Édeskömény tejszínnel
Már az ókori egyiptomiak is… Bizony! Már ők is ismerték az édesköményt, akárcsak az indiaiak és a kínaiak. Gazdaságos, hiszen gumóját, levelét és magját egyaránt jól tudjuk használni a konyhában, ráadásul számos jótékony hatása van. A mag segíti az emésztést és megakadályozza a kellemetlen puffadást, a gumó pedig rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Találunk benne magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, mangánt, valamint A-, B- és C-vitamint is.
Csodálatos, jellegzetesen ánizsos illatát az ánizsaldehid adja, de bizony van, aki éppen emiatt nem szereti. Az édeskömény legalább annyira megosztó, mint a friss koriander, ezért ha vendégeknek készítenénk, tanácsos előbb kideríteni, hogy a meghívottak hogyan viszonyulnak hozzá.
Az édeskömény gumójából készült krémleves receptjét már megmutattuk a Borsmenta olvasóinak, most pedig egy finom köretet készítettünk belőle, ami halakhoz és csirkehúsos ételekhez illik legjobban, de akár egy jó ebéd is lehet belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édesköménygumó, a levelével együtt
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma, áttörve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 zöldhagyma, karikára vágva, a zöld részével együtt
- ½ dl főzőtejszín
- só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:
1.Az édesköménygumókat megmossuk, a kaporra emlékeztető leveleket levágjuk és félretesszük, a többi részét – a nem fás szárral együtt – 2-3 mm-es karikára vágjuk.
2.Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és dinsztelni kezdjük rajta az édesköménykarikákat.
3.Közben időnként keverjük meg, nehogy leégjen. 2-3 perc múlva dobjunk rá egy kis sót, adjuk hozzá az áttört fokhagymát és a felkarikázott hagymát, keverjük össze, és lefedve dinszteljük tovább.
4.Ha már minden összetevő puhulni kezd, mehet hozzá a tejszín. Azzal is összeforgatjuk, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és már készen is vagyunk. Az a jó, ha a tejszínt teljesen beszívja a zöldség, és az étel egy kicsit szottyos, de leve nincs.
Melegen, frissen őrölt borssal, az édeskömény leveleivel díszítve tálaljuk.
Mi a sütőben sült aranydurbincs mellé kínáltuk, és egy pohár hárslevelűt töltöttünk hozzá.