Főzünk

Csokitorta liszt nélkül

Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe
2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…

Sok-sok éve már, hogy elkészítettük az elsőt, és azóta nem hiányozhat az asztalról a nagy családi ünnepeken. A barátaink akkor is ezt kérik tőlünk, ha vendégségbe megyünk hozzájuk, természetesen egy palack hozzá illő vörösborral együtt. Mert a francia csokitortában nemcsak az a jó, hogy liszt nélkül készül, hanem az is, hogy egy pohár testes vörösbor jobban illik hozzá, mint a desszertborok.

Elkészítése roppant egyszerű, nincs benne semmi nehézség, és idénygyümölcsökkel díszítve lenyűgöző látványt nyújt. Érdemes kipróbálni, de vigyázat, nehéz leszokni róla. Viszont legalább nem is kell…

Hozzávalók:

  • 30 dkg étcsokoládé (legalább 72%-os)
  • 16 dkg vaj + 2 dkg a tortaforma kikenéséhez
  • 8 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

1. Egy edényben vizet melegítünk, és egy másik edényt ráteszünk úgy, hogy a feneke ne érjen a vízbe, csak a gőz melegítse. Beletesszük a vajat, és a gőz felett felolvasztjuk. Az étcsokoládét darabokra törjük, és a felolvasztott vajban azt is olvasztani kezdjük, lassan, kevergetve. Ha kész a csokimassza, oltsuk el a lángot, de az edény maradjon a forró víz felett, hogy ne szilárduljon meg a csoki.

2. A cukrot és a vaníliás cukrot tegyük a keverőtálba, üssük hozzá a tojásokat, és elektromos habverővel keverjük addig, míg a cukor teljesen elolvad, az egész massza kifehéredik és krémes állagúvá válik. Szépen meg is nő a tálban, ne kicsi edénybe tegyük.

3. A csokimasszát lassan adagolva keverjük a tojásos krémhez, majd adjuk hozzá a kakaóport is, és keverjük simára.

4. A kerek tortaformát vajazzuk ki, öntsük bele a csokikrémet, és 130 fokos sütőben süssük 30-35 percig. Ha a teteje teljesen megszilárdult, és egy picit repedezni kezd, ki is vehetjük a sütőből.

5. Ha kihűlt, vegyük ki a tortaformából (vigyázzunk, könnyen törik), és gyümölccsel díszítve tálaljuk. Fagyit is kínálhatunk mellé, de szerintünk egy pohár mély, érlelt vörösborral az igazi.


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe

Sajttorta mascarponéval

2021. 03. 01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Márványos kuglóf című cikk borítóképe

Márványos kuglóf

2020. 11. 26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!
Főzünk
Céklás brownie című cikk borítóképe

Céklás brownie

2020. 11. 13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
Főzünk
Csokis muffin mandarinlekvárral című cikk borítóképe

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018. 12. 27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk
Narancsos csokitorta című cikk borítóképe

Narancsos csokitorta

2018. 03. 19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...