Vissza
Csupazöld saláta kesudiós öntettel
2022.05.11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Itt a tavasz, jön a nyár! Mi másra vágynánk ilyenkor, mint friss, üdítő, nyers zöldségekből összeállított salátákra? A gyorsan emészthető, vitamindús energiabombák közül most egy csupazöldet hoztam, ami nemcsak finom, hanem látványos is.
Mindenki használhatja hozzá a kedvenc salátanövényeit vagy azt, amit éppen talál otthon (amit most mutatunk, az csak egy lehetséges variáció a sok közül), a lényeg úgyis az öntet: kesudió citrommal és fokhagymával. Na, hogy hangzik?
![](/userfiles/fulop-timi-2.jpg)
Hozzávalók:
- A kedvenc zöldjeink, apróra vágva. (Én most a káposzta, a kígyóuborka, az újhagyma, a zellerszár és a petrezselyem mellett döntöttem.) A mennyiséget nehéz megmondani, de két személyre számítsunk nagyjából egy negyed káposztát, egy harmad uborkát, 2-3 szál zöldhagymát és ugyanennyi zellerszárat, valamint egy kisebb csokor petrezselymet.
Az öntethez:
- 1 marék kesudió (nem sózott)
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, ízlés szerint
- tortillacsipsz, puffasztott rizs vagy lenmagrudacska a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A kesudiót beáztatjuk és félretesszük.
2. A zöldeket összevágjuk.
3. A kesudiót leszűrjük, turmixgépbe tesszük, rákanalazzuk az olajat, ráöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymát, és az egészet összeturmixoljuk.
4. A krémes kesudiós öntetet alaposan belekeverjük a salátába, és már készen is vagyunk.
Tortillacsipsszel, puffasztott rizzsel vagy lenmagrudacskákkal tálaljuk. Tökéletes uzsonna, de akár egy gyors ebédnek is beillik.
![](/userfiles/csupazold-salata-fulop-timi-receptje-borsmenta-magazin-4.jpg)
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi