Főzünk

Mindszentkállai barack

Mindszentkállai barack című cikk borítóképe
2021. 08. 30. | Virág Orsolya
Bár ránézésre őszibarackra emlékeztet, a mindszentkállai barack nem gyümölcs – nagyon nem. Tradicionális házi sütemény a nagyi receptje szerint: cukros, lisztes, nagyon édes, mégis ellenállhatatlan…

Régebben nem volt falusi lakodalom a „barack” névre keresztelt házi sütemény nélkül. Fénye mostanra kicsit megkopott, ami jórészt annak köszönhető, hogy diétásnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük. Van benne cukor, liszt és zsír is bőséggel, aki meglátja, mégsem képes ellenállni a csábításnak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Mindszentkállán megrendezett süteménysütő versenyen a kékkúti házi zserbóval holtversenyben az első helyen végzett. A receptet a mindszentkállai sütőcsapat kapitányától, Kovács Gábornétól kaptuk, a fotók is a versenyen készültek.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • annyi tej, hogy gyúrható legyen (kb. 1,5 dl)

A töltelékhez:
  • ½ dl rum
  • 2 evőkanál feketekávé
  • 5 evőkanál darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj

A díszítéshez:
  • 1 evőkanál mandulaaroma
  • 1 evőkanál vérnarancsaroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • mentalevél (elhagyható)

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, barack méretű gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokos sütőben, nagyjából negyedóra alatt megsütjük. (Ne rakjuk őket szorosan egymás mellé, sőt tanácsos két részletben sütni, mert a gombócok sütés közben egy kicsit megnőnek.)

2. A megsült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd mindegyiket kettévágjuk, a közepüket kikaparjuk, és a kikapart tésztát tálba gyűjtjük.

3. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kikapart tésztát, a rumot, a kávét, és végül belekeverjük a darált diót is. Alaposan összedolgozzuk.

4. A tölteléket visszatöltjük a félbevágott gombócokba, majd ráragasztjuk a gömb másik felét.

5. A mandula- és a vérnarancsaromát külön-külön fél deci vízzel elkeverjük, és ecsettel rákenjük a gömbökre, végül az egészet meghempergetjük kristálycukorban.

Hűtőben pihentetjük néhány órát, és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Eszünk
Fűben-fában orvosság című cikk borítóképe

Fűben-fában orvosság

2021. 08. 13. | Virág Orsolya
Magyar Ízek Utcája 2021
Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Magyar Ízek Utcája idén is várja a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek rajongóit a Várkert Bazárnál. Augusztus 20. és 22. között a gyógynövényeké a főszerep!
Beszélgetünk
Kinga Kamrája című cikk borítóképe

Kinga Kamrája

2021. 08. 05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra a 14-es kilométerkőnél…
Beszélgetünk
A húsleves varázslat című cikk borítóképe

A húsleves varázslat

2021. 07. 31. | Virág Orsolya
Beszélgetés Novotny Antallal
Katlan Tóni. Novotny Antalt mindenki ezen a néven ismeri. Óriási serpenyőkben készülő hagyományos magyar ételei nem hiányozhatnak szinte egyetlen fesztiválról sem. Eddigi pályájáról és nemzeti gasztronómiánk útvesztőiről kérdeztük…
Eszünk
Süteménysütő verseny a Káli-medencében című cikk borítóképe

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021. 07. 28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján kiderül…
Eszünk
Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében című cikk borítóképe

Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében

2021. 07. 26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enni vágyókat. Fókuszban a lecsó!
Utazunk
Csupakő című cikk borítóképe

Csupakő

2016. 07. 16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a legjobb az árnyas teraszokon üldögélve felfedezni a Káli-medence borait és ételeit.