2021.12.20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik. Őshazája a mediterrán térség, hozzánk is római közvetítéssel került, de már a világon mindenhol megtalálható. A gumóját, a kaporhoz hasonló levelét és a magját egyaránt fogyasztjuk. Csodálatos, kámforos illatát az ánizsaldehid adja, és emiatt nagyon megosztó is. Van, aki rajong érte, van, aki soha meg nem kóstolná.
Görcsoldó, emésztést segítő hatásai miatt a kisbabák teájába is bele szokták tenni, mi viszont leginkább krémlevest főzünk belőle. Annyira szeretjük, hogy az utóbbi években karácsonykor is ott a helye az ünnepi asztalon.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édeskömény
- 1,2 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
- 2 dl főzőtejszín
- só, fehér bors
Elkészítése:
1. A köményt megmossuk, 6-8 darabra vágjuk, és a húsleves felében puhára főzzük. A zsenge leveleket félretesszük a díszítéshez.
2. Ha a gumó megfőtt, simára turmixoljuk, miközben a maradék húslevest folyamatosan adagoljuk hozzá, így állítva be a kívánt sűrűséget.
3. Visszatesszük a tűzre, hozzákeverjük a tejszínt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon. Ha szükséges, még egy kicsit megsózzuk, és már készen is van.
Az édeskömény finomra vágott levelével és egy gondolatnyi fehér borssal meghintve kínáljuk, de ha dúsabban szeretnénk, adhatunk hozzá pirított kenyérkockát is.
Borsmenta-tipp: ha találunk szép, megfizethető árú édesköményt, vegyünk többet, főzzük meg, turmixoljuk, és a sűrű pépet fagyasszuk le. Felhasználáskor felengedjük, és húslevessel, tejszínnel a kívánt sűrűségűre hígítva felfőzzük.
Fotó:
Klich Zsuzsa