Főzünk

Tejfölös tökleves

Tejfölös tökleves című cikk borítóképe
2022. 10. 05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…

Hasonló levessel 2014-ben találkoztam először a mádi Gusteau étteremben, ahol séf (ma már A Séf és a Kertész) készítette el. Ő tejfölhabbal és füstölt harcsával tálalta, és annyira szerettem, hogy a recept bele is került a Nagy Séfkönyv című, 2014-ben megjelent szakácskönyvembe. Gyönyörű volt, ínycsiklandó, és persze nagyon finom.

Nemrég egy kedves barátnőm járt nálam, vidéki rokonoktól érkezett, és nekem is hozott az ott termett kerti zöldségekből egy csomagot. Friss menta, citromfű, különböző paprikák, mézédes paradicsomok, apróbb-nagyobb fehér és lila padlizsánok kerültek elő a zsákból, meg két fura tök: egy sárga meg egy kétujjú. Azonnal el is határoztam, hogy krémlevest főzök belőlük, és úgy is történt.

Ez a recept jóval egyszerűbb, mint Horváth Gáboré, de az eredmény hasonlóképpen ellenállhatatlan. Ja, és liszt még véletlenül sincs benne!

Hozzávalók:

  • 60 dkg főzőtök, gyalulva vagy kockára vágva
  • 1 csokor kapor, finomra vágva – néhány csúcsot hagyjunk meg díszítésnek
  • fél fej közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 dkg vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1,5 dl tejföl
  • 6 dl húsleves
  • só, ízlés szerint

Elkészítése:

1.A vajat felolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Közben dobunk rá egy kis sót, úgy könnyebben levet enged.

2.Ha a hagyma megpárolódott, hozzákeverjük a tököt, alaposan átforgatjuk, hogy a zsiradék mindenhol érje, egy percig pároljuk, aztán felöntjük annyi húslevessel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a cukrot, megsózzuk és puhára főzzük.

3.Ha a tök megpuhult, az edényt levesszük a tűzről, és a levest krémesre turmixoljuk.

4.A tejfölbe belekeverjük az ecetet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adjuk, majd visszatesszük a tűzre, és a finomra vágott kaprot is hozzáadva összeforraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, a maradék húslevessel lazítsuk.

5.Megkóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítünk, és a félretett kaporlevelekkel díszítve tálaljuk.

Nyáron érdemes lehűteni, télen viszont kínáljuk melegen.

Megjegyzés: a hőkiegyenlítés lényege, hogy a tejföl ne teljesen hidegen kerüljön a forró levesbe. Az eljárás pofonegyszerű, de nagyon hatékony. Az alábbiak szerint járjunk el:

  1. a levest húzzuk le a tűzről;
  2. a meleg léből néhány kanálnyit apránként keverjünk a tejfölhöz, hogy egy kicsit felmelegítsük;
  3. a felmelegített, hígított tejfölt keverjük hozzá az ételhez.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Édeskömény-krémleves című cikk borítóképe

Édeskömény-krémleves

2021. 12. 20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Eszünk
Mese a kókuszízű fügefalevélről című cikk borítóképe

Mese a kókuszízű fügefalevélről

2021. 09. 03. | Vargha Márk
Mindig pink! címmel tartott rendhagyó borvacsorát A Séf és a Kertész kétszemélyes csapata a Borirodában. A csábítóan izgalmas ételeket rózsaszín borok kísérték…
Beszélgetünk
Egy életre szóló kaland ígérete című cikk borítóképe

Egy életre szóló kaland ígérete

2019. 08. 03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…
Főzünk
Krémes, selymes sajtleves című cikk borítóképe

Krémes, selymes sajtleves

2019. 03. 26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!
Beszélgetünk
Szívnek is, léleknek is jó című cikk borítóképe

Szívnek is, léleknek is jó

2016. 12. 10. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Lehetett volna focista is. Mekkora mázlisták vagyunk, hogy mégis szakács vált belőle! Horváth Gábort, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnökét kemény, de nemes fából faragták…