Vissza

Palócleves

2023.07.21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…


Az eredeti változat ürücombbal készül, bizonyos tájakon bárányhús kerül bele, manapság azonban nem könnyű bárányhoz jutni, így mi a sertéshúsos változatot készítjük rendszeresen.

Friss zöldbabbal az igazi, de használhatunk hozzá fagyasztottat is (mi is így tettünk most). Aki nem szereti a kaprot, petrezselyemzölddel is tálalhatja.

A hagyomány szerint a leves tejfölös habarással készül, vagyis sűrítésképpen a végén egy kanál liszt is kerül a tejfölbe, mi azonban soha nem teszünk bele lisztet, anélkül is éppen elég gazdag és sűrű.

Palócleves recept - borsmenta.hu
 

Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb (de lehet bárány- vagy borjúhús is)
  • 40 dkg zöldbab
  • 1 csokor kapor
  • ½ paradicsom
  • ½ zöldpaprika
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 közepes méretű krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, ízlés szerint
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
 Palócleves recept - borsmenta.hu

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát durvára, a hagymát és a kaprot finomra, a krumplit nagyobb, a paradicsomot és a paprikát kisebb kockára, a sárgarépát karikára, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

2. Egy nagyobb fazékban kevés zsiradékon (a hagyomány szerint zsír kell hozzá, de főzhetjük olajjal is) üvegesre pároljuk a hagymát. Dobjunk rá egy kis sót, hogy könnyebben levet engedjen, és használjunk alacsony hőfokot, nehogy megégjen. Ha már van egy kis leve, mehet bele a fokhagyma is.

3. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, dobjuk rá a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Alaposan lepirítjuk, majd két-három kanálnyi vizet adunk hozzá, és ismét lepirítjuk. Ha kész, mehet bele a hús, jól összekeverjük, megsózzuk, és megint lepirítjuk.

4. Felöntjük egy kevés vízzel (nagyjából 1 dl elég), és amikor felforr, rászórjuk a pirospaprikát és a köményt, beledobjuk a babérlevelet, és hagyjuk, hogy majdnem elforrja a levét. Közben néha keverjük meg. Öntsük fel nagyjából 1 liter vízzel vagy alaplével, és addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul.

5. Végül beletesszük a sárgarépát, a krumplit és a zöldbabot, és az egészet puhára főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.

6. A tejfölt egy tálban simára keverjük – aki lisztes habarással szeretné főzni, tegyen egy kanál lisztet a tejfölhöz. A kész levest lehúzzuk a tűzről, és egy keveset a tejfölbe kanalazunk belőle. Csomómentesre keverjük, majd adunk még hozzá a léből, és megint megkeverjük. Az így felmelegített tejfölt adjuk a leveshez (hőkiegyenlítéses módszer), és most mehet bele a kapor is.

7. Megvárjuk, hogy a leves a tejföllel együtt újra felforrjon, és már el is készült.
Friss kaporral meghintve tálaljuk.

Palócleves recept - borsmenta.hu

Megjegyzés: aki tovább szeretné gazdagítani, galuskát is főzhet bele.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Hideg padlizsánsaláta

2021.08.24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belől…
Főzünk

Szórós túrós süti

2021.09.28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárun…
Főzünk

Nyári karalábéleves

2022.07.29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk

Tejfölös tökleves

2022.10.05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022.11.09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023.04.27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (128) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (23) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (250) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (18) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)