Tejszínes kukorica-krémleves
Ezt a zsenge főtt kukoricából készült kukorica-krémlevest az egész család imádja, ráadásul rövid idő alatt az asztalra varázsolható…
Nyár végén vagy kora ősszel, amikor a piacon már elfogadható áron lehet csemegekukoricát kapni, mindig annyit veszek, hogy jusson belőle egy kevés a fagyasztóba is. A zsenge, szinte tejes szemeket persze főzés után azonnal lerágjuk a csutkáról, ami viszont egy kicsit nagyobb, dagibb, azt levágjuk vagy lemorzsoljuk, és mehet a fagyasztóba vagy a hűtőbe attól függően, hogy mikor vannak vele további terveink.
A fagyasztott csemegekukorica egész évben hozzáférhető és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Jó szolgálatot tesz, ha csilis babot, spanyol sült rizst, majonézes kukoricasalátát vagy esetleg tejszínes kukorica-krémlevest szeretnénk készíteni. Mi most az utóbbit választottuk, íme a recept:

Hozzávalók:
- 3 cső csemegekukorica vagy 40 dkg fagyasztott kukoricaszem (de a konzerv is jó)
- 2 dkg vaj
- 1 szál zöldhagyma vagy 1 kicsi vöröshagyma, finomra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma, áttörve
- 1,5 liter víz vagy alaplé
- 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
- 1,5 dl főzőtejszín
- só, bors, csilipehely, ízlés szerint

Elkészítése:
- Ha friss kukoricával dolgozunk, távolítsuk el a csuhét, a csöveket tegyük sós vízbe, és főzzük addig, míg a szemek meg nem puhulnak. Ez zsenge csemegekukorica esetében általában 25-30 percig tart. Ezt a műveletet elvégezhetjük a leves készítése előtt sok órával, vagy akár előző nap is. Ha a kukorica megfőtt, várjuk meg, hogy kihűljön, majd a szemeket vágjuk vagy morzsoljuk le a csutkáról.
- Ha fagyasztott kukoricával dolgozunk, vegyük ki a mélyhűtőből főzés előtt egy órával, hogy egy kicsit kiolvadjon.
- A vajat felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát. Adhatunk hozzá egy kis sót is, hogy levet engedjen. Amikor a hagyma már üveges, törjük bele a fokhagymát, és 2-3 percig együtt pároljuk tovább.
- Ha a hagyma megpárolódott, öntsük az edénybe a morzsolt kukoricát, keverjük össze a hagymákkal, és időnként megkeverve hagyjuk párolódni néhány percig.
- Engedjük fel az alaplével vagy a vízzel, sózzuk meg, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyem háromnegyedét, fedjük le, várjuk meg, hogy felforrjon, és főzzük 4-5 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük.
- Keverjünk a meleg levesből néhány kanálnyit a tejszínbe, majd az elegyet lassan, folyamatos keverés mellett csorgassuk vissza a levesbe.
- Tegyük vissza a tűzre, hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és már el is készült.
- Forrón, a maradék petrezselyemzölddel, ízlés szerint csilipehellyel, frissen őrölt borssal meghintve kínáljuk. Aki szereti, betétként adhat hozzá tökmagot, krutont, sajtkockákat, ropogósra pirított bacont vagy amit szeretne, de ezek nélkül is nagyon finom.

Borsmenta-tipp: a levest víz vagy alaplé helyett felengedhetjük krumpli vagy tészta főzővizével is. Ez egyrészt takarékos megoldás, másrészt további ízekkel gazdagítja az ételt.






