Szamóca, spárga, balzsamecet

2021.06.15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis rozépezsgőt is kerítünk hozzá…
 


Egy szakács barátunk mondta nemrég, hogy jegyezzük meg ezt az alapigazságot: ami egyszerre érik, az mindig finom együtt. Nem vitatkoztunk, tekintve hogy régóta tudjuk: a spárga és a szamóca rendkívül jó párost alkot. Ez az előétel megunhatatlan, pillanatok alatt elkészül, könnyű, eredeti, elegáns és elképesztően finom. Egy pohár rozépezsgővel ünnepivé varázsolható, de sauvignon blanc-t is nyithatunk hozzá, nem fogunk csalódni.
 

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 csomag zöld spárga
  • 40 dkg szamóca
  • 1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
  • balzsamecet, méz
  • olívaolaj a sütéshez
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés:

1. A zöld spárgák végét letörjük, a hasznos részüket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.

2. A szamócát megmossuk, megtisztítjuk, és a szemeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágjuk.



3. Serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és a spárgákat hirtelen kisütjük benne. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Ha kész, egy pillanatra mellé dobjuk az epret is, rácsorgatjuk a mézet, a balzsamecetet, összeforgatjuk, és már el is készült az étel.

Korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Aki szereti, sózhatja, borsozhatja is.



Borsmenta-tipp: a spárgák fás, fel nem használt végéből egy leveskocka és némi víz felhasználásával főzzünk alaplevet, hűtsük le, tegyük fagyasztóba, és használjuk fel a következő spárgaleveshez.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Az eper, ami igazából szamóca

2016.05.19. | Szabó Edit
A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcs…
Főzünk

Zsenge rántott tök

2018.05.23. | Szabó Edit
A rántott tök, a petrezselymes újkrumpli és a kapros-joghurtos öntet klasszikus tavaszi trió. Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de oda se neki! Évente egyszer igazán rászánhatjuk…
Főzünk

Éljen a spárgaszezon!

2018.05.30. | Szabó Edit
A szezonja áprilistól júliusig tart, a kalóriatartalma alacsony, ám a tápanyagtartalma magas, sok benne a kálium, az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a folsav, természetes afrodiziákum…
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Tavaszi spárgaleves

2020.05.25. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 3.
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)