Főzünk

Tavaszi spárgaleves

Tavaszi spárgaleves című cikk borítóképe
2020. 05. 25. | Szabó Edit
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…

Az igen praktikus krémlevessel szemben ez a tavaszi változat csak friss spárgából készíthető, így kizárólag szezonban főzhetjük, de akkor szinte naponta. Gyors, egyszerű és megunhatatlan.

Hozzávalók:

  • 1 csokor zöldspárga
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 csapott kávéskanál cukor (elhagyható)
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dl húsleves (kockából is készülhet)
A galuskához:
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 púpozott evőkanál liszt

Elkészítése:

1. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a petrezselymet gorombára vágjuk.

2. A spárgát megmossuk, eltörjük, ahol hagyja magát. Az alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és egy leveskockával feltesszük főni (ha van húslevesünk, abban főzzük), a rügyeket levágjuk és félretesszük, a középső részt pedig 1 cm-es darabokra szeleteljük.

3. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket, dobunk rá egy kis sót, hogy levet eresszen, és félpuhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a spárgát, összeforgatjuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban. Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet, belekeverjük a cukrot, és megfőzzük.

4. Amíg a leves fő, felütjük a tojást, rádobjuk a csipetnyi sót, rákanalazzuk a lisztet, és összekeverjük. Sűrű nokedlitésztát kapunk.

5. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levesbe szaggatjuk a nokedlit. Nyugodtan lehet kiskanállal, nem baj, ha egy kicsit nagyobbak, és az sem, ha nem egyformák. Ez a kézzel készült galuska bája.

6. Ha beleszaggattuk a nokedlit, rádobjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a spárgacsúcsokat, még egy-két percig főzzük, és ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére, el is készült a leves.

Forrón tálaljuk, nem kell hozzá semmi. Ínyencek azért egy-két karika csípős paprikát vághatnak bele.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019. 06. 11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Spárgakrémleves című cikk borítóképe

Spárgakrémleves

2019. 05. 20. | Klich Zsuzsa
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asztalra kerülhet, hiszen most van szezonja…
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Főzünk
Éljen a spárgaszezon! című cikk borítóképe

Éljen a spárgaszezon!

2018. 05. 30. | Szabó Edit
A szezonja áprilistól júliusig tart, a kalóriatartalma alacsony, ám a tápanyagtartalma magas, sok benne a kálium, az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a folsav, természetes afrodiziákum, ráadásul finom is. Igen, ez mind a spárga!
Főzünk
Túrónudli spárgákkal című cikk borítóképe

Túrónudli spárgákkal

2017. 05. 29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…