2022.05.11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Itt a tavasz, jön a nyár! Mi másra vágynánk ilyenkor, mint friss, üdítő, nyers zöldségekből összeállított salátákra? A gyorsan emészthető, vitamindús energiabombák közül most egy csupazöldet hoztam, ami nemcsak finom, hanem látványos is.
Mindenki használhatja hozzá a kedvenc salátanövényeit vagy azt, amit éppen talál otthon (amit most mutatunk, az csak egy lehetséges variáció a sok közül), a lényeg úgyis az öntet: kesudió citrommal és fokhagymával. Na, hogy hangzik?
Hozzávalók:
- A kedvenc zöldjeink, apróra vágva. (Én most a káposzta, a kígyóuborka, az újhagyma, a zellerszár és a petrezselyem mellett döntöttem.) A mennyiséget nehéz megmondani, de két személyre számítsunk nagyjából egy negyed káposztát, egy harmad uborkát, 2-3 szál zöldhagymát és ugyanennyi zellerszárat, valamint egy kisebb csokor petrezselymet.
Az öntethez:
- 1 marék kesudió (nem sózott)
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, ízlés szerint
- tortillacsipsz, puffasztott rizs vagy lenmagrudacska a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A kesudiót beáztatjuk és félretesszük.
2. A zöldeket összevágjuk.
3. A kesudiót leszűrjük, turmixgépbe tesszük, rákanalazzuk az olajat, ráöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymát, és az egészet összeturmixoljuk.
4. A krémes kesudiós öntetet alaposan belekeverjük a salátába, és már készen is vagyunk.
Tortillacsipsszel, puffasztott rizzsel vagy lenmagrudacskákkal tálaljuk. Tökéletes uzsonna, de akár egy gyors ebédnek is beillik.
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi