Vissza

Mindszentkállai barack

2021.08.30. | Virág Orsolya
Bár ránézésre őszibarackra emlékeztet, a mindszentkállai barack nem gyümölcs – nagyon nem. Tradicionális házi sütemény a nagyi receptje szerint: cukros, lisztes, nagyon édes, mégis ellenállhatatlan… 
 

Régebben nem volt falusi lakodalom a „barack” névre keresztelt házi sütemény nélkül. Fénye mostanra kicsit megkopott, ami jórészt annak köszönhető, hogy diétásnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük. Van benne cukor, liszt és zsír is bőséggel, aki meglátja, mégsem képes ellenállni a csábításnak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Mindszentkállán megrendezett süteménysütő versenyen a kékkúti házi zserbóval holtversenyben az első helyen végzett. A receptet a mindszentkállai sütőcsapat kapitányától, Kovács Gábornétól kaptuk, a fotók is a versenyen készültek.


 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • annyi tej, hogy gyúrható legyen (kb. 1,5 dl)
 
A töltelékhez:
  • ½ dl rum
  • 2 evőkanál feketekávé
  • 5 evőkanál darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
 
A díszítéshez:
  • 1 evőkanál mandulaaroma
  • 1 evőkanál vérnarancsaroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • mentalevél (elhagyható)


 
Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, barack méretű gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokos sütőben, nagyjából negyedóra alatt megsütjük. (Ne rakjuk őket szorosan egymás mellé, sőt tanácsos két részletben sütni, mert a gombócok sütés közben egy kicsit megnőnek.)
 
2. A megsült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd mindegyiket kettévágjuk, a közepüket kikaparjuk, és a kikapart tésztát tálba gyűjtjük.
 
3. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kikapart tésztát, a rumot, a kávét, és végül belekeverjük a darált diót is. Alaposan összedolgozzuk.
 
4. A tölteléket visszatöltjük a félbevágott gombócokba, majd ráragasztjuk a gömb másik felét.
 
5. A mandula- és a vérnarancsaromát külön-külön fél deci vízzel elkeverjük, és ecsettel rákenjük a gömbökre, végül az egészet meghempergetjük kristálycukorban.
 
Hűtőben pihentetjük néhány órát, és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Eszünk

Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében

2021.07.26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enn…
Eszünk

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021.07.28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján…
Beszélgetünk

A húsleves varázslat

2021.07.31. | Virág Orsolya
Beszélgetés Novotny Antallal
Katlan Tóni. Novotny Antalt mindenki ezen a néven ismeri. Óriási serpenyőkben készülő hagyományos magyar ételei nem hiányozhatnak szinte egyetlen fesztiválról sem. Eddigi pályájáról és…
Beszélgetünk

Kinga Kamrája

2021.08.05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra…
Eszünk

Fűben-fában orvosság

2021.08.13. | Virág Orsolya
Magyar Ízek Utcája 2021
Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Magyar Ízek Utcája idén is várja a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek rajongóit a Várkert Bazárnál. Augusztus 20. és 22. között…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)