Vissza
Főzünk

Csupazöld saláta kesudiós öntettel

Csupazöld saláta kesudiós öntettel című cikk borítóképe
2022. 05. 11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…

Itt a tavasz, jön a nyár! Mi másra vágynánk ilyenkor, mint friss, üdítő, nyers zöldségekből összeállított salátákra? A gyorsan emészthető, vitamindús energiabombák közül most egy csupazöldet hoztam, ami nemcsak finom, hanem látványos is.

Mindenki használhatja hozzá a kedvenc salátanövényeit vagy azt, amit éppen talál otthon (amit most mutatunk, az csak egy lehetséges variáció a sok közül), a lényeg úgyis az öntet: kesudió citrommal és fokhagymával. Na, hogy hangzik?

Hozzávalók:

  • A kedvenc zöldjeink, apróra vágva. (Én most a káposzta, a kígyóuborka, az újhagyma, a zellerszár és a petrezselyem mellett döntöttem.) A mennyiséget nehéz megmondani, de két személyre számítsunk nagyjából egy negyed káposztát, egy harmad uborkát, 2-3 szál zöldhagymát és ugyanennyi zellerszárat, valamint egy kisebb csokor petrezselymet.

Az öntethez:
  • 1 marék kesudió (nem sózott)
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, ízlés szerint
  • tortillacsipsz, puffasztott rizs vagy lenmagrudacska a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A kesudiót beáztatjuk és félretesszük.

2.A zöldeket összevágjuk.

3.A kesudiót leszűrjük, turmixgépbe tesszük, rákanalazzuk az olajat, ráöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymát, és az egészet összeturmixoljuk.

4.A krémes kesudiós öntetet alaposan belekeverjük a salátába, és már készen is vagyunk.

Tortillacsipsszel, puffasztott rizzsel vagy lenmagrudacskákkal tálaljuk. Tökéletes uzsonna, de akár egy gyors ebédnek is beillik.

Fülöp Timinem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkaiKosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Húsmentes „kínai” egytálétel című cikk borítóképe

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022. 02. 10. | Fülöp Timi
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…
Főzünk
Mákos-málnás sajttorta című cikk borítóképe

Mákos-málnás sajttorta

2022. 02. 02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!
Főzünk
Focaccia című cikk borítóképe

Focaccia

2022. 01. 22. | Fülöp Timi
Liszt, víz, élesztő meg egy kis türelem, és máris kész az olaszok zseniális lepénykenyere, a focaccia. Mi most Fülöp Timi kipróbált alapreceptjét adjuk közre, amit aztán mindenki kedvére formálhat a saját képére…
Főzünk
Lazacos piskótarolád című cikk borítóképe

Lazacos piskótarolád

2022. 01. 14. | Fülöp Timi
Látványos, különleges és nagyon finom. Fülöp Timi lazacos piskótaroládja bármilyen ünnepi asztal fényét emeli, főleg ha nyitunk mellé egy rozé pezsgőt is…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel című cikk borítóképe

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021. 11. 05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…