Főzünk

Tavuklu siron – csirketorta

Tavuklu siron – csirketorta című cikk borítóképe
2024. 06. 27. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 31. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.

A török konyha a sironok számos változatát ismeri – az egyiket szabadalmaztatták is –, de mivel kissé macerás elkészíteni, kevesen vállalkoznak rá házilag. Én viszont találtam egy olyan verziót, ami autentikus, és ha van rétestésztánk, tulajdonképpen egészen jól kivitelezhető. Az íze remek, ezért megéri a fáradságot.

A rétestésztán kívül az alaphoz szükségünk lesz egy 24-25 centiméter átmérőjű, kicsatolható falú tortaformára is.

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • 0,5 kg csirkemell- vagy csirkecombfilé, csíkokra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2-3 kápia paprika, szeletelve
  • fűszerek: 1 teáskanál csilipehely (sima édesnemes őrölt paprika is lehet, akkor nem csípős), 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, só
  • 2 evőkanál étolaj

A szószhoz:
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 dl paradicsomsűrítmény
  • fűszerek: 1 teáskanál csilipehely (sima édesnemes őrölt paprika is lehet, akkor nem csípős), 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, só (ugyanaz, mint a húsé, még egyszer)
  • 5 dl csirkehúsleves vagy 1 húsleveskockából készült alaplé
  • 3 evőkanál étolaj

A joghurthoz:
  • 6 evőkanál görög joghurt
  • 1 gerezd áttört fokhagyma

Elkészítése:

1. A raguhoz a finomra vágott hagymát a felhevített étolajon pirítani kezdjük, és közben belereszeljük a fokhagymát. Ha a hagyma fonnyadni kezd, hozzáadjuk a felcsíkozott csirkehúst, és lassan sütjük-pirítjuk. Közben hozzáadjuk az előkészített fűszereket és a teáskanálnyi cukrot.

2. Amikor a csirke már majdnem kész, mellédobjuk a felszeletelt kápia paprikát és a csirkével együtt pirítjuk. (Ha szeretjük a csípőset, az egyik paprika lehet csípős zöldpaprika is.)

3. Amíg a ragu készül, az áttört fokhagymát hozzákeverjük a görög joghurthoz, és félretesszük.

4. A szószhoz az olajat felhevítjük egy serpenyőben, beledobjuk a fűszereket és az áttört fokhagymát, összemelegítjük, majd felengedjük a sűrített paradicsommal. Egy teáskanál cukrot is adunk hozzá. Mikor forrni kezd, kiveszünk belőle 3 evőkanállal (ez kell majd a sült tésztára terített joghurt tetejére), a maradékot pedig felöntjük a húslevessel, összeforraljuk és félretesszük.

5. A rétestésztát laponként feltekerjük, majd akkora darabokra vágjuk, amilyen magas a tortaformánk, mínusz 2 cm. A tortaformában egymás mellé állítva, 180 fokon, légkeverés nélkül ropogósra sütjük.

6. Ha megpirult a tészta, azon melegében rákanalazzuk a fűszeres paradicsomszószt és ezzel tovább sütjük úgy 10 percig, míg újra ropogós lesz – majd bekenjük a fokhagymás joghurttal, a tetejére adagoljuk a félretett 3 evőkanál paradicsomszószt, végül ráhalmozzuk a csirkeragut, és ezzel kész is.

Forrón tálaljuk, a tárolás nem tesz neki jót. Távolítsuk el a tortaforma oldalát, és szeleteljük fel egy jó éles késsel.

Borsmenta-tipp: az általam választott rétestészta-márka 9 lapos volt, ebből két csomag kellett a 24 centis tortaformához.

A képen látható módon kettőt-kettőt illesztünk össze, és – mintha egyetlen hosszú lap lenne – lazán, levegősre felcsavarjuk, majd ollóval akkora darabokra vágjuk, hogy ha a levágott darabot talpára állítva a tortaformába tesszük, maradjon majd még hely a tetején a ragunak.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
Csirkés csicseriborsós piláf című cikk borítóképe

Csirkés csicseriborsós piláf

2024. 01. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 7. rész
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…