuzsa
A baconbe tekert csirkemáj sok háztartásban sláger, mert pillanatok alatt elkészül, és nagyon finom is. Mi most káposztasalátával és mogyoróburgonyával tálaltuk…
A csirkemáj az egyik leghálásabb alapanyag, és így megsütve hidegen is finom. Tökéletes vendégváró étel, köret se kell hozzá feltétlenül, de salátával, burgonyával tálalva kiadós ebéd vagy vacsora is válhat belőle. Az a lényeg, hogy a máj legyen vajpuha, a bacon pedig ropogós. Így biztosan sikerünk lesz vele.
Hozzávalók:
- ½ kg csirkemáj, tisztítva, hártyázva
- 1 kisebb csomag bacon
- 1 evőkanál olaj
- majoránna, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csirkemájat megtisztítjuk, megszórjuk majoránnával, törünk rá egy kis friss borsot, majd darabonként mindegyiket baconbe tekerjük. (Ha a májak nagyok, ketté is vághatjuk őket, a lényeg az, hogy a bacon mindenhol borítsa be, de ne legyen rajta sok réteg, mert akkor nem sül ropogósra.)
3. Egy hőálló tálat kikenünk nagyon kevés olajjal. Nem kell sok, mert a baconból ki fog sülni a zsír.
4. A begöngyölt májakat egymás mellé a hőálló tálba fektetjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük. Nagyjából 20 perc alatt elkészül, akkor jó, ha a bacon egy kicsit megpirult, de a máj omlós maradt. (Ha úgy látjuk, hogy már jó, vegyünk ki egy májat, és vágjuk ketté. Ha rózsaszín belül, adjunk neki még pár percet, de figyeljünk, nehogy megkeményedjen.
Salátával, mogyoróburgonyával tálaljuk, vagy csak úgy magában, egy kis puha kenyérrel. Könnyű vörösbor illik hozzá.
Fotó:
Klich Zsuzsa