Reteklevél-krémleves
Gyerekkoromban a zsenge retek levelét a kiscsirkéknek és a kiskacsáknak vágta össze gondosan nagyanyám. Aztán ahogy mentünk bele a tavaszba, és erősödtek a levelek, már a tyúkok is kaptak belőle, de két háborút megélt emberként bármennyire takarékos volt is a mama, a konyhában soha nem használta fel – ilyen praktikát tehát nem volt alkalmam ellesni tőle.
A háztartásokban egyre fontosabb szerepet kap a hulladékmentes gondolkodás, mi is igyekszünk erre vonatkozóan hasznos tanácsokkal szolgálni a Borsmenta magazin oldalain, ezért mindig örülök, ha jó ötlettel találkozom.
A retek levelét a piacon általában kérdés nélkül törik le egy laza mozdulattal az árusok, többségük ugyanis tudja, hogy úgyis a szemétben végezné – ők legalább elviszik a közeli komposztálóba. Szerencsére azonban egyre gyakrabban találkozunk olyan tudatos háziasszonyokkal, akik igyekeznek a vásárolt áru minden részét felhasználni egyrészt a takarékosság, másrészt a hulladékmentesség jegyében. Így kerül az asztalra a reteklevél is, ami ráadásul nagyon finom, és tele van mindenféle hasznos anyaggal. Vitaminokban (C és K), ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, magnézium) és rostokban gazdag, serkenti az emésztést és segít a szervezet méregtelenítésében.
A konyhában sokoldalúan felhasználható: a zsenge leveleket tehetjük szendvicsbe vagy salátába, készíthetünk belőle pesztót és leveseket is. A retekleveles medvehagymaleves receptjét már megosztottuk a Borsmenta olvasóival, nézzük most, hogy hogyan készül a leves medvehagyma nélkül.
Hozzávalók:
- 2 csokor zsenge hónapos retek vagy 1 csokor vajretek zöldje – vegyszermentes termesztésből
- 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1-2 szem retek, apró kockákra vágva
- 2 közepes krumpli
- 2 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1,5 liter húsleves
- só, bors, ízlés szerint
- pirított magvak (szezám, fekete szezám, napraforgó, tökmag), tökmagolaj a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és azzal pároljuk tovább.
2. Közben a zöldeket megmossuk és lecsepegtetjük, a retkeket megmossuk és apró kockákra vágjuk, a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.
3. Ha a hagyma megpárolódott, rádobjuk a felkockázott krumplit, és egy kicsit pirítjuk, közben durvára vágjuk a reteklevelet, és azt is a lábosba szórjuk. Összeforgatjuk, 1-2 percig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.
4. Ha kész, levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, és visszatesszük a tűzre. Még egyszer felforraljuk, és már el is készült. 
Tálaláskor a felkockázott retket a tányér aljára tesszük, és rámerjük a forró levest. A pirított magvakkal megszórva tálaljuk; aki szereti, egy kis tökmagolajat is csepegtethet rá.






