Vissza
Főzünk

Édeskömény tejszínnel

Édeskömény tejszínnel című cikk borítóképe
2023. 10. 31. | Szabó Edit
Ez az édesköményes fogás halakhoz és csirkés ételekhez ideális köret, de akár főételnek is beillik. Az íze különleges, az illata fenséges…

Már az ókori egyiptomiak is… Bizony! Már ők is ismerték az édesköményt, akárcsak az indiaiak és a kínaiak. Gazdaságos, hiszen gumóját, levelét és magját egyaránt jól tudjuk használni a konyhában, ráadásul számos jótékony hatása van. A mag segíti az emésztést és megakadályozza a kellemetlen puffadást, a gumó pedig rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Találunk benne magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, mangánt, valamint A-, B- és C-vitamint is.

Csodálatos, jellegzetesen ánizsos illatát az ánizsaldehid adja, de bizony van, aki éppen emiatt nem szereti. Az édeskömény legalább annyira megosztó, mint a friss koriander, ezért ha vendégeknek készítenénk, tanácsos előbb kideríteni, hogy a meghívottak hogyan viszonyulnak hozzá.
Az édeskömény gumójából készült krémleves receptjét már megmutattuk a Borsmenta olvasóinak, most pedig egy finom köretet készítettünk belőle, ami halakhoz és csirkehúsos ételekhez illik legjobban, de akár egy jó ebéd is lehet belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes édesköménygumó, a levelével együtt
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma, áttörve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 zöldhagyma, karikára vágva, a zöld részével együtt
  • ½ dl főzőtejszín
  • só, bors, ízlés szerint



Elkészítése:

1.Az édesköménygumókat megmossuk, a kaporra emlékeztető leveleket levágjuk és félretesszük, a többi részét – a nem fás szárral együtt – 2-3 mm-es karikára vágjuk.

2.Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és dinsztelni kezdjük rajta az édesköménykarikákat.

3.Közben időnként keverjük meg, nehogy leégjen. 2-3 perc múlva dobjunk rá egy kis sót, adjuk hozzá az áttört fokhagymát és a felkarikázott hagymát, keverjük össze, és lefedve dinszteljük tovább.

4.Ha már minden összetevő puhulni kezd, mehet hozzá a tejszín. Azzal is összeforgatjuk, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és már készen is vagyunk. Az a jó, ha a tejszínt teljesen beszívja a zöldség, és az étel egy kicsit szottyos, de leve nincs.

Melegen, frissen őrölt borssal, az édeskömény leveleivel díszítve tálaljuk.
Mi a sütőben sült aranydurbincs mellé kínáltuk, és egy pohár hárslevelűt töltöttünk hozzá.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Somlói Apátsági Pince: Hárslevelű 2019 című cikk borítóképe

Somlói Apátsági Pince: Hárslevelű 2019

2023. 10. 11. | Szabó Edit
A Somlói Apátsági Pince 2019-es hárslevelűje boldogító bor, az embernek mosolyogni támad kedve tőle…
Főzünk
Aranydurbincs sütőben című cikk borítóképe

Aranydurbincs sütőben

2023. 10. 10. | Szabó Edit
A hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, mégsem eszünk belőle eleget. Ezt az aranydurbincsot könnyű elkészíteni, és mivel sütőben sül, a konyhát sem kell fél napon át szellőztetni utána…
Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Édeskömény-krémleves című cikk borítóképe

Édeskömény-krémleves

2021. 12. 20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Farkassügér sütőben című cikk borítóképe

Farkassügér sütőben

2021. 04. 02. | Szabó Edit
Könnyen, gyorsan elkészíthető, látványos és nagyon finom. A tepsiben sült farkassügér titka az egyszerűségében rejlik…