Vissza

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023.04.27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!


Már a rómaiak is… Igen, bizony, a brokkolit már ők is ismerték és termesztették, sőt alapanyagként szerepel a pazarlásáról és ínyencségéről híres mesterszakács, Apicius szakácskönyvében. Aztán az eltelt évszázadok alatt elterjedt szerte Európában, majd a 19. században a bevándorlóknak köszönhetően megérkezett Amerikába is.

Mi, magyar háziasszonyok csak az utóbbi évtizedekben kezdtük felfedezni, de azóta örömmel használjuk a konyhában. Főként levest készítünk belőle, de egyre szívesebben használjuk köretként is. A brokkoli finom és tápláló, nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, C-, B1-, B2-, B3-vitamint, folsavat, de vasat és kalciumot is találunk benne. Bizonyos kutatások arra engednek következtetni, hogy szerepe lehet a rák és az áttétek kialakulásának megelőzésében, ráadásul alacsony kalóriatartalmának köszönhetően azok is fogyaszthatják, akik vigyáznak a vonalaikra.

Brokkolikrémleves egyszerűen - borsmenta.hu

A brokkolikrémlevest sokan hagymás alapon készítik, mi viszont egy ennél sokkal egyszerűbb receptet követünk. Íme:
 
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej brokkoli
  • 1 liter zöldségalaplé vagy húsleves
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl habtejszín
  • só, bors, ízlés szerint
  • őrölt szerecsendió, ízlés szerint (elhagyható)
  • tejszín, tökmagolaj, pirított magvak a díszítéshez
Brokkolikrémleves egyszerűen - borsmenta.hu
 
Elkészítése:

1. A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk, a fásabb szárrészeket meghámozzuk és felszeleteljük, majd az egészet egy lábosba tesszük, ráöntjük az alaplevet, és főzni kezdjük. (Ha az alaplé nincs fűszerezve, akkor sózzuk, borsozzuk.)

2. Amikor a brokkoli megpuhult, hozzáadhatjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük a levest, és hozzákeverjük a habtejszínt is.

3. A lábost visszatesszük a tűzre. Megkóstoljuk a levest, utánaízesítünk, ha szükséges, és most belekeverhetjük a csipetnyi szerecsendiót is. Megvárjuk, hogy egyszer felforrjon, és már készen is vagyunk.

4. Forrón, száraz serpenyőben pirított magvakkal (napraforgó, tökmag, szezámmag) díszítve tálaljuk, de feldobhatjuk néhány cseppnyi tejszínnel és tökmagolajjal is.

Brokkolikrémleves egyszerűen - borsmenta.hu

Megjegyzés: aki a krémleveseket sűrűbben szereti, főzzön puhára egy közepes méretű krumplit, és turmixolja hozzá a brokkolihoz.

Borsmenta-tipp 1.: a brokkolinak a rózsáin kívül a zsenge szárrészét, valamint az egészséges leveleit is felhasználhatjuk a konyhában. A vastagabb szárrészt meghámozva dobjuk a levesbe, a leveleket tegyük a leveles salátához, a lehántott héjból pedig főzzünk alaplevet.

Borsmenta-tipp 2.: a brokkoli jól fagyasztható, ezért ha tehetjük, főzzünk és pürésítsünk belőle nagyobb mennyiséget. Amit nem használunk fel, azt adagoljuk kis tálkákba, tegyük a fagyasztóba, és zöldség- vagy húslével felengedve később is finom levest főzhetünk belőle. Fontos: a fagyasztásra szánt brokkolipüréhez ne adjunk tejszínt!
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Medvehagyma-krémleves

2019.04.08. | Klich Zsuzsa
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…  
Főzünk

Spárgakrémleves

2019.05.20. | Klich Zsuzsa
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asz…
Főzünk

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020.04.02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…  
Főzünk

Krémleves sült paprikából

2021.12.13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébk…
Főzünk

Édeskömény-krémleves

2021.12.20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Főzünk

Tejfölös tökleves

2022.10.05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)