Lazacos piskótarolád
Fülöp Tímea nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt. Mostantól tehát időről időre fel fognak majd tűnni Fülöp Timi receptjei a Borsmentán. Bízunk benne, hogy a kedves olvasók szeretni fogják őket.
Íme az első, Timi saját történetével fűszerezve:
Egy nagyszabású karácsonyi családi ebédhez kerestem különleges recepteket, hiszen mi más vágya lehet egy huszonévesnek, mint bebizonyítani, hogy bezzeg ő is meg tud etetni anyukától, apukától kezdve a párja szülein keresztül a szomszéd kutyáig bárkit!
Ekkor futottam rá millió csodás receptre, amelyekből lopkodva megalkottam a saját csodás lazacroládomat, de én csak úgy hívom, hogy füstölt lazacos, fetás-hagymás-cukkinis sós piskótatekercs.
Nos, hadd szóljon!
Hozzávalók – a piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 kisebb cukkini
- só
- csipet cukor
Hozzávalók – a töltelékhez:
- 20 dkg füstölt lazac (szeletelt/pürésített)
- 20 dkg feta sajt
- 3 púpos evőkanál tejföl
- 2 szál újhagyma
- petrezselyem, ízlés szerint

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A cukkinit megmossuk, héjastól vagy hámozva lereszeljük, majd lesózzuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és ugyanannyi cukorral kemény habbá verjük (ez már ismerősen hangzik, nem igaz?), a sárgáját pedig összekeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit, együtt a levével.
4. A két masszát óvatosan összedolgozzuk, és egy klasszikus piskótaállagú keveréket kell kapnunk. (Legalábbis remélhetőleg.)
5. A 26x37 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük, és mehet a massza bele. 20 perc, és voilá! Kész!
6. A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk-keverjük, akár apróra vágva, akár egy kis turmixgéppel hozzásegítve – kinek hogy tetszik –, majd betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy elkészüljön a piskótánk.
7. Várakozás közben elfogyasztunk egy pohár vörös- vagy akár fehérbort. Vagy rozét. A lazacnak mindegy, mit iszunk – legalábbis egyelőre. (Ez természetesen elhagyható.)
8. Ping! Ha szép aranybarnára sült a piskóta – de az se baj, ha egy kicsit megégett –, kivesszük, és egy tiszta konyharuhára borítjuk.
9. A másik kezünkkel már a hűtő ajtaját nyitjuk, és a tölteléket egyenletesen rákenjük a forró piskótára, majd a konyharuha segítségével azonnal fel is tekerjük.
Hagyjuk hűlni. Sokáig. Majd a hűtőbe tesszük. Ott is hagyjuk nagyjából 1-2 órán át.
10. Kivesszük, felvágjuk, tálaljuk! Bárhogy, ahogyan csak jólesik.
Egészségükre!
Timi tippjei:
- ha a töltelék túl sűrű, néhány evőkanál görög joghurt megoldja a gondot, és még különlegesebbé is teszi az ízeket;
- ha a lazac sózott, akkor a töltelékhez semmiképp se adjunk több sót, hiszen a feta sajtban is van elég;
- a hagyományos recept szerint a kisült piskótát nedves konyharuhára kell fektetni, és úgy feltekerni, majd megvárni, míg kihűl, de mindenki hihet nekem: nyugodtan mehet a forró tésztára a hideg töltelék, nem lesz semmi baj;
- tökkel is meg lehet csinálni, a cukkini csak menőbben hangzik, az íze ugyanaz, meg amúgy is testvérek;
- én egymagam is meg tudok enni egy egész tekercset, de az adag reálisan 4 főnek elég.
Télen-nyáron, egyszerű és nagyszerű, hajrá!