Vissza
Főzünk

Egészben sült kacsa

Egészben sült kacsa című cikk borítóképe
2021. 02. 24. | Szabó Edit
Belül szaftos, kívül ropogós, éppen olyan, amilyennek lennie kell. Tegyük a pecsenyekacsát egészben egy római tálba, és süssük meg. Ennyi az egész…

Jó negyven éve már, hogy kaptam egy római tálat az anyámtól. Akkor nem voltam nagyon lelkes, gimnazista korában az ember nem kifejezetten ilyesmire vágyik, de mifelénk nagyon komolyan vették a stafírung kérdését. Tele volt a szekrény a nagymamáktól kapott törölközőkkel meg ágynemű-garnitúrákkal, az anyám meg a leendő konyhámba kezdte el gyűjteni a nélkülözhetetlen eszközöket. Szegény római tál majd két évtizedig ott lapult a szekrényben felbontatlanul, mire meglett az első saját konyhám, ahová odaköltöztettem. Azóta szolgál hűségesen. Az egészben sült csirke, kacsa mindig ebben készül, és még soha nem csalódtam benne. Persze kiváltható kacsasütő edénnyel vagy sima tepsivel is, de azért ehhez a recepthez a mázas cserép az igazi. Beáztatni nem kell, csak az időt szánjuk rá, és hibátlan, ropogós sültet tálalhatunk.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész pecsenyekacsa
  • 1 fej hagyma, tisztítva, egészben
  • 1 narancs leve
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 kakukkfű- és rozmaringág
  • 1 fej fokhagyma, cikkekre szedve, mosva, nem hámozva
  • 3 evőkanál kacsa- vagy libazsír
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 deci húsleves vagy víz

Elkészítése:

1. A kacsát kívül-belül megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra töröljük, és a mellrészén a bőrt egy éles késsel kockásra irdaljuk.

2. A narancs levét kifacsarjuk, hozzákeverjük a sót és a reszelt citromhéjat, és a masszával alaposan bekenjük a kacsát kívül-belül, majd legalább egy órát állni hagyjuk. (Ez lehet akár egy egész éjszaka is.)

3. A cseréptál aljába kenjük a zsír nagy részét, majd mellel lefelé ráfektetjük a kacsát, és a hátát bekenjük a maradék zsírral. A hasába tesszük a vöröshagyma felét és 1-2 fokhagymagerezdet, a hagyma másik felét pedig elhelyezzük a tálban, a többi fokhagymagerezd társaságában. Rádobjuk a kakukkfű- és a rozmaringágakat, majd felöntjük a húslevessel, lefedjük, és betesszük a hideg sütőbe.

4. 180 fokon sütjük 2 órát, akkor megfordítjuk, és újabb 40 perc sütés következik. Ha a kacsa már pirul, vegyük le a tál tetejét, és úgy tegyük vissza a sütőbe. 200 fokon süssük újabb 20 percig, majd grill fokozatra állítva a hasát és a hátát egyaránt pirítsuk 2-2 percig. Ha nem grillez a sütőnk, akkor állítsuk felső sütésre, úgy is jó lesz.

Sült almával, gerslivel, zöldsalátával kínáljuk, de adhatjuk hozzá a hagyományos tepsis krumpli-párolt káposzta kombót is.

Frissen, egészben nagyon jól mutat a sültes tálon, és ha ügyesek vagyunk, egy éles kés és egy húsolló segítségével a vendégek előtt is felszeletelhetjük.

Megjegyzés: a sütési idő a kacsa méretétől is függ. Figyeljünk rá, hogy csak akkor kezdjük el a fedés nélküli sütést, amikor a hús már teljesen puha.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Wokban sült csirkemell zöldségekkel című cikk borítóképe

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017. 07. 05. | Szabó Edit
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Sült csirkecomb almával és körtével című cikk borítóképe

Sült csirkecomb almával és körtével

2016. 12. 22. | Szabó Edit
Alma, körte, csirke, friss fűszerek. Ebből az ételből a tél közepén is ránk mosolyog a napsugár...