Vissza
Főzünk

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás című cikk borítóképe
2024. 03. 21. | Nagyillés János
A çılbır tulajdonképpen buggyantott tojás fűszeresjoghurt-ágyon, ízesített vajjal leöntve. Ezt kínálja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 17. részében…

A çılbır a török buggyantott tojás – az elterjedtsége miatt çıpıl és çırpır néven is ismerik. A most elkészített módon Ahmed Vefik pasa 1876-ban írt Lehce-ı Osmani című könyvében jelent meg, çıpıl néven. Az első nyomtatott török szakácskönyvben, a Melceü't-Tabbâhînben hasonló módon, csak vöröshagymaágyon tálalják. Több regionális konyha is a magáénak tekinti, például a szaloniki török konyha, ahol hagymával, olajjal és paradicsompürével készül, valamint az erzurumi konyha is. Ez utóbbira a szabadalmat a Török Szabadalmi és Védjegyhivatal 2023. augusztus 3-án jegyezte be, és a mi tokaji borunkhoz hasonlóan levédte az „erzurumi” elnevést.Ebből is látható a çılbır stratégiai fontossága és az, hogy ezt a fogást illik komolyan venni.

Elöljáróban annyit, hogy az illusztráción látható „példányt” saját magamnak készítettem, én pedig reggelire simán megeszem egy négy-öt tojásos rántottát, ezért készítettem magamnak három tojásból. Mivel a çılbırt személyenként külön-külön kell szervírozni, mert a tojássárgája folyékony, a receptet egy tojással és egy személyre írom.

Hozzávalók egy személyre:
a joghurtágyhoz

1 kis kiszerelésű (150 g) normál joghurt
ehhez 3 evőkanál görög joghurt
ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma
petrezselyem

1 tojás
a főzővízbe egy csapott evőkanál só és egy evőkanál ecet

a vajas öntethez
2 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál pul biber (csilipehely – ha nincs, édes vagy csípős magyar paprikával helyettesíthető)



Elkészítése:

1. Első lépésként készítsük elő egy alkalmas nagyságú lapos tányérra a joghurtágyat. A joghurtot sóval, finomra vágott petrezselyemmel és áttört fokhagymával elkeverjük, majd a tányéron egyenletes rétegben elsimítjuk.

2. Előkészítjük a vajat: 2 evőkanálnyi vajat olvasztunk, hozzátesszük a csilipelyhet, megfuttatjuk, majd levesszük a tűzről, de melegen tartjuk, mert a vaj könnyen megdermed. A vajhoz a tojás főzővizéből is teszünk egy kanálnyit, hogy kezelhetőbb legyen.

3. Ha ez a kettő kész, tapadásmentes serpenyőbe bőséges mennyiségű vizet teszünk, felforraljuk, hozzáadjuk a sót és ecetet. Forrás után levesszük a lángot, hogy a víz ne lobogjon, és óvatosan, közelről és lassan beleeresztjük a forró vízbe a tojást. Ha többet készítünk egyszerre, használjunk akkora serpenyőt, hogy a vízbe ütött tojások ne érjenek össze egymással. A fehérje gyorsan elkezd kicsapódni, a sárgájára pedig egy kanállal meregethetünk forró vizet. Ha a sárgáját fedő réteg is fehér, és a tojás állaga stabil, alányúlunk egy lyukacsos lapátkanállal, kicsit lecsepegtetjük és a joghurtágyra fektetjük. Meglocsoljuk a melegen tartott folyékony vajjal, és ízlés szerinti kenyérfélével vagy pirítóssal és tetszés szerinti zöldségekkel és olajbogyóval tálaljuk.

Figen barátnőm kiegészítése, mely az ő szülővárosa, Adana kulináris hagyományát tükrözi: vaj helyett használhatunk olíva- vagy napraforgóolajat is. Ott az aprított petrezselymet nem keverik a joghurtba, csak szórásra használják.

A másik megjegyzés: a receptem török forrása, Jusuf mester petrezselyem helyett mentával is ajánlja.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…