Vissza

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás

2024.03.21. | Nagyillés János
A çılbır tulajdonképpen buggyantott tojás fűszeresjoghurt-ágyon, ízesített vajjal leöntve. Ezt kínálja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 17. részében…


A çılbır a török buggyantott tojás – az elterjedtsége miatt çıpıl és çırpır néven is ismerik. A most elkészített módon Ahmed Vefik pasa 1876-ban írt Lehce-ı Osmani című könyvében jelent meg, çıpıl néven. Az első nyomtatott török szakácskönyvben, a Melceü't-Tabbâhînben hasonló módon, csak vöröshagymaágyon tálalják. Több regionális konyha is a magáénak tekinti, például a szaloniki török konyha, ahol hagymával, olajjal és paradicsompürével készül, valamint az erzurumi konyha is. Ez utóbbira a szabadalmat a Török Szabadalmi és Védjegyhivatal 2023. augusztus 3-án jegyezte be, és a mi tokaji borunkhoz hasonlóan levédte az „erzurumi” elnevést. Ebből is látható a çılbır stratégiai fontossága és az, hogy ezt a fogást illik komolyan venni.
 
Elöljáróban annyit, hogy az illusztráción látható „példányt” saját magamnak készítettem, én pedig reggelire simán megeszem egy négy-öt tojásos rántottát, ezért készítettem magamnak három tojásból. Mivel a çılbırt személyenként külön-külön kell szervírozni, mert a tojássárgája folyékony, a receptet egy tojással és egy személyre írom.

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
 
Hozzávalók egy személyre:
a joghurtágyhoz
 
1 kis kiszerelésű (150 g) normál joghurt
ehhez 3 evőkanál görög joghurt
ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma
petrezselyem

 
1 tojás
a főzővízbe egy csapott evőkanál só és egy evőkanál ecet
 
a vajas öntethez
2 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál pul biber (csilipehely – ha nincs, édes vagy csípős magyar paprikával helyettesíthető)
 
Çılbır, vagyis török buggyantott tojás - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész

Elkészítése:

 
1. Első lépésként készítsük elő egy alkalmas nagyságú lapos tányérra a joghurtágyat. A joghurtot sóval, finomra vágott petrezselyemmel és áttört fokhagymával elkeverjük, majd a tányéron egyenletes rétegben elsimítjuk.
 
2. Előkészítjük a vajat: 2 evőkanálnyi vajat olvasztunk, hozzátesszük a csilipelyhet, megfuttatjuk, majd levesszük a tűzről, de melegen tartjuk, mert a vaj könnyen megdermed. A vajhoz a tojás főzővizéből is teszünk egy kanálnyit, hogy kezelhetőbb legyen.

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
 
3. Ha ez a kettő kész, tapadásmentes serpenyőbe bőséges mennyiségű vizet teszünk, felforraljuk, hozzáadjuk a sót és ecetet. Forrás után levesszük a lángot, hogy a víz ne lobogjon, és óvatosan, közelről és lassan beleeresztjük a forró vízbe a tojást. Ha többet készítünk egyszerre, használjunk akkora serpenyőt, hogy a vízbe ütött tojások ne érjenek össze egymással. A fehérje gyorsan elkezd kicsapódni, a sárgájára pedig egy kanállal meregethetünk forró vizet. Ha a sárgáját fedő réteg is fehér, és a tojás állaga stabil, alányúlunk egy lyukacsos lapátkanállal, kicsit lecsepegtetjük és a joghurtágyra fektetjük. Meglocsoljuk a melegen tartott folyékony vajjal, és ízlés szerinti kenyérfélével vagy pirítóssal és tetszés szerinti zöldségekkel és olajbogyóval tálaljuk.
 
Çılbır, vagyis török buggyantott tojás - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész

Figen barátnőm kiegészítése, mely az ő szülővárosa, Adana kulináris hagyományát tükrözi: vaj helyett használhatunk olíva- vagy napraforgóolajat is. Ott az aprított petrezselymet nem keverik a joghurtba, csak szórásra használják.

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész

A másik megjegyzés: a receptem török forrása, Jusuf mester petrezselyem helyett mentával is ajánlja.
 
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024.02.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024.02.15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkés…
Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası

2024.03.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024.03.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)