Nyári karalábéleves

2022.07.29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…


A legjobb persze az, amikor az ember kisétál a kertbe, felhúz néhány szál sárgarépát, fehérrépát a zöldjével együtt, kiás egy-két fej karalábét, aztán azon frissiben megtisztít mindent, és fél óra múlva az asztalon gőzölög a leves. Akinek nincs kiskertje, az kénytelen az alapanyagokat a piacon vagy a zöldségesnél beszerezni, de szerencsére ebben a levesben nincs semmi extra, mindenhez könnyedén hozzájuthatunk.



A nyári zöldséglevesekben az a jó, hogy amíg az ember tisztítja a répát, a karalábét, mindig le is vág magának egy-egy kis darabot, hogy megkóstolja, mert ezeknek a zöldségeknek „gyerekkoríze” van. Nagyanyám is mindig a kezembe adott egy darabka répát, mert hiszen köztudomású, hogy aki abból sokat eszik, megtanul fütyülni. És fütyülni tudni kellett, mert az volt az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna a faluban, a barátoknak mindig volt saját füttyjele, azzal hívták egymást játszani.

Nyári zöldséglevest tehát nem csupán azért főzünk, mert finom, hanem mert amíg készül, az ember a múltba révedhet egy kicsit. Én most ezzel a karalábélevessel nyomtam be a nosztalgiagombot, és nagyon jólesett.


 
Hozzávalók (4 személyre):
  • 2 fej közepes méretű karalábé
  • 3 szál közepes méretű sárgarépa
  • 2 szál kisebb fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld, rusztikusra vágva
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • só, ízlés szerint
A galuskához:
  • 1 tojás
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 1 csipet só


 
Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat karikára, a karalábét nagyjából 1x1 cm-es kockára vágjuk.

2. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a répákat, kicsit megsózzuk, és néhány percig fedő alatt pároljuk. Ha már kezd puhulni, mehet hozzá a karalábé is. Hintsük meg a petrezselyem harmadával, forgassuk össze, és pároljuk tovább.

3. Amikor a zöldségek már félig megpuhultak, öntsük fel annyi vízzel, hogy kétszer ellepje, és fedő alatt főzzük tovább.

4. Közben összeállítjuk a nokedlit. A tojást kis tálba ütjük, megsózzuk, hozzákanalazzuk a lisztet, és sűrű tésztává keverjük.

5. Amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák, a galuskát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és amikor feljöttek a felszínre, készen is vagyunk. Én ilyenkor hintem rá a második harmad petrezselyemzöldet, és még egy percig főzöm.

Forrón, egy kanálnyi tejföllel tálaljuk, és a tányérban adjuk hozzá a petrezselyem harmadik harmadát.

 

Megjegyzés: a galuska el is maradhat, de ha ragaszkodunk a nagymama-féle recepthez, akkor kell bele.

Borsmenta-tipp 1.: aki szereti, a petrezselyem mellé egy kis finomra vágott kaprot is szórhat a levesbe.

Borsmenta-tipp 2.: a zöldség héját tegyük félre, és vigyük el közösségi komposztálóba. A vállalkozó szelleműek zöldségerőlevest is főzhetnek vele, de akkor hámozás előtt gondosan meg kell mosni.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Ízletes nyári vacsora

2019.07.15. | Klich Zsuzsa
Zsenge főtt kukorica, friss saláta, zöldfűszerek, könnyű fetasajt – a meleg nyári napokon nem is kívánunk ennél komolyabb vacsorát…  
Főzünk

Hideg uborkaleves

2019.09.09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…
Főzünk

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020.12.08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021.07.09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (29) balassa bor (4) balaton (92) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (18) borvendéglő (5) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (56) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (4) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (20) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (80) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (120) tokaj (140) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (51) utazási tippek (10) utazunk (26) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)