Főzünk

Török almás linzer – elmalı kurabiye

Török almás linzer – elmalı kurabiye  című cikk borítóképe
2025. 11. 20. | Nagyillés János
Az „anyukám diós süteménye” és a Kavala-keksz után a török linzerek harmadik oszlopos tagja, a török almás linzer receptjét osztja meg velünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 90. részében…

Ezen a héten kurabiye-gyűjteményünk újabb linzerfajtával, a török almás linzerrel, azaz az elmalı kurabiyével bővül. Ha az „anyukám diós süteménye” a nosztalgia, a Kavala-keksz a Balkán mandulás eleganciája, a kurabiyesi, vagyis a török linzer pedig a teasütemények királynője, akkor az elmalı kurabiye a mindennapi kényeztetés: olyan, mintha a török konyha és a magyar almás sütemények egyesítenék legjobb tulajdonságaikat egyetlen porcukros falatban.

A kurabiye története messzire vezet – a perzsa gulābiya rózsavizes aprósüteményétől az Oszmán Birodalom fényűző konyháin át egészen a mai török cukrászdák pultjáig. Ezek az egyszerű, mégsem kifinomultság nélküli teasütemények az évszázadok során számtalan formában és ízesítéssel jelentek meg: diós, mandulás, lisztes, masztixos vagy éppen datolyás változatban. Az elmalı kurabiye ebben a gazdag sorban az egyik legotthonosabb fajta: alig akad török háztartás, ahol ne lenne meg a „családi almás recept”.

A török almás linzer egyszerre egzotikus és ismerős a magyar konyhából. Az omlós tészta a klasszikus kurabiye-világot idézi, az illatos, fahéjas-almás töltelék viszont a magyar konyha felé kacsint – eszünkbe juthat róla az almás pite, az almás papucs vagy bármelyik, a gyerekkorunkat idéző almás süti. A különbség az apró részletekben rejlik: a tészta állagában, a fűszerezés arányaiban, a formázásban és abban, ahogyan az egész süteményt „porcukorfelhő” koronázza meg.

Az elmalı kurabiyét Törökország-szerte számtalan módon készítik és formázzák: vannak kifli alakú, tekert, batyus vagy kisebb, linzerszerű, töltött változatok is. Közös bennük, hogy viszonylag kevés alapanyagból, rövid idő alatt összeállíthatók, és másnap is finomak – már ha marad belőlük. Így nemcsak délutáni teázások vagy vendégségek ideális szereplői, hanem ajándéknak is tökéletesen működnek egy szép dobozba rendezve.

Hoozávalók a tésztához:

  • * 3 vizespohár (2 dl) liszt
    * 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
    * 1 evőkanál joghurt
    * 1 teáskanál sütőpor
    * 1 egész kezeletlen citrom reszelt héja
    * 4 evőkanál porcukor
  • Hozzávalók a töltelékhez
    * 4 közepes alma lereszelve (inkább legyen több a töltelék, mint kevés – az eredeti recept csak 3 almát ír, de jobb, ha 4-et készítünk elő)
    * 1 kávéskanál őrölt fahéj
    * 1 kis teáspohár kristálycukor (kb. 70 g)
    * fél pohár durvára vágott dió (nekem darált dióm volt itthon, azzal is nagyon finom)
  • A tetejére
    * porcukor

  • Elkészítése:
    1. Először a linzertésztát állítjuk össze a lisztből és a többi felsorolt összetevőből. Ha kész, betesszük a hűtőbe, ugyanis hidegen érdemes használni, különben a formázáskor túl sok lisztet vesz fel.
  • 2. Amíg a tészta hűl, meghámozzuk és lereszeljük az almákat, majd hozzákeverjük a cukrot. Pár perc múlva, mikor levet ereszt, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a fahéjat és a diót, aztán egy kis edényben forrásig melegítjük, majd alacsony lángon elpárologtatjuk a levét. (Nem jó, ha a lé benne marad, mert eláztatja a tésztát.) Ha elpárolgott a leve, félretesszük, hogy legyen ideje hűlni.
  • 3. Elővesszük a tésztát: egyenletes vastagságú hurkát formázunk belőle, majd öt, nagyjából egyenlő részre osztjuk, és cipókat készítünk belőlük. Minden cipóból 8 darab kurabiye – összesen tehát 40 sütemény készül. Ezt úgy érjük el, hogy a cipóból két mutatóujjhossz (17-18 cm) átmérőjű kört formázunk egy lisztezett felületen, sodrófával – a szélét közben formára igazgatjuk, hogy meg tudjuk tartani a szabályos köralakot. Utána a képen látható módon 8 egyenlő cikkre osztjuk.
  • 4. A cikkeket egyenként kézbe vesszük, beleteszünk egy teáskanálnyi tölteléket, majd a tészta csúcsos végét ráhajtjuk a töltelékre és kicsit alá is toljuk az almának.
  • 5. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után porcukorral díszítjük.
  • Állaga még aznap a legjobb, másnap-harmadnap a töltelék miatt puhul, de ez nagyszerű ízén mit sem változtat. Szeretettel ajánlom a karácsonyi vendégváráshoz is.
  • Fotó:
    Nagyillés János

    Főzünk
    „Vattapuha” török pogácsa – pamuk poğaça című cikk borítóképe

    „Vattapuha” török pogácsa – pamuk poğaça

    2025. 10. 30. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 87. rész
    Ki hitte volna, hogy kedvenc sós süteményünket, a pogácsát a török gasztronómia is jól ismeri! Na de melyik volt előbb? Nagyillés János nemcsak a receptet, hanem a történetet is elmeséli a Török örömök sorozat 87. részében…
    Főzünk
    Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı című cikk borítóképe

    Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı

    2025. 09. 25. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 82. rész
    A joghurtos szelet tökéletes példa arra, hogyan tálalnak a török háziasszonyok ízletes süteményeket nagyon rövid idő alatt. Íme a recept Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 82. részében…
    Főzünk
    Mandulapuding – keşkül című cikk borítóképe

    Mandulapuding – keşkül

    2025. 09. 18. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 81. rész
    Ez a mandulapuding nem csupán édesség, hanem annak a gondolatnak a jelképe is, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha megoszthatjuk másokkal. Nagyillés János most a receptet osztotta meg velünk a Török örömök sorozat 81. részében…
    Főzünk
    Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi című cikk borítóképe

    Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi

    2025. 09. 11. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 80. rész
    Nagyillés János Török örömök című sorozatának 80. részében egy könnyen elkészíthető édesség, az anyukám diós süteménye receptjét adjuk közre. A konyhában tapasztalatlanabbaknak is ajánljuk, a siker garantált…
    Főzünk
    Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe

    Török linzer – un kurabiyesi

    2025. 05. 29. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 69. rész
    Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…
    Főzünk
    Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe

    Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

    2025. 03. 06. | Nagyillés János
    Török örömök – Nagyillés János török receptjei 60. rész
    Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.