Vissza

Krémleves sült paprikából

2021.12.13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…


Ehhez a recepthez kaliforniai, kápia vagy pritaminpaprika egyaránt használható, de lehet akár vegyesen is.

Ha a paprikát szabad tűzön, parázson sütjük, az íze kicsit füstösebb lesz, ami kifejezetten izgalmassá teszi a levest, de ha egyszerűen csak betoljuk a sütőbe, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény.


 
Hozzávalók:
  • 4-5 db paprika
  • 1,2 liter húsleves
  • 1 dl tejszín
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • ½ csokor kapor, finomra vágva
  • só, bors, csili, ízlés szerint
  • 4 dkg juhtúró (opcionális)

 
Elkészítése:

1. A paprikákat megmossuk, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. (20 perc eltelte után érdemes őket megfordítani.)



2. Ha a paprikák megsültek, csomagoljuk őket papírtörlőbe, majd tegyük egy nejlonzacskóba, és abban hagyjuk kihűlni. Így sokkal könnyebben le tudjuk húzni a héjat.



3. A kihűlt paprikákból távolítsuk el a szárral együtt a magházat, majd akkurátusan húzzuk le a héjat. Ha jól megsült, nem lesz nehéz dolgunk. (Fogjuk fel a levét – nem lesz sok –, szűrjük át, hogy mag ne kerüljön bele, és ezt is adjuk majd a leveshez.)

4. A meghámozott paprikákat vágjuk 4-6 egyenlő részre



5. A húslevest melegítsük fel, tegyük bele a feldarabolt paprikát, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd turmixoljuk simára.

6. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, a kaprot és a petrezselymet, hagyjuk, hogy felforrjon, és már el is készült.

Forrón vagy hidegen tálaljuk, ahogy éppen jólesik, és levesbetétként adjunk hozzá csipetnyi juhtúródarabkákat. Füstölt pirospaprikával is megszórhatjuk kissé a tetejét, nagyon jól állt neki.



Borsmenta-tipp 1.: ha lehúzzuk a héját, a paprika nagyon jól fagyasztható. Érdemes szezonban bevásárolni belőle, megsütni, meghámozni, és négybe vágva, kis tálkákba téve lefagyasztani egy-egy adagnyit. Télen csak előkapjuk a fagyasztóból, és tényleg pillanatok alatt az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. A fagyasztott változatból saláta, krém és leves egyaránt készülhet.

Borsmenta-tipp 2.: ha a levest túl hígnak találjuk, egy főtt krumplit beleturmixolva sűrűbbé tehetjük.

Borsmenta-tipp 3.: a leves más ízesítéssel is készülhet. Egy kis római köménnyel, kardamommal, curryvel, csilivel és friss korianderrel megbolondítva is nagyon finom.

Maradékhasznosítási ötlet: ha sztrapacskát főzünk, érdemes leszűrni és kisebb adagokban lefagyasztani a tészta főzővizét; a benne lévő keményítő miatt ez a lé ugyanis remekül felhasználható krémlevesek sűrítéséhez.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Fácánleves

2020.02.03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…  
Főzünk

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020.04.02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…  
Főzünk

Retekleveles medvehagymaleves

2020.04.09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szede…
Főzünk

Tavaszi spárgaleves

2020.05.25. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 3.
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…  
Főzünk

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020.12.08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (27) balassa bor (4) balaton (91) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (40) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (193) bortúra (27) borvacsora (17) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (209) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (53) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (140) etyek (20) etyek budai borvidék (19) etyeki kúria (14) fehérbor (48) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (138) iszunk (9) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (6) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (6) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (18) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (31) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (74) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (14) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (110) tokaj (139) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (101) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (47) utazási tippek (6) utazunk (25) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (89) vylyan (22) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)