Főzünk

Szamóca, spárga, balzsamecet

Szamóca, spárga, balzsamecet című cikk borítóképe
2021. 06. 15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis rozépezsgőt is kerítünk hozzá…

Egy szakács barátunk mondta nemrég, hogy jegyezzük meg ezt az alapigazságot: ami egyszerre érik, az mindig finom együtt. Nem vitatkoztunk, tekintve hogy régóta tudjuk: a spárga és a szamóca rendkívül jó párost alkot. Ez az előétel megunhatatlan, pillanatok alatt elkészül, könnyű, eredeti, elegáns és elképesztően finom. Egy pohár rozépezsgővel ünnepivé varázsolható, de sauvignon blanc-t is nyithatunk hozzá, nem fogunk csalódni.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag zöld spárga
  • 40 dkg szamóca
  • 1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
  • balzsamecet, méz
  • olívaolaj a sütéshez
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés:

1. A zöld spárgák végét letörjük, a hasznos részüket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.

2. A szamócát megmossuk, megtisztítjuk, és a szemeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágjuk.

3. Serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és a spárgákat hirtelen kisütjük benne. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Ha kész, egy pillanatra mellé dobjuk az epret is, rácsorgatjuk a mézet, a balzsamecetet, összeforgatjuk, és már el is készült az étel.

Korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Aki szereti, sózhatja, borsozhatja is.

Borsmenta-tipp: a spárgák fás, fel nem használt végéből egy leveskocka és némi víz felhasználásával főzzünk alaplevet, hűtsük le, tegyük fagyasztóba, és használjuk fel a következő spárgaleveshez.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Tavaszi spárgaleves című cikk borítóképe

Tavaszi spárgaleves

2020. 05. 25. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 3.
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Főzünk
Éljen a spárgaszezon! című cikk borítóképe

Éljen a spárgaszezon!

2018. 05. 30. | Szabó Edit
A szezonja áprilistól júliusig tart, a kalóriatartalma alacsony, ám a tápanyagtartalma magas, sok benne a kálium, az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a folsav, természetes afrodiziákum, ráadásul finom is. Igen, ez mind a spárga!
Főzünk
Zsenge rántott tök című cikk borítóképe

Zsenge rántott tök

2018. 05. 23. | Szabó Edit
A rántott tök, a petrezselymes újkrumpli és a kapros-joghurtos öntet klasszikus tavaszi trió. Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de oda se neki! Évente egyszer igazán rászánhatjuk azt a két órát…
Főzünk
Az eper, ami igazából szamóca című cikk borítóképe

Az eper, ami igazából szamóca

2016. 05. 19. | Szabó Edit
A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is…