Török almás linzer – elmalı kurabiye
Ezen a héten kurabiye-gyűjteményünk újabb linzerfajtával, a török almás linzerrel, azaz az elmalı kurabiyével bővül. Ha az „anyukám diós süteménye” a nosztalgia, a Kavala-keksz a Balkán mandulás eleganciája, a kurabiyesi, vagyis a török linzer pedig a teasütemények királynője, akkor az elmalı kurabiye a mindennapi kényeztetés: olyan, mintha a török konyha és a magyar almás sütemények egyesítenék legjobb tulajdonságaikat egyetlen porcukros falatban.
A kurabiye története messzire vezet – a perzsa gulābiya rózsavizes aprósüteményétől az Oszmán Birodalom fényűző konyháin át egészen a mai török cukrászdák pultjáig. Ezek az egyszerű, mégsem kifinomultság nélküli teasütemények az évszázadok során számtalan formában és ízesítéssel jelentek meg: diós, mandulás, lisztes, masztixos vagy éppen datolyás változatban. Az elmalı kurabiye ebben a gazdag sorban az egyik legotthonosabb fajta: alig akad török háztartás, ahol ne lenne meg a „családi almás recept”.
A török almás linzer egyszerre egzotikus és ismerős a magyar konyhából. Az omlós tészta a klasszikus kurabiye-világot idézi, az illatos, fahéjas-almás töltelék viszont a magyar konyha felé kacsint – eszünkbe juthat róla az almás pite, az almás papucs vagy bármelyik, a gyerekkorunkat idéző almás süti. A különbség az apró részletekben rejlik: a tészta állagában, a fűszerezés arányaiban, a formázásban és abban, ahogyan az egész süteményt „porcukorfelhő” koronázza meg.
Az elmalı kurabiyét Törökország-szerte számtalan módon készítik és formázzák: vannak kifli alakú, tekert, batyus vagy kisebb, linzerszerű, töltött változatok is. Közös bennük, hogy viszonylag kevés alapanyagból, rövid idő alatt összeállíthatók, és másnap is finomak – már ha marad belőlük. Így nemcsak délutáni teázások vagy vendégségek ideális szereplői, hanem ajándéknak is tökéletesen működnek egy szép dobozba rendezve.
Hoozávalók a tésztához:
* 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
* 1 evőkanál joghurt
* 1 teáskanál sütőpor
* 1 egész kezeletlen citrom reszelt héja
* 4 evőkanál porcukor
* 4 közepes alma lereszelve (inkább legyen több a töltelék, mint kevés – az eredeti recept csak 3 almát ír, de jobb, ha 4-et készítünk elő)
* 1 kávéskanál őrölt fahéj
* 1 kis teáspohár kristálycukor (kb. 70 g)
* fél pohár durvára vágott dió (nekem darált dióm volt itthon, azzal is nagyon finom)
* porcukor

Elkészítése:
1. Először a linzertésztát állítjuk össze a lisztből és a többi felsorolt összetevőből. Ha kész, betesszük a hűtőbe, ugyanis hidegen érdemes használni, különben a formázáskor túl sok lisztet vesz fel.









