Főzünk

Citromos zselé – limonlu pelte

Citromos zselé – limonlu pelte című cikk borítóképe
2024. 12. 05. | Nagyillés János
A gyümölcsléből készült zselék nagyon népszerűek Törökországban. Nagyillés János most a citromos változatot mutatja meg nekünk a Török örömök 47. részében…

Az oszmán konyha legkönnyebb édességei a gyümölcslevekből készült zselék (pelte) voltak, a keményítővel zselésített gyümölcsleveket napközben, frissítőként szolgálták fel. Ráadásul nemcsak gyümölcsléből, hanem fűszerekkel vagy virágokkal illatosított vízből is készítették őket. Törökországban számtalan citrusféle terem, ezért mostanában főleg ebből készítik, de ki lehet próbálni bármilyen gyümölcs frissen facsart levével. A citrusos fajtákat így, szilveszter közeledtével akár másnaposság ellen is be lehet készíteni a hűtőnkbe.

Hozzávalók (6-8 főre):

  • 1300 ml víz
  • 5 citrom leve
  • 250 g cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 g keményítő – az összesen 1300 ml vízből kivett 200 ml vízben feloldva

Elkészítése:

1.A recept egyszerűbb már nem is lehetne. A citromok levét kifacsarjuk, a lébe reszeljük az egyik citrom kezeletlen héját, majd hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, és forralni kezdjük.

2. Az 1300 ml vízből kivett 2 dl-ben feloldjuk a keményítőt, és félretesszük.

3.A citromleves keveréket pár percig forraljuk, majd hozzákeverjük a keményítőt, és amikor újra felforrt, azonnal tálkákba és poharakba töltjük.

4.A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és citromfűvel vagy mentával, de izgalmas ízkombinációt ad némi szeletelt mandula, pisztácia vagy mazsola is.

5.A teljes dermedésig a hűtőbe tesszük, és hidegen kínáljuk.

Borsmenta-tipp 1: mivel a zselé alapverziója kizárólag citromból készül, az íze édes-savanyú. Ha valaki szelídíteni szeretné, egy-két citromot nyugodtan cseréljen ki ugyanannyi, kisebb narancsra.

Borsmenta-tipp 2: a zselénk gluténmentes lesz, ha búzakeményítő helyett rizs- vagy kukoricakeményítőt használunk.


Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény című cikk borítóképe

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény

2024. 11. 28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész
A kalburabastı nevű sütemény Görögországban és a Balkánon is ismert, de az eredeti változatát már az első nyomtatott török szakácskönyvben megtaláljuk. Ezt a receptet mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 46. részében…
Főzünk
Lokma című cikk borítóképe

Lokma

2024. 11. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…
Főzünk
Török tökdesszert – balkabağı tatlısı című cikk borítóképe

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı

2024. 10. 31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 42. rész
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat 42. része szerint!
Főzünk
Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi című cikk borítóképe

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024. 10. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…
Főzünk
Karamelles puding című cikk borítóképe

Karamelles puding

2024. 10. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…