Brokkolis penne
Már a rómaiak is… Igen, bizony, a brokkolit már ők is ismerték és termesztették, sőt alapanyagként szerepel a pazarlásáról és ínyencségéről híres mesterszakács, Apicius szakácskönyvében. Aztán az eltelt évszázadok alatt elterjedt szerte Európában, majd a 19. században a bevándorlóknak köszönhetően megérkezett Amerikába is.
Mi, magyar háziasszonyok csak az utóbbi évtizedekben kezdtük felfedezni, de azóta örömmel használjuk a konyhában. A brokkoli finom és tápláló, nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, C-, B1-, B2- és B3-vitamint, folsavat, de vasat és kalciumot is találunk benne. Bizonyos kutatások arra engednek következtetni, hogy szerepe lehet a rák és az áttétek kialakulásának megelőzésében, ráadásul alacsony kalóriatartalmának köszönhetően azok is fogyaszthatják, akik vigyáznak a vonalaikra.
Krémlevest már készítettünk belőle, és azt is bemutattuk, milyen a lazac brokkolibundában, most nézzük meg a tésztás változatot. 
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg penne
- 2 dkg vaj
- 1 fej brokkoli
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 dl tejszín
- só, bors, ízlés szerint
- 5 dkg reszelt sajt (opcionális)
- 1 marék pirított tökmag (opcionális)
Elkészítése:
1. Egy nagyobb lábosban vizet melegítünk, hozzáadunk egy mokkáskanálnyi sót, majd felforraljuk, és a pennét puhára főzzük benne. Vigyázzunk, hogy ne főzzük teljesen szét, kövessük a csomagoláson található utasítást.
2. Míg a tészta fő, egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és a finomra vágott hagymát megpároljuk rajta. Kevés sót érdemes közben rádobni, hogy a hagyma levet engedjen.
3. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, majd egészen kicsi darabokra aprítjuk, és a megpárolódott hagyma mellé szórjuk a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve párolni kezdjük.
4. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a brokkolira dobjuk, elkeverjük benne, és lefedve, időnként megkeverve tovább pároljuk.

5. Néhány percnyi párolás után ráöntjük a tejszínt, elkeverjük, újra lefedjük, és addig pároljuk, míg a brokkoli meg nem puhul. Nem baj, ha kicsit roppan, de figyeljünk, hogy ne maradjon kemény.
6. Ha kész, apránként hozzákeverjük a kifőzött tésztát.

Aki szereti, tálaláskor szórja meg reszelt sajttal vagy pirított tökmaggal.






