Főzünk

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi című cikk borítóképe
2024. 10. 17. | Nagyillés János
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…

A tahinit, vagyis a szezámmagkrémet jól ismerjük a falafel alapanyagaként. Szezámmagból és olajból házilag is elkészíthető, de jobban járunk, ha készen vásároljuk, én is azt tettem. A felhasználása sokoldalú: török barátom tippje szerint például egy egészséges reggeli kiegészítője lehet tálkában tálalva, némi pekmezzel (főzéssel sűrített szőlőmust, a törököknél alapvető élelmiszer, nálunk is kapható) keverve, kenyérrel fogyasztva. Viszont mind a tahini, mind a pekmez felhasználható édességekhez is, és erre kiváló példa ez a recept.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 2 dl kristálycukor
  • 2,5 evőkanál liszt (rizsliszt is lehet)
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl tahini



Elkészítése:

1. A cukrot, a lisztet, a keményítőt, a tojássárgáját némi tejjel még hidegen simára keverjük, hozzáöntjük a maradék tejet, és folyamatosan kevergetve forrásig melegítjük.

2.Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a vajat és a vaníliás cukrot, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverünk körülbelül 1 dl tahinit.

3.Visszatesszük a tűzre, megvárjuk, hogy a tahinivel együtt újra felforrjon, de tovább nem főzzük.

4.Poharakba vagy szilikonformákba öntjük, és kihűlés után három órára a hűtőbe tesszük.

A tahini különleges zamatot ad a muhallebinek – a tetejére én a már említett pekmezen kívül őrölt pisztáciát, illetve gránátalmamagot szórtam.

Aki nem szeretne a formázással bíbelődni, egyszerűen főzze meg az édességet, és kínálja desszertestálban, gyümölccsel vagy tetszés szerinti kiegészítővel.

A szalep

A fenti édességhez jólesik egy pohár forró, tejes ital. A szalep Törökországban közkedvelt, kávézókban is kínált italféleség, török élelmiszerboltokban kapható. Egy speciális orchideaféle gyökérgumójából készítik. Ugyanazt a keményítőszerű poliszacharidot, a glükomannánt tartalmazza, amit a leopárdkontyvirág (más néven ördögnyelv) gumójából is nyernek, és ami rosttartama miatt diétákban sikeresen használt, az éhségérzetet csökkentő természetes anyag. Fagylaltalapanyagként is ismert, mert vízbe vagy tejbe keverve megduzzad. Finom aromája jól érvényesül a forró tejben, cukorral vagy anélkül.

Az üzletekben beszerezhető instant szalepporból egyszerűen elkészíthetjük az italunkat. Tegyünk a porból 2-2,5 evőkanálnyit egy bögrébe, töltsünk rá 2 dl forró tejet, és keverjük alaposan össze. Kissé viszkózus, krémszerű italt kapunk, amit egy kevés fahéjjal tovább ízesíthetünk, de anélkül is nagyon finom.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Karamelles puding című cikk borítóképe

Karamelles puding

2024. 10. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Sajtos háromszöglángos című cikk borítóképe

Sajtos háromszöglángos

2024. 04. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…