Vissza
Főzünk

Tejfölös fejtettbab-leves

Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe
2023. 09. 27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…

A fejtett bab az egyik legjobb nyár végi, kora őszi alapanyag. Könnyű kifejteni, még nem olyan kemény, hogy áztatni kelljen, anélkül is elég gyorsan megfő. Készülhet belőle főzelék, mondjuk a jól bevált sült oldalassal, de akár „mezítláb” is jó, és persze készülhet belőle leves is, zöldségesen, tejfölösen, ahogy szeretjük.

Én nagyon szeretem a bab ízét, és meggyőződésem, hogy nem kell hozzá semmi más, csak babérlevél és kapor. Tudom, hogy a magyar konyhában mindent pirospaprikával főzünk, de én azt sem használok hozzá. Ennek köszönhetően az én levesem friss, üde, és még akkor is benne van a nyári napfény, ha tél közepén készül, fagyasztott babból.

Hozzávalók:

  • 1 kg fejteni való vagy 0,5 kg kifejtett bab
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor kapor, finomra vágva
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 liter zöldségalaplé
  • só, ízlés szerint
  • 1-2 kávéskanál 10%-os ételecet



Elkészítése:

1.A babot lábosba tesszük, és felöntjük annyi alaplével, amennyi kétszer ellepi. Hozzátesszük a babérlevelet, félig lefedjük, és lassú tűzön addig főzzük, míg a bab meg nem puhul, majd lehúzzuk a tűzről.

2.A tejfölt fellazítjuk, belekeverjük a finomra vágott kaprot és az ecetet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adjuk – ez azt jelenti, hogy a forró levesből egy keveset a tejfölhöz adunk és elkeverjük benne, így a tejföl egy kicsit felmelegszik, és nem fog kicsapódni a forró levesben – hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és készen is vagyunk.

Friss kaporral meghintve tálaljuk; aki szeretne, csipetkét is főzhet bele. Nyáron lehűtve is nagyon finom.

Megjegyzés: a zöldségalaplevet mi mindig a húslevesnek szánt zöldségek héjából készítjük.

Az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Tejfölös tökleves című cikk borítóképe

Tejfölös tökleves

2022. 10. 05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Póréhagymaleves egyszerűen című cikk borítóképe

Póréhagymaleves egyszerűen

2019. 02. 25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…