Vissza
Mindszentkállai barack
2021.08.30. | Virág Orsolya
Bár ránézésre őszibarackra emlékeztet, a mindszentkállai barack nem gyümölcs – nagyon nem. Tradicionális házi sütemény a nagyi receptje szerint: cukros, lisztes, nagyon édes, mégis ellenállhatatlan…
Régebben nem volt falusi lakodalom a „barack” névre keresztelt házi sütemény nélkül. Fénye mostanra kicsit megkopott, ami jórészt annak köszönhető, hogy diétásnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük. Van benne cukor, liszt és zsír is bőséggel, aki meglátja, mégsem képes ellenállni a csábításnak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Mindszentkállán megrendezett süteménysütő versenyen a kékkúti házi zserbóval holtversenyben az első helyen végzett. A receptet a mindszentkállai sütőcsapat kapitányától, Kovács Gábornétól kaptuk, a fotók is a versenyen készültek.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 30 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- annyi tej, hogy gyúrható legyen (kb. 1,5 dl)
A töltelékhez:
- ½ dl rum
- 2 evőkanál feketekávé
- 5 evőkanál darált dió
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
A díszítéshez:
- 1 evőkanál mandulaaroma
- 1 evőkanál vérnarancsaroma
- 10 dkg kristálycukor
- mentalevél (elhagyható)

Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, barack méretű gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokos sütőben, nagyjából negyedóra alatt megsütjük. (Ne rakjuk őket szorosan egymás mellé, sőt tanácsos két részletben sütni, mert a gombócok sütés közben egy kicsit megnőnek.)
2. A megsült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd mindegyiket kettévágjuk, a közepüket kikaparjuk, és a kikapart tésztát tálba gyűjtjük.
3. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kikapart tésztát, a rumot, a kávét, és végül belekeverjük a darált diót is. Alaposan összedolgozzuk.
4. A tölteléket visszatöltjük a félbevágott gombócokba, majd ráragasztjuk a gömb másik felét.
5. A mandula- és a vérnarancsaromát külön-külön fél deci vízzel elkeverjük, és ecsettel rákenjük a gömbökre, végül az egészet meghempergetjük kristálycukorban.
Hűtőben pihentetjük néhány órát, és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Fotó:
Borsmenta
-
honlap