Vissza
Főzünk

Sütőtökös galette

Sütőtökös galette című cikk borítóképe
2025. 03. 17. | Szabó Edit
Ez a sós-édes sütőtökös sütemény az egyszerűség kedvéért készen kapható leveles tésztából készül. Különleges, látványos és nagyon finom…

Van, aki imád tésztákat készíteni, és mindig van is egy adag a mélyhűtőjében – minden eshetőségre. Ez a galette természetesen házilag gyúrt tésztából a legfinomabb, de azért megteszi a boltban vásárolt is. Mi most ez utóbbi utat jártuk, de az eredmény így is meggyőző volt.

Hozzávalók:

  • 1 kanadai sütőtök hengeres része, hámozva, felkarikázva, félbevágva
  • 1 nagy sárgarépa, hámozva, felkarikázva
  • 2 bionarancs reszelt héja és leve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 szál zöldhagyma, felkarikázva
  • 125 g mascarpone
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld – vagy koriander annak, aki szereti
  • só, bors, ízlés szerint
  • durvára vágott mogyoró, fekete szezámmag a tetejére
  • 1 csomag boltban kapható leveles tészta



Elkészítése:

1.A sütőt melegítsük elő 200 fokosra.

2.Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és fektessük rá a leveles tésztát.

3.A zöldségeket készítsük elő, hámozzuk meg, karikázzuk fel, tegyük félre felhasználásig. A petrezselyem (koriander) felét vágjuk gorombára, a másik feléről szedjük le a leveleket, és tegyük félre a díszítéshez.

4.Keverjük a mascarponéhoz a narancslé és a méz felét, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldhagymát, a durvára vágott petrezselymet, dolgozzuk össze, és kenjük meg vele a leveles tésztát úgy, hogy a szélén körben hagyjunk meg egy 3-4 cm-es sávot.

5. A mascarponés rétegre kerülnek a félkarikára vágott sütőtökszeletek, valamint a sárgarépa-karikák, egyenletesen elosztva.

6.A maradék narancslevet keverjük össze a maradék mézzel, és a levet csorgassuk a zöldségekre, majd a tészta üresen maradt peremét hajtsuk rá a töltelék szélére.

7. A tojást verjük fel, kenjük meg vele a tésztát, szórjuk meg a tetejét durvára vágott mogyoróval és fekete szezámmaggal majd tegyük a süteményt a sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Akkor jó, ha a széle megpirul.

8.Hagyjuk egy kicsit kihűlni, és a félretett petrezselyem- vagy korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Pezsgővel vagy késői szüretelésű édes borral tökéletes párt alkot.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sütőtöksaláta című cikk borítóképe

Sütőtöksaláta

2024. 09. 23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…
Főzünk
Sütőtökös gnocchi című cikk borítóképe

Sütőtökös gnocchi

2023. 12. 04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Tesztelünk
Dobogó Pincészet: Mylitta 2017 című cikk borítóképe

Dobogó Pincészet: Mylitta 2017

2019. 12. 08. | Szabó Edit
A szerelmesek bora. A névadó nem más, mint Ady Endre, aki egykor verseiben Mylittának szólította a pincészet tulajdonosának nagynénjét, Zwack Máriát. A történet csodaszép, a bor nemkülönben…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...