Vissza
Főzünk

Burgonyakrémleves almával és póréval

Burgonyakrémleves almával és póréval című cikk borítóképe
2020. 03. 09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…

Néha nem árt új ízeket kipróbálni, ugye? Lehet, hogy első hallásra furcsának tűnik, hogy ebben az ételben együtt szerepel az alma és a hagyma, de ne féljünk tőle. Izgalmas kaland, vágjunk bele!

A hozzávalók rendkívül egészségesek, a fahéj jó hatással van az emésztőszervekre, a szívre és az érrendszerre, de még a vércukorszintre is. A gyömbér gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása közismert, ráadásul rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, ami mindenképpen jól jön a tél végi, kissé vitaminhiányos időszakban.

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma, felkarikázva
  • 8 dl zöldségalaplé (lehet leveskockából is)
  • 20 dkg tisztított krumpli
  • 25 dkg hámozott, savanykás zöldalma
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbér (lehet szárított, őrölt is, ebből elég egy kávéskanál, de inkább használjunk frisset)
  • ízlés szerint só, bors
  • vaj és alma a tálaláshoz



Elkészítés:

1. Az alapléből egy pohárnyit melegíteni kezdünk egy lábosban.

2. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát, és 5 percig nagy lángon főzzük

3. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, a feldarabolt almát, fedő nélkül főzzük további néhány percig, majd beletesszük a krumplit, lefedjük, és mérsékelt tűzön kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

4. Ha már minden puha, turmixban vagy botmixerrel simára turmixoljuk a levest.

5. Tegyük hozzá a fahéjat és a gyömbért, kóstolás után sózzuk, borsozzuk.

6. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk. Ha hidegen szeretnénk enni, hűtsük le.

Vajon 4-5 perc alatt megpárolt almaszeletekkel tálaljuk.



Megjegyzés: kísérletezzünk többféle almával, mert a fajta nagyon meghatározza a leves ízét: a savanykásabb zöldalmával értelemszerűen savanyúbb, frissebb az íz, egy idared vagy starking pedig édesebb élményt ad.



Borsmenta-tipp: próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Hívogató ilyenkor az eper és más finomság, de ha a szezonálisat választjuk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Egzotikus lencse című cikk borítóképe

Egzotikus lencse

2020. 01. 13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárni vele az új évet, fussunk neki bátran, bármikor!
Főzünk
Gombaleves című cikk borítóképe

Gombaleves

2019. 12. 23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…
Főzünk
Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai című cikk borítóképe

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019. 12. 16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Főzünk
Pofonegyszerű házi kenyér című cikk borítóképe

Pofonegyszerű házi kenyér

2019. 10. 16. | Szabó Edit
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pillanatok alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és nagyon-nagyon finom…