Vissza
Főzünk

Görögdinnye-saláta

Görögdinnye-saláta című cikk borítóképe
2024. 09. 05. | Szabó Edit
Görögdinnyét sósan? Miért ne! Ez a saláta tökéletes vacsora a forró napokon, de köretként is adhatjuk egy finom natúr csirkemellhez. Könnyű habzóbor illik hozzá…

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült kiválasztania a legtökéletesebb görögdinnyét. Finom, finom, de mégsem az igazi. Na, akkor kell bevetni a „salátacselt”, és garantált, hogy ebben a változatban a kissé ízetlen dinnyét is imádni fogja az egész család.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb görögdinnye vagy egy közepesnek a fele – héj nélkül kb. 60-80 dkg –, felkockázva
  • 1 kisebb lila hagyma, félbe, majd vékony csíkokra vágva
  • 10 dkg feta sajt, felkockázva
  • 8-10 mentalevél

Az öntethez:
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • fél gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1.Az öntettel kezdjük. Az olajat egy kisebb tálba tesszük, majd habverővel folyamatosan keverjük, és közben hozzácsorgatjuk a citromlevet. A kissé sűrű, opálos öntetet tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, újra összekeverjük, majd félretesszük.

2.A görögdinnyét és a sajtot felkockázzuk, a hagymát csíkokra vágjuk, és az egészet finoman összekeverjük.

3.Meglocsoljuk az öntettel, hozzáadjuk a mentaleveleket, óvatosan összekeverjük, és már tálaljuk is. Fontos, hogy ne várjunk vele: amint elkészült, már tegyük is az asztalra.

Tökéletes vacsora, de nem túl intenzív fűszerezésű húsok mellé köretként is kínálhatjuk. A tálalást látványosabbá tehetjük, ha a salátát a dinnye kivájt héjában kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Eszünk
Így marad a saláta sokáig friss! című cikk borítóképe

Így marad a saláta sokáig friss!

2022. 09. 02. | Borsmenta
Megvolt a nagy bevásárlás, ám a főzés elmaradt. A hús megy a fagyasztóba, de mi legyen a salátával? Íme a trükk, hogy miként tarthatjuk a zöldségeket sokáig frissen…
Főzünk
Káposztasaláta című cikk borítóképe

Káposztasaláta

2022. 06. 29. | Klich Zsuzsa
Igaz, hogy reszelni kell, vagy szeletelni, de a káposztasaláta igazi nyári köret. Íme egy megbízható recept…
Főzünk
Csupazöld saláta kesudiós öntettel című cikk borítóképe

Csupazöld saláta kesudiós öntettel

2022. 05. 11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Főzünk
Waldorf-saláta című cikk borítóképe

Waldorf-saláta

2021. 01. 14. | Molnár Andor
A Waldorf-saláta klasszikus receptje már több mint 120 éves. Az ételnek számos változata ismert, de Molnár Andor most a New York-i eredetit készítette el nekünk…
Főzünk
Gránátalmás gerslisaláta című cikk borítóképe

Gránátalmás gerslisaláta

2019. 09. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…
Főzünk
Cseresznyés saláta című cikk borítóképe

Cseresznyés saláta

2018. 06. 13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek…