Vissza
Főzünk

Krémleves sült paprikából

Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe
2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…

Ehhez a recepthez kaliforniai, kápia vagy pritaminpaprika egyaránt használható, de lehet akár vegyesen is.

Ha a paprikát szabad tűzön, parázson sütjük, az íze kicsit füstösebb lesz, ami kifejezetten izgalmassá teszi a levest, de ha egyszerűen csak betoljuk a sütőbe, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 4-5 db paprika
  • 1,2 liter húsleves
  • 1 dl tejszín
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • ½ csokor kapor, finomra vágva
  • só, bors, csili, ízlés szerint
  • 4 dkg juhtúró (opcionális)

Elkészítése:

1.A paprikákat megmossuk, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. (20 perc eltelte után érdemes őket megfordítani.)

2.Ha a paprikák megsültek, csomagoljuk őket papírtörlőbe, majd tegyük egy nejlonzacskóba, és abban hagyjuk kihűlni. Így sokkal könnyebben le tudjuk húzni a héjat.

3.A kihűlt paprikákból távolítsuk el a szárral együtt a magházat, majd akkurátusan húzzuk le a héjat. Ha jól megsült, nem lesz nehéz dolgunk. (Fogjuk fel a levét – nem lesz sok –, szűrjük át, hogy mag ne kerüljön bele, és ezt is adjuk majd a leveshez.)

4.A meghámozott paprikákat vágjuk 4-6 egyenlő részre

5.A húslevest melegítsük fel, tegyük bele a feldarabolt paprikát, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd turmixoljuk simára.

6.Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, a kaprot és a petrezselymet, hagyjuk, hogy felforrjon, és már el is készült.

Forrón vagy hidegen tálaljuk, ahogy éppen jólesik, és levesbetétként adjunk hozzá csipetnyi juhtúródarabkákat. Füstölt pirospaprikával is megszórhatjuk kissé a tetejét, nagyon jól állt neki.

Borsmenta-tipp 1.: ha lehúzzuk a héját, a paprika nagyon jól fagyasztható. Érdemes szezonban bevásárolni belőle, megsütni, meghámozni, és négybe vágva, kis tálkákba téve lefagyasztani egy-egy adagnyit. Télen csak előkapjuk a fagyasztóból, és tényleg pillanatok alatt az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. A fagyasztott változatból saláta, krém és leves egyaránt készülhet.

Borsmenta-tipp 2.: ha a levest túl hígnak találjuk, egy főtt krumplit beleturmixolva sűrűbbé tehetjük.

Borsmenta-tipp 3.: a leves más ízesítéssel is készülhet. Egy kis római köménnyel, kardamommal, curryvel, csilivel és friss korianderrel megbolondítva is nagyon finom.

Maradékhasznosítási ötlet: ha sztrapacskát főzünk, érdemes leszűrni és kisebb adagokban lefagyasztani a tészta főzővizét; a benne lévő keményítő miatt ez a lé ugyanis remekül felhasználható krémlevesek sűrítéséhez.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk
Tavaszi spárgaleves című cikk borítóképe

Tavaszi spárgaleves

2020. 05. 25. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 3.
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…
Főzünk
Retekleveles medvehagymaleves című cikk borítóképe

Retekleveles medvehagymaleves

2020. 04. 09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szedett medvehagymával gazdagítva. Isteni!
Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…