Vissza

Tavuklu siron – csirketorta

2024.06.27. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 29. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.


A török konyha a sironok számos változatát ismeri – az egyiket szabadalmaztatták is –, de mivel kissé macerás elkészíteni, kevesen vállalkoznak rá házilag. Én viszont találtam egy olyan verziót, ami autentikus, és ha van rétestésztánk, tulajdonképpen egészen jól kivitelezhető. Az íze remek, ezért megéri a fáradságot.
 
A rétestésztán kívül az alaphoz szükségünk lesz egy 24-25 centiméter átmérőjű, kicsatolható falú tortaformára is.

Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
 
Hozzávalók:
 
A raguhoz:
  • 0,5 kg csirkemell- vagy csirkecombfilé, csíkokra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2-3 kápia paprika, szeletelve
  • fűszerek: 1 teáskanál csilipehely (sima édesnemes őrölt paprika is lehet, akkor nem csípős), 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, só
  • 2 evőkanál étolaj
 
A szószhoz:
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 dl paradicsomsűrítmény
  • fűszerek: 1 teáskanál csilipehely (sima édesnemes őrölt paprika is lehet, akkor nem csípős), 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, só (ugyanaz, mint a húsé, még egyszer)
  • 5 dl csirkehúsleves vagy 1 húsleveskockából készült alaplé
  • 3 evőkanál étolaj
 
A joghurthoz:
  • 6 evőkanál görög joghurt
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
 Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész


Elkészítése:
 
1. A raguhoz a finomra vágott hagymát a felhevített étolajon pirítani kezdjük, és közben belereszeljük a fokhagymát. Ha a hagyma fonnyadni kezd, hozzáadjuk a felcsíkozott csirkehúst, és lassan sütjük-pirítjuk. Közben hozzáadjuk az előkészített fűszereket és a teáskanálnyi cukrot.
 
2. Amikor a csirke már majdnem kész, mellédobjuk a felszeletelt kápia paprikát és a csirkével együtt pirítjuk. (Ha szeretjük a csípőset, az egyik paprika lehet csípős zöldpaprika is.)

Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
 
3. Amíg a ragu készül, az áttört fokhagymát hozzákeverjük a görög joghurthoz, és félretesszük.
 
4. A szószhoz az olajat felhevítjük egy serpenyőben, beledobjuk a fűszereket és az áttört fokhagymát, összemelegítjük, majd felengedjük a sűrített paradicsommal. Egy teáskanál cukrot is adunk hozzá. Mikor forrni kezd, kiveszünk belőle 3 evőkanállal (ez kell majd a sült tésztára terített joghurt tetejére), a maradékot pedig felöntjük a húslevessel, összeforraljuk és félretesszük.
 
Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész

5. A rétestésztát laponként feltekerjük, majd akkora darabokra vágjuk, amilyen magas a tortaformánk, mínusz 2 cm. A tortaformában egymás mellé állítva, 180 fokon, légkeverés nélkül ropogósra sütjük.

Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
 
6. Ha megpirult a tészta, azon melegében rákanalazzuk a fűszeres paradicsomszószt és ezzel tovább sütjük úgy 10 percig, míg újra ropogós lesz – majd bekenjük a fokhagymás joghurttal, a tetejére adagoljuk a félretett 3 evőkanál paradicsomszószt, végül ráhalmozzuk a csirkeragut, és ezzel kész is.
 
Forrón tálaljuk, a tárolás nem tesz neki jót. Távolítsuk el a tortaforma oldalát, és szeleteljük fel egy jó éles késsel.

Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
 
Borsmenta-tipp: az általam választott rétestészta-márka 9 lapos volt, ebből két csomag kellett a 24 centis tortaformához.

Tavuklu siron – csirketorta  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész

A képen látható módon kettőt-kettőt illesztünk össze, és – mintha egyetlen hosszú lap lenne – lazán, levegősre felcsavarjuk, majd ollóval akkora darabokra vágjuk, hogy ha a levágott darabot talpára állítva a tortaformába tesszük, maradjon majd még hely a tetején a ragunak.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk

Csirkés csicseriborsós piláf

2024.01.11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 7. rész
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a rece…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…
Főzünk

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024.03.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasókn…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 28. részében…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)