Főzünk

Nyári karalábéleves

Nyári karalábéleves című cikk borítóképe
2022. 07. 29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…

A legjobb persze az, amikor az ember kisétál a kertbe, felhúz néhány szál sárgarépát, fehérrépát a zöldjével együtt, kiás egy-két fej karalábét, aztán azon frissiben megtisztít mindent, és fél óra múlva az asztalon gőzölög a leves. Akinek nincs kiskertje, az kénytelen az alapanyagokat a piacon vagy a zöldségesnél beszerezni, de szerencsére ebben a levesben nincs semmi extra, mindenhez könnyedén hozzájuthatunk.

A nyári zöldséglevesekben az a jó, hogy amíg az ember tisztítja a répát, a karalábét, mindig le is vág magának egy-egy kis darabot, hogy megkóstolja, mert ezeknek a zöldségeknek „gyerekkoríze” van. Nagyanyám is mindig a kezembe adott egy darabka répát, mert hiszen köztudomású, hogy aki abból sokat eszik, megtanul fütyülni. És fütyülni tudni kellett, mert az volt az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna a faluban, a barátoknak mindig volt saját füttyjele, azzal hívták egymást játszani.

Nyári zöldséglevest tehát nem csupán azért főzünk, mert finom, hanem mert amíg készül, az ember a múltba révedhet egy kicsit. Én most ezzel a karalábélevessel nyomtam be a nosztalgiagombot, és nagyon jólesett.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 fej közepes méretű karalábé
  • 3 szál közepes méretű sárgarépa
  • 2 szál kisebb fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld, rusztikusra vágva
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • só, ízlés szerint
A galuskához:
  • 1 tojás
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 1 csipet só

Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat karikára, a karalábét nagyjából 1x1 cm-es kockára vágjuk.

2.Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a répákat, kicsit megsózzuk, és néhány percig fedő alatt pároljuk. Ha már kezd puhulni, mehet hozzá a karalábé is. Hintsük meg a petrezselyem harmadával, forgassuk össze, és pároljuk tovább.

3.Amikor a zöldségek már félig megpuhultak, öntsük fel annyi vízzel, hogy kétszer ellepje, és fedő alatt főzzük tovább.

4.Közben összeállítjuk a nokedlit. A tojást kis tálba ütjük, megsózzuk, hozzákanalazzuk a lisztet, és sűrű tésztává keverjük.

5.Amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák, a galuskát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és amikor feljöttek a felszínre, készen is vagyunk. Én ilyenkor hintem rá a második harmad petrezselyemzöldet, és még egy percig főzöm.

Forrón, egy kanálnyi tejföllel tálaljuk, és a tányérban adjuk hozzá a petrezselyem harmadik harmadát.

Megjegyzés: a galuska el is maradhat, de ha ragaszkodunk a nagymama-féle recepthez, akkor kell bele.

Borsmenta-tipp 1.: aki szereti, a petrezselyem mellé egy kis finomra vágott kaprot is szórhat a levesbe.

Borsmenta-tipp 2.: a zöldség héját tegyük félre, és vigyük el közösségi komposztálóba. A vállalkozó szelleműek zöldségerőlevest is főzhetnek vele, de akkor hámozás előtt gondosan meg kell mosni.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Hideg lengyel céklaleves – chlodnik című cikk borítóképe

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021. 07. 09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
Főzünk
Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk
Hideg uborkaleves című cikk borítóképe

Hideg uborkaleves

2019. 09. 09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…
Főzünk
Ízletes nyári vacsora című cikk borítóképe

Ízletes nyári vacsora

2019. 07. 15. | Klich Zsuzsa
Zsenge főtt kukorica, friss saláta, zöldfűszerek, könnyű fetasajt – a meleg nyári napokon nem is kívánunk ennél komolyabb vacsorát…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…