Főzünk

Tejszínes kukorica-krémleves

Tejszínes kukorica-krémleves című cikk borítóképe
2025. 12. 15. | Szabó Edit

Ezt a zsenge főtt kukoricából készült kukorica-krémlevest az egész család imádja, ráadásul rövid idő alatt az asztalra varázsolható…

Nyár végén vagy kora ősszel, amikor a piacon már elfogadható áron lehet csemegekukoricát kapni, mindig annyit veszek, hogy jusson belőle egy kevés a fagyasztóba is. A zsenge, szinte tejes szemeket persze főzés után azonnal lerágjuk a csutkáról, ami viszont egy kicsit nagyobb, dagibb, azt levágjuk vagy lemorzsoljuk, és mehet a fagyasztóba vagy a hűtőbe attól függően, hogy mikor vannak vele további terveink. 

A fagyasztott csemegekukorica egész évben hozzáférhető és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Jó szolgálatot tesz, ha csilis babot, spanyol sült rizst, majonézes kukoricasalátát vagy esetleg tejszínes kukorica-krémlevest szeretnénk készíteni. Mi most az utóbbit választottuk, íme a recept:

Hozzávalók:

  • 3 cső csemegekukorica vagy 40 dkg fagyasztott kukoricaszem (de a konzerv is jó)
  • 2 dkg vaj
  • 1 szál zöldhagyma vagy 1 kicsi vöröshagyma, finomra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma, áttörve
  • 1,5 liter víz vagy alaplé
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • só, bors, csilipehely, ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Ha friss kukoricával dolgozunk, távolítsuk el a csuhét, a csöveket tegyük sós vízbe, és főzzük addig, míg a szemek meg nem puhulnak. Ez zsenge csemegekukorica esetében általában 25-30 percig tart. Ezt a műveletet elvégezhetjük a leves készítése előtt sok órával, vagy akár előző nap is. Ha a kukorica megfőtt, várjuk meg, hogy kihűljön, majd a szemeket vágjuk vagy morzsoljuk le a csutkáról.
  2. Ha fagyasztott kukoricával dolgozunk, vegyük ki a mélyhűtőből főzés előtt egy órával, hogy egy kicsit kiolvadjon. 
  3. A vajat felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát. Adhatunk hozzá egy kis sót is, hogy levet engedjen. Amikor a hagyma már üveges, törjük bele a fokhagymát, és 2-3 percig együtt pároljuk tovább.
  4. Ha a hagyma megpárolódott, öntsük az edénybe a morzsolt kukoricát, keverjük össze a hagymákkal, és időnként megkeverve hagyjuk párolódni néhány percig. 
  5. Engedjük fel az alaplével vagy a vízzel, sózzuk meg, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyem háromnegyedét, fedjük le, várjuk meg, hogy felforrjon, és főzzük 4-5 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük.
  6. Keverjünk a meleg levesből néhány kanálnyit a tejszínbe, majd az elegyet lassan, folyamatos keverés mellett csorgassuk vissza a levesbe.
  7. Tegyük vissza a tűzre, hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és már el is készült.
  8. Forrón, a maradék petrezselyemzölddel, ízlés szerint csilipehellyel, frissen őrölt borssal meghintve kínáljuk. Aki szereti, betétként adhat hozzá tökmagot, krutont, sajtkockákat, ropogósra pirított bacont vagy amit szeretne, de ezek nélkül is nagyon finom.

Borsmenta-tipp: a levest víz vagy alaplé helyett felengedhetjük krumpli vagy tészta főzővizével is. Ez egyrészt takarékos megoldás, másrészt további ízekkel gazdagítja az ételt.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Reteklevél-krémleves című cikk borítóképe

Reteklevél-krémleves

2025. 12. 01. | Szabó Edit
A reteklevél-krémleves gyorsan elkészül, finom, olcsó, egészséges, és még a „zero waste” szemléletnek is tökéletesen megfelel. Aki egyszer megkóstolja, soha többé nem dobja ki a retek zsenge zöldjét…
Főzünk
Fűszeres céklakrémleves című cikk borítóképe

Fűszeres céklakrémleves

2025. 01. 06. | Szabó Edit
Ez az egyszerűen elkészíthető fűszeres céklaleves minden évszakban jólesik, de leginkább a hideg téli napokra ajánljuk…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Édeskömény-krémleves című cikk borítóképe

Édeskömény-krémleves

2021. 12. 20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…